סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
גוגל פיקסל 7
מכשירי פיקסל. גרסת הבר מצווה כבר הושקה (גוגל)

הגרסה ה-13 של אנדרואיד מציעה מעט מאד שיפורים למערכת ההפעלה

ממערכת התראות משופרת ועד מנהל משימות כמו בווינדוס. העדכון שהשיקה גוגל למכשירי פיקסל מציע שיפורים קטנים מאד ביחס לאנדרואיד 12 ומיועד בעיקר למסכים חכמים עם התמקדות בשימוש על מסכים גדולים יותר מאלה של סמארטפונים

אנדרואיד הגיעה לגיל בר-מצווה - וגרסה 13 הושקה רשמית לפני כשבועיים למכשירי הפיקסל של גוגל. המערכת תושק בהמשך השנה גם למכשירי היצרניות האחרות כמובן בכפוף למהירות שבה הן יוכלו להתאים את הממשק שלהן לגרסה החדשה - אך לפי היקף הפיצ'רים שגוגל הוסיפה לה זה כנראה לא ייקח יותר מדי זמן. העדכון הנוכחי מציע מעט מאוד שיפורים או שינויים ביחס לאנדרואיד 12 כך לפי הדיווחים השונים. מדובר בעדכון שכל כולו מוכוון מסכים חכמים וההתמחות שלו היא התאמה לשימוש על מסכים גדולים יותר מאלה של סמארטפונים. אז אם יש לכם טלפון, אנדרואיד 13 לא תשנה לכם את החיים ב-180 מעלות ואולי אף תעיק קצת בסעיפים מסוימים.
בכל מקרה, מדובר בעדכון השני השנה שמשיקה גוגל. מוקדם יותר היא הציגה את אנדרואיד 12L, גרסת האנדרואיד הראשונה שנבנתה מחדש עבור טאבלטים, כרומבוקים ובעיקר סמארטפונים עם מסך מתקפל. השינויים שהופיעו בה לא ממש קשורים לגרסה הנוכחית (13) אבל הם כן כוללים תמיכה במכשירי פיקסל כלשהם. 12L היא גם המקור להערכות שגוגל צפויה להשיק בקרוב סמארטפון או טאבלט פיקסל בעל מסך מתקפל. 13 כאמור כוללת תמיכה מובנית במסכים חכמים כגון Nest Home או בטאבלטים החדשים מסדרת פיקסל כאשר הרעיון הוא לאפשר שימוש בהם גם כמסכים חכמים, שזה שימושי למדי במטבח כדי לקבל דיווחי חדשות או לקרוא מתכונים למשל בסלון העדכון מאפשר להשתמש בהם כאמצעי צריכת מדיה ותקשורת משפחתי.
מערכת התראות משופרת
התראות הן הלחם והחמאה של כל אפליקציה לסמארטפון אנדרואיד, אנחנו מתחילים לקבל אותן ברגע שהתקנו את האפליקציה. ב-13 המצב משתנה לטובת המשתמש. כעת כדי להציג לנו התראות האפליקציות יצטרכו לבקש זאת ספציפית וגם לקבל על כך אישור. זה עדכון מצוין שיוריד את היקף התראות הזבל שהמפתחים דוחפים לנו - כולל כל מיני משחקים קיקיוניים שמזכירים לנו שלא שיחקנו בהם יותר משעה עגולה - אבל לא הכל ורוד. אם אתם רק מעדכנים את האפליקציה ולא מתקינים מאפס - הגדרות ההתראות ישמרו. לכן מומלץ מאוד במקרה הזה לאפס את אנדרואיד ולהתקין הכל מאפס לאחר גיבוי - אתם לא תאמינו כמה שהשינוי הזה ישפר לכם את איכות החיים.
מנהל משימות כמו בווינדוס
התוספת הזו היא עוד צעד בהפיכת אנדרואיד לממשק יעיל יותר לשימוש בעיקר למשתמשים מנוסים. מנהל משימות הוא למעשה רשימה של כל האפליקציות והתהליכים שפועלים ברגע נתון על המכשיר. כלומר, אם יש לכם אפליקציה שזוללת לכם משאבים מהטלפון כמו למשל זיכרון פעולה, זמן מעבד או שימוש ברשת, מנהל המשימות יאפשר לכם לזהות אותה ולהעיף אותה לכל הרוחות. מפתיע שלקח למפתחי אנדרואיד כמעט עשור וחצי להציע תכונה כזו שקיימת בכל מערכת הפעלה מחשבית כבר עשורים רבים.
מנהל משימות גם משפר את האבטחה של הטלפון שכן הוא מאפשר לזהות תהליכים או משימות שלא אמורים לרוץ כמו למשל נוזקות פרסום שלפעמים מותקנות ברקע הפעולה של אפליקציה כלשהי. מניסיון עם הטלפון של הילד, ההתעסקות בזיהוי האפליקציה שמקפיצה פרסומות לכל עבר על המכשיר מעיקה מאוד. אמנם יש מנהלי משימות כאפליקציות בגוגל פליי כבר שנים - אבל תמיד עדיף כשאפשר להפעיל אותו ישירות מתוך המערכת במקום להוריד אפליקציית צד שלישי ממקור לא ידוע.
נגן מדיה מחודש
גוגל הוסיפה תכונת ניגון מדיה מובנית באנדרואיד 11, אבל כעת היא מגדילה לעשות ומפעילה אותו ישירות בווילון ההתראות בכל פעם שאתