התחרות על משרות בהייטק קשוחה מתמיד: כך תתקבלו לעבודה דווקא עכשיו
התחרות על משרות בהייטק קשוחה מתמיד: כך תתקבלו לעבודה דווקא עכשיו
בצל המלחמה, המשבר הכלכלי וגלי הפיטורים, כאשר יש יותר מועמדים על כל משרה שנפתחת - כיצד חברות ההייטק מגייסות טאלנטים ומהן התכונות והכישורים הנדרשים בחברות הטכנולוגיה הישראליות במיוחד בימים אלה
השנה האחרונה הייתה קשה במיוחד עבור ענף ההייטק הישראלי. משבר כלכלי, משבר פוליטי ומלחמה הובילו לנפילה בגיוסי ההון ולפיטורים המוניים כך שבסיכומה של השנה, מספר העובדים התכווץ לרמה הממוצעת של 2022. בינואר המצב אף החמיר עם גלי פיטורים בעולם שהגיעו גם לישראל. אלפי עובדים בתעשייה נשלחו הבייתה. לכן, זה לא מפתיע שמגייסות בחברות הייטק מספרות שכמות קורות החיים שהן מקבלות גדלה משמעותית בחודשיים האחרונים.
למרות המצב, המלחמה, המשבר הפוליטי המתמשך וחוסר הוודאות הכלכלי, יש חברות שעדיין מגייסות, גם אם לא בקצב שהיינו רגילים אליו בשנים קודמות. התחרות, אם כך, על כל משרה פתוחה בהייטק קשוחה מתמיד עם יותר מועמדים שמתחרים על פחות משרות.
"אין ספק שבחודשים האחרונים אנחנו מקבלים הרבה יותר קורות חיים", אומרת רוני פולק, מנהלת צוות הגיוס בחברת הפינטק Remitly שמגייסת 20 עובדים למשרות טכנולוגיות. "אנחנו יוזמים שיתופי פעולה רבים ביחד עם חברות שנאלצו לבצע קיצוצים ומסייעים להן ביחד בשילוב עובדים שעוזבים, כמובן תוך בחינה להתאמה לתפקידים השונים שאנו מגייסים אליהם ולארגון. בנוסף, יש לנו מועמדים במילואים, אז אנחנו לוקחים בחשבון שהתהליכים יהיו ארוכים יותר".
בדקנו עם חברות הייטק גדולות שמגייסות עכשיו איזה סוג מועמדים הן מחפשות ומה יכול להגדיל את הסיכויים להתקבל דווקא עכשיו.
דרושים: חוסן וגמישות
בחודשים האחרונים עם פרוץ המלחמה, חברות הייטק רבות הבינו את החשיבות של המשכיות עסקית, שהפכה להיות קריטית עבורן, ומאתגרת במיוחד עבור חברות בראשית דרכן. "בשנה הנוכחית נמקד מאמצים לחיפוש תכונות וכישורים בסימן חוסן וריצה למרחקים ארוכים מתוך הבנה שהתשתית הבסיסית והצוות הראשוני בחברות ישפיעו על המשכיות יציבה וימקסמו את סיכויי ההצלחה שלהן", אומר רועי אלדשטיין, שותף-מנהל, CFO & COO ב-Team8 שמקימה ומשקיעה בחברות בתחומי הסייבר, דאטה, פינטק וכן בריאות דיגיטלית. "זאת לאור הנסיון שרכשנו השנה מתוך התבוננות בהצלחתן של חברות פורטפוליו שלנו שהשכילו לשמר את ההמשכיות העסקית בתקופה אותה אנו חווים מפרוץ המלחמה". הקבוצה הציבה יעד גיוס של 350 עובדים כחלק ממגמת ההתרחבות של הסטארטאפים שלה שנמצאים בשלבים ראשוניים או מתקדמים.
מכיוון שהשוק רווי במועמדים, הדרישות גבוהות ומעסיקים יכולים להרשות לעצמם להיות בררנים יותר. "כישורים בסיסיים הולכים ומאבדים מחשיבותם, ולעומתם כישורים וידע ייחודים מקנים יתרון יחסי משמעותי. בשוק שכזה, המפתח לטעמי הוא בחוסן אישי, ביצירת רשת קשרים (נטוורקינג) ענפה וביכולת למידה וגמישות מחשבתית שיסייעו לצייד את ארגז הכלים האישי בכישורים ויכולות שהולמים את הדרישות המשתנות", אומרת רוויטל אלעד, Director of Talent Acquisition בחברת AppsFlyer המגייסת בימים אלה 40 עובדים בישראל למגוון רחב של משרות בתחומי פיתוח תוכנה, DevOps, שיווק, דאטה, ניהול לקוחות ועוד.
