הכדור הוא עגול וחכם: החידושים הטכנולוגיים במונדיאל בקטאר
הכדור הוא עגול וחכם: החידושים הטכנולוגיים במונדיאל בקטאר
אצטדיון לפירוק והרכבה, מערכת מיזוג ענקית למגרשים וליציעים הפתוחים, מצלמות לזיהוי מצבי נבדל באופן אוטומטי, קיצור משמעותי של הזמן שלוקח לקבל החלטה בעזרת VAR, הנגשת המשחקים לעיוורים וכדור עם חיישן בתוכו. גביע העולם הטכנולוגי ביותר אי פעם יוצא לדרך
מונדיאל קטאר 2022 יהיה, כפי שמסתמן, אחד האירועים היותר מיוחדים בתולדות גביע העולם בכדורגל - גם בלי קשר למה שיקרה או לא יקרה במגרשים. גם אם מסי שוב יפשל, ושום כוכב לא ינגח בפניו של כוכב אחר, זה הולך להיות אירוע מלהיב שידובר בו רבות, לפחות עד המונדיאל הבא. מעבר להיותו המונדיאל שנערך במדינה הקטנה ביותר אי פעם, המונדיאל היקר ביותר אי פעם, הראשון אי פעם שנערך מחוץ לעונה, הראשון אי פעם שמתקיים במזרח התיכון, הראשון אי פעם שמאפשר לאוהדים להגיע לשלושה משחקים ביום והמושחת ביותר אי פעם, הוא גם יהיה הטורניר הטכנולוגי ביותר בתולדות המפעל, בתולדות הכדורגל ובתולדות משחקי הכדור.
החידושים הטכנולוגיים, חלקם מהפכניים באמת, יבואו לידי ביטוי בכל האספקטים באירוע - החל מהתנהלותו הלוגיסטית, דרך הדיגיטציה החכמה של מרכיבי המשחק ועד הפרויקט הבלתי נתפס של קירור אצטדיוני הענק, הפתוחים לשמש הסתיו הקופחת במדינה. לא, אי אפשר יהיה שלא להבחין בחלק מהחידושים הללו, שקרוב לוודאי יהוו סטנדרט לטורנירים הבאים. הנה חמישה מהיותר מהפכניים שבהם.
- כדור עם חיישנים. כחלק מהשדרוגים הצפויים במערכת ה-VAR שמסייעת לשופטים לקבל החלטות ולהכריע במצבים של חוסר ודאות פותחו אלמנטים שונים, הן בתחום החומרה והן בתחום התוכנה, כדי לצמצם ככל הניתן את הזמן שגוזל העיסוק ב-VAR - מה שגורם לפגיעה בשטף המשחק ולהארכה משמעותית שלו. אחד החידושים היותר מעניינים בתחום נוגע לכדור עצמו: חיישן יוחדר לתוכו במטרה לזהות את הרגע המדויק של בעיטה או מסירה ולשדר את התזמון המדויק למערכת. החיישן הזעיר לא אמור, כמובן, להשפיע על משקל הכדור.
- אצטדיון להרכבה. אחד האצטדיונים שבהם ייערכו משחקי המונדיאל - אצטדיון 974 שמו - אולי לא יהיה קיים יותר בתום המשחקים. האצטדיון הענק באופן די מופלא ניתן לפירוק ולהרכבה בקלות יחסית, כמו שולחן מאיקאה. מבנה האצטדיון מבוסס על מכולות ימיות ומסגרות ברזל מודולריות, ובאופן כללי על פחות חומרי בנייה, משמעותית, מאצטדיון רגיל. בכל אופן, זהו האצטדיון להרכבה הראשון בעולם אי פעם, והוא עתיד לארח שבעה משחקים בשלב הבתים של גביע העולם.
3. נבדל אוטומטי. על פי הכרזתה של פיפא, במונדיאל קטאר ייעשה שימוש ראשוני בטכנולוגיה שמאפשרת זיהוי מצבי נבדל (אופסייד) באופן סמי-אוטומטי כדי לסייע לשופטים לקבל החלטות מדויקות בנוגע לנבדל - עבירה שנוטה, מסורתית, לעורר מחלוקות בין הצדדים - במהלך המשחקים. הטכנולוגיה מבוססת על 12 מצלמות מעקב שמוצבות מסביב לאצטדיונים ועוקבות אחר הכדור ה"חכם" שבתוכו נמצא החיישן. המערכת תספק התראת נבדל אוטומטית לשופט הווידאו בכל פעם שהכדור יימסר לשחק שנמצא בעמדת נבדל. הודות לטכנולוגיה הזאת, לא יהיה צורך באין-ספור הילוכים חוזרים ב-VAR כדי להכריע אם היה או לא היה נבדל.
4. מערכת קירור לאצטדיונים פתוחים. שבעה מתוך שמונת האצטדיונים שיארחו את משחקי מונדיאל קטאר 2022 מצוידים בטכנולוגיית קירור מהפכנית שמסוגלת לשמור את האצטדיון עצמו מקורר היטב - גם במגרש וגם ביציעים. הקירור מתאפשר בעזרת תחנות כוח ייעודיות שהוקמו בסמוך לאצטדיונים, שמעבירות מים מצוננים למגרש ואלה הופכים לאוויר קר שמוזרם ישירות אל כר הדשא ובמקביל אל פתחי קירור גדולים שנמצאים מאחורי המושבים ביציעים. למעשה האצטדיון היחיד שלא צויד בטכנולוגיה המהפכנית שייעשה בה שימוש ראשון במונדיאל הוא אצטדיון 974, האצטדיון להרכבה, מכיוון שהוא ממוקם סמוך לחוף הים, כך שאין בו צורך בקירור.
5. הנגשת המונדיאל לאוהדים עם ליקוי ראייה. מכשיר בשם בונוקל (Bonocle) - סוג של עכבר למחשב עם תמיכה בכתב ברייל, שפיתח סטארט-אפ קטארי - יאפשר לעיוורים ולקצרי רואי לקרוא את הדיווחים הנוגעים למשחקי גביע העולם במדיה הדיגיטלית, כמו גם את השילוט הנוגע למשחקים. הבונוקל ממיר כל תוכן דיגיטלי לכתב ברייל, כך שגם אוכלוסייה זו תוכל לספוג את האווירה וליהנות מהאירוע כשתגיע לקטאר.
הסטארט-אפ המדובר זכה בתחרות צ'אלאנג' 22 של ועדה מיוחדת לענייני מורשת בקטאר. "בונוקל יאפשר לקהילת העיוורים ברחבי העולם לחוות את גביע העולם בשנת 2022 בדרכים חדשות שלא היו זמינות עבורה קודם לכן", אמרו מייסדי הסטארט-אפ. "זה ישפר את היכולת של לקויי הראייה לנוע ברחבי דוחא עם פחות מגבלות ויותר חופש לנווט ולקיים אינטראקציות".