סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק

מחקר: חברות השבבים יגרפו 600 מיליארד דולר מהמשבר

עפ"י חברת ביטוח האשראי Euler Hermes, חברות השבבים צופות זינוק של 10% בהכנסותיהן. עם זאת, גם אם החברות השונות ברחבי העולם יתכננו לבנות מפעלים חדשים הם ימשיכו להתמודד עם בעיית מחסור חמור בכ"א

משבר השבבים אולי מזיק לעולם, אבל יש גם כאלה שמבחינתם מדובר בבוננזה עסקית, חברות השבבים. בעוד רוב חברות הטכנולוגיה ולמעשה רוב סקטור הייצור והשירותים סובל ממחסור בשבבים שמפעילים חלק ניכר מהמוצרים או הטכנולוגיות שלהם, חברות השבבים צופות זינוק של 10% בהכנסותיהן, מה שמתורגם בפועל להכנסות שנתיות של מעל 600 מיליארד דולר - כך לפי נתונים שפורסמו ב-CNBC הלילה (ב').
המחקר שעליו מתבססות ההערכות האלה נערך ע"י חברת ביטוח האשראי Euler Hermes ואולם האנליסטים שלה גם מזהירים מהצד השני של המטבע: קריסה פתאומית של הביקוש. וזאת בעיה בפני עצמה. כיום תעשיית השבבים נמצאת בתנופת גידול עצומה כדי לענות על צרכי הלקוחות ולקצר את התורים ללקוחות כדי לקבל שבבים. אינטל למשל צפויה לבנות מספר מפעלים וביניהם שניים באריזונה ואף להרחיב את הקיימים כגון זה הישראלי בקריית גת.
סמסונג ו-SK Hynix הקוריאניות מצידן צפויות להשקיע על מאה מיליארד דולר בשיתוף עם ממשלת דרום קוריאה כדי להקים מפעלי ייצור נוספים. כך גם ממשלת טייוואן שמגבה את יהלום הכתר של התעשייה המקומית - TSMC - בהשקעות בהיקף אדיר שיסייעו לה להקים מפעלים נוספים. זו האחרונה היא יצרנית השבבים הגדולה בעולם ומחזיקה כיום בכ-53% מסך יכולת ייצור השבבים העולמית. סמסונג, מספר 2 אחריה, מחזיקה לשם השוואה בכ-17%. שאר חברות השבבים מתחלקות בשאר השוק.
1 צפייה בגלריה
פיתוח שבבים אינטל ישראל
פיתוח שבבים אינטל ישראל
שבבים, אינטל ישראל
(אינטל)
קריסת הביקוש תהיה תוצאה של נורמליזציה של צרכי השוק. במילים אחרות - עד שיושלמו מפעלי השבבים החדשים אי שם בין 2024 ל-2025, יכול מאוד להיות שפוטנציאל המכירות של רוב המוצרים שעושים שימוש בשבבים כגון טלוויזיות או מכוניות כבר ימוצה. בנוסף, לא ברור כיצד הצרכנים יתמודדו עם המיתון הכלכלי שעשוי להגיע, אם נתוני האינפלציה העולמיים ימשיכו כפי שהם כיום. עליות הריבית בידי בנקים מרכזיים בעולם כמו גם הקריסה של לא מעט ענפים, תיירות, בידור, הסעדה ועוד פוגעים בקהל היעד שצורך את המוצרים האלה ומשאירים בידיו פחות כסף זמין לצריכה של מוצרי מותרות כגון טלוויזיות או קונסולות משחקים.
מחסור בכוח אדם
מנגד, גם הקמת המפעלים אינו עניין של מה בכך, זאת מכיוון שמעבר לבנייתם, החברות יצטרכו למצוא את כוח האדם שיפעיל אותם. בעוד סטודנטים למדעי המחשב נהנים מהזינוק בביקוש למפתחים ומהנדסי תוכנה, מקצועות האלקטרוניקה מתקשים להתמודד עם כוח המשיכה של תחום התוכנה והסייבר. מדובר במשבר מתמשך שלא החל אתמול אלא כבר מתבוסס מספר שנים. על כל 5 סטודנטים שהחלו ללמוד לתואר בהנדסת חשמל בשנות ה-80, המספר צנח ל-1 כיום. "כולם רוצים לעבוד בגוגל ופייסבוק", אמר ראש תכנית הנדסת חשמל במכון הטכנולוגי רוצ'סטר בניו יורק סנטוש קורינק.
זו אחת הסיבות שיצרניות שבבים לא מהססות להקים מפעלים במדינות שלהן פוטנציאל עובדים - גם אם מדובר בישראל, בסין או הודו. מדינות שלא נחשבות יציבות עבור חברות ייצור תעשייתי. ישראל סובלת מסביבה מדינית נפיצה, סין נתונה תחת מרות המפלגה הקומוניסטית ובהודו התשתיות לא מספיק מתקדמות כדי לתמוך בתעשייה עתירת טכנולוגיה כמו ייצור שבבים. אפילו טאיוואן נחשבת למיקום בעייתי - הן בגלל המחסור במים שמעלה את עלות הייצור וכמובן המלחמה הקרה מול סין שעדיין מתייחסת לאי כאל מחוז מורד וחלק מהשטח הריבוני שלה.
"אנחנו במאבק על עובדים", אמר לוול סטריט ג'ורנל ג'ים קונמן, סגן נשיא בענקית השבבים ההולנדית ASML. מפעלי ייצור שבבים או Fab בעגה המקצועית דורשים אלפי עובדים עם הכשרה אקדמית מינימלית, טכנאי ייצור למפעלים או חוקרים ומדענים למחקר ופיתוח. "צריך לגדל את הכישרונות האלה, מהבנאים שיקימו את המפעלים ועד לחוקרים", אמרה לאחרונה סגנית נשיא מאינטל, אן קלהר, לוועדת הקונגרס במהלך שימוע בנושא. על פי הערכות, בארה"ב לבדה ידרשו לפחות בין 70 ל-90 אלף עובדים לתחום ואם המדינה תרצה להפוך לעצמאית לחלוטין בתחום היא תצטרך כ-300 אלף עובדים נוספים עד 2025.
זה לא רק בארה"ב, גם בטייוואן המצב בעייתי. על פי הערכות של פלטפורמות גיוס עובדים במדינה, מדובר במחסור של יותר מ-27 אלף עובדים, זינוק של 44% ביחס לשנה הקודמת. על פי הדיווח, המשכורות בתחום זינקו לסכומים לא מוכרים עד כה. אפילו באוניברסיטאות הטכנולוגיות במדינה מודים שהם לא בטוחים שניתן לעמוד בביקושים. ב-ASML ההולנדית שמייצרת ציוד לייצור שבבים צופים שייאלצו לגייס 10% עובדים נוספים כדי לעמוד בזינוק בביקוש למוצרי החברה.
הבעיה היא שהכשרת מהנדסי חשמל ואלקטרוניקה ארוכה וקשה יותר מהכשרת מפתחי תוכנה. בנוסף כדי לקדם את התחום נדרשים בעלי תארים מתקדמים כגון דוקטורים - הכשרה שדורשת לפחות 10 שנים במהלכן יש להם פיתויים רבים בתחומים מקבילים עם משכורות שהרבה פעמים קשה להתחרות בהן.