ידע מקצועי וניסיון לא מספיקים בשוק תחרותי פשוט מכיוון שישנם עוד הרבה מועמדים עם ידע וניסיון דומה בשוק. על מנת להתקבל צריך להתבלט והרבה פעמים מה שעוזר למועמדים להתבלט הן תכונות אופי ולאו דווקא כישורים. "מעבר למיומנויות והידע המקצועי, אנו מחפשים מועמדים שאפתניים, עם ברק בעיניים וסקרנות, כאלו שחוקרים ומפתחים את הידע שלהם, שיודעים להציב לעצמם מטרות ויעדים שאפתניים ולהשיג אותם", אומרת דגנית פלר, מנהלת מערך הגיוס בחברת הסייבר פנטרה שמגייסת ל-20 משרות בישראל. בנוסף, במהלך המלחמה הורגשה החשיבות של עבודה בצוות ובשיתוף פעולה. "בפנטרה היו מעל 10% אנשי מילואים, שחבריהם לצוותים סייעו וגיבו על עבודתם. האנשים שאנו מחפשים לא צריכים להיות רק טכנולוגיים, אלא קודם כל אנשים, עם רגישות סביבתית שמשפיעה לא פחות מטכנולוגיה על העבודה בצוות", היא אומרת.
במהלך המלחמה התחדד גם הצורך לגמישות ודינאמיות מצד העובדים שנאלצו לחפות על העובדים שגוייסו למילואים, לעשות משימות שאינן בהכרח בהגדרת התפקיד שלהם ולמעשה לעשות הכל על מנת להביא תוצאות על אף הקשיים. ביוניקורן איילנד שמגייס 30 עובדים לתפקידי פיתוח, עיצוב מוצר ו-devops ושגייס 100 מיליון דולר בסבב C האתגר הוא למצוא מפתחים שיש להם ראייה רחבה, מערכתית ורב תחומית, מסבירה עדי רייס, מנהלת משאבי אנוש בחברה. "אנחנו מחפשים מפתחים שיודעים להיות דינאמיים, רוצים לצמוח וללמוד תוך כדי העבודה כל הזמן, ולכן גם יכולים לעבור בין צוותים ופרוייקטים".
"המצב של המלחמה יצר עבורנו, המגייסים, אתגר גדול. מצד אחד, המרדף אחר הטאלנטים לא פסק והתחרות בשוק עדיין גדולה. מצד שני, עובדים רבים עדיין נמצאים במילואים ולכן נדרשת הבנה וסבלנות רבה שהרי תהליכי הגיוס מתארכים משמעותית. רוב המועמדים מגיעים אצלנו דרך "חבר מביא חבר" ולכן יש חשיבות גדולה להמלצות שעובדים פנימיים נותנים למועמדים פוטנציאליים והדבר כמובן מגדיל את סיכוייהם", היא אומרת.
אלמנט נוסף שיעניק למועמדים ייתרון בשוק של היום הוא היכולת להתחבר לערכי החברה. "אנחנו מחפשים עובדים סקרנים עם דרייב ללמוד ולצמוח. בנוסף, חשוב לנו לגייס עובדים שרואים חשיבות בתרומה לקהילה ופעילות חברתית", אומרת שגית תדהר אקרמן, מנהלת הגיוס של מיקרוסופט בישראל שמגייסת לעשרות משרות ב-30 קבוצות הפיתוח של החברה בתחומי פיתוח תוכנה, ניהול מוצר, Security research ועוד.
בנוסף לתכונות והכישורים שהם צו השעה, כמו חוסן, גמישות ועבודת צוות, יש כישורים וערכים שתמיד נדרשים בשוק העבודה וגם היום יסייעו למועמדים להתבלט. "בתהליך החיזור אחר הטאלנט, גיבשנו עקרונות מנחים המתמקדים ביכולות הטכניות של המועמדת אך גם באיכויות האישיות שלהם, וכך לאתר את המועמדים והמועמדות שיהיה נעים לעבוד מולם ברמה מקצועית ובין-אישית. הניסיון שיש למועמד אינו המיקוד, אלא ערכים כמו מצוינות, יחסי אנוש ועבודה טובים. אנחנו מחפשים אנשים שרואים את התמונה הגדולה ומתאימים למודל הניהולי השטוח בחברה שבו לכל מהנדס יש עצמאות משמעותית והוא לוקח משימות מקצה לקצה משלב התכנון ועד שלב ההגעה לפרודקשן", אומר יניב אוליבר, מהנדס בכיר וראש מערך הגיוס בחברת הסייבר Wiz שמתכננת לגייס השנה 150 עובדים בישראל.
גם במאנדיי, שמגייסת למעלה מ-400 עובדים בתחומי הפיתוח, ניהול המוצר, עיצוב, מכירות, שיווק ועוד, התכונות שמחפשים במועמדים אינן ספציפיות לתקופה. "אנחנו מחפשים אנשים שבאים לנצח עם can do approach חזק ותשוקה שאוהבים את מה שהם עושים. אנשים שאוהבים ויודעים לעבוד יחד ומבינים את החוזקה של לעבוד כצוות, שאוהבים להיות מחוברים לתמונה הרחבה של העשייה של החברה כולה והחלק שלהם בה", אומרת שירן נאווי, סמנכ"לית משאבי אנוש ויועצת משפטית ראשית במאנדיי.
המועמדים, מצידם, מחפשים יציבות ואיתנות פיננסית
מצד המועמדים, הפועלים גם הם במציאות שמאופיינת בחוסר וודאות בכל התחומים, סדר העדיפויות בכל הקשור לבחירת מקום העבודה משתנה. הם מחפשים יציבות ונמנעים מתזוזה ושינויים.
חוסר הוודאות גורם למועמדים פסיביים - כאלה שאינם שולחים קורות חיים במטרה למצוא עבודה אלא שחברות פונות אליהם כדי לעניין אותם בעבודה בחברה - פחות לשתף פעולה. "ניתן לראות בבירור שמצב הרוח הלאומי ותחושת חוסר הוודאות הכללית משפיעים על רצון של מועמדים לשתף פעולה עם פניות יזומות, וניתן לראות בבירור שישנה ירידה במוטיבציה של מועמדים או עובדים לשנות מקום עבודה בתקופה הנוכחית. כך שהיצע המועמדים לאו דווקא גדל", אומרת ליאת נחמני, סמנכ"לית משאבי אנוש ב-HoneyBook שפיתחה טכנולוגיה לניהול פיננסי ועסקי לעצמאים ועסקים קטנים. לדבריה, משרות הליבה הטכנולוגית ומשרות ניהול המוצר דרושות בשוק וטאלנטים טובים תמיד יהיו מחוזרים, גם בזמנים מאתגרים. החברה מתכננת לגייס כרגיל לפי התוכנית עשרות עובדים במהלך 2024 בעיקר לתפקידי פיתוח וניהול מוצר.
ואכן הביקוש לטאלנטים עדיין קיים, גם בימים בהם התחרות קשוחה. מה שכן השתנה הן הציפיות או הדרישות שלהם ממקום העבודה. "ניכר מאוד שעובדים המחפשים עבודה, מתמקדים בחברות המציגות איתנות פיננסית, וזה הפך לאחד הערכים המרכזיים העומד מול עובדי הטכנולוגיה. עובדים מחפשים לעבוד במקום עם חוסן עסקי ופיננסי וצמיחה", אומרת עדי פיין, סמנכ"לית משאבי אנוש בחברת אלמנטור, המפתחת פלטפורמה לבניית אתרים בקוד פתוח ןמגייסת מעל 15 עובדים בתחומי פיתוח, דאטה, שיווק ומוצר.
"ניכר שהשוק עבר התבגרות והעובדים היום לא מתרשמים מטעמי-גלידות, אלא נבונים מספיק להסתכל על ה'שילוש הקדוש' - אנשים, טכנולוגיה, איתנות פיננסית. אם בעבר מועמדים שאלו בעיקר על תנאים וערכים, כיום הם גם מתעניינים בתזרים ובביצועי החברה והאם אלה תלויים במשקיעים, או האם לחברה יש מוצר מוכר, גדל וריווחי, שכבר נמצא בשוק. המועמדים לומדים לעומק על המצב הפיננסי של חברות ומתעניינים יותר ויותר בתחומים עסקיים שבעבר נראו פחות חשובים", היא אומרת.
עם זאת, מכיוון שבמציאות הנוכחית גמישות היא שם המשחק, מחפשי העבודה נדרשים לגלות גמישות גם הם. "הדגש של עובדים בבחירת עבודה בימים אלו הוא על יציבות, אופק עסקי והחוסן של הארגון", אומרת מירב לוין-גדות, סמנכ"לית HR בחברת Novidea המגייסת למטה החברה בנתניה עשרות עובדים בתחומי פיתוח, ניהול לקוחות, מוצר ועוד.
אבל מכיוון שמדובר בתקופה לא רגילה, היא מציעה למועמדים לבחור בשלושה ערכים מרכזיים שחשובים לכם במקום העבודה הבא, להתמקד ולא להתפשר על אלו, ובמקביל להבין איפה ניתן לגלות גמישות. "הרווח הוא כפול, הן למחפש העבודה שעשוי למצוא מקום מדויק לו והן למראיין שיתרשם מאוד מאיכויות כגון אלו בעובד", היא אומרת.
חברות נוספות שמגייסות כעת:
Ness - עשרות משרות
חברת טכנולוגיות המידע המעסיקה כ- 4000 מומחים טכנולוגיים ברחבי הארץ, מגייסת לעשרות משרות.
כגוף שתומך לא מעט בגופים ממשלתיים, גופי בטחון, בריאות ופיננסים, מתמקדים בימים אלו בגיוס של משרות טכנולוגיות מכל הסוגים למשל בעולמות הענן, אבטחת מידע, פיתוח וניתוח מערכות, יישום SAP, בדיקות ותמיכה טכנית.
נאייקס
בחברת הפינטק נאייקס, פלטפורמת מסחר ותשלומים גלובלית הפועלת בעשרות מדינות בעולם, יש כיום כ- 30 משרות פתוחות עבור מהנדסים, מנהלי פרוייקטים, תפקידי שיווק, מכירות ועוד.
אפלייד מטיריאלס
אפלייד מטיריאלס, ענקית בתעשיית השבבים, המעסיקה כיום כ-2,350 עובדים ועובדות בישראל מגייסת למגוון תפקידים. בימים אלו ישנן כ-35 משרות פתוחות במגוון מחלקות החברה. בין התפקידים הפתוחים: מהנדסי מערכות, מהנדסי תוכנה ומהנדסי אלקטרוניקה.
Travelier
בקבוצת Travelier ובחברת Bookaway שהיא חלק מהקבוצה, מגייסים כ-20 עובדים לתפקידים: Finance, R&D, Product, Data
נובה
חברת נובה, הפועלת בתעשיית השבבים העולמית, מגייסת עשרות עובדים חדשים. בין המשרות הפתוחות ניתן למצוא פיזיקאים ופיזיקאיות, חוקרי/ות אלגוריתמיקה לעיבוד תמונה, מהנדסים ומהנדסות לתחומי מערכת, DevOps, אינטגרציה ואופטיקה, עובדי/ות ייצור ואנשי ונשות IT.
אופטימוב
בחברת אופטימוב יגייסו השנה מעל ל-100 עובדים, כרגע פתוחות באתר 36 משרות בתפקידים: Customer Success Manager, Data engineer, Full Stack Developer, Junior Marketing, Data Analyst
פאפאיה
חברת פאפאיה שמרכז הפיתוח שלה יושב שתל אביב מגייסת 17 עובדים בישראל. במהלך שנת 2023 גייסה החברה למעלה מ-100 עובדים. החברה הוקמה ב-2019 והפלטפורמה שלה הופכת את עולם המשחקים היחידניים לזירה של משחקים רבי משתתפים שמבוססים על יכולות אישיות.
נקסט אינשורנס
נקסט אינשורנס, מגייסת כ-10 משרות פתוחות כיום (ייתכן שייפתחו עוד במהלך השנה). בעיקר משרות פיתוח של, BE, FE, Data Engineer, Security Engineer, החברה מחפשת מועמדים מנוסים אבל יש גם כמה תקנים לכאלו עם מעט ניסיון.
Akamai
ב- Akamai יש 20 משרות פתוחות בתפקידי מחקר ופיתוח והנדסה כגון Senior Director - AI Research & Engineering, Senior Software Engineer (DevOps), Global Cloud Services Team Leader, Senior C Low-Level Engineer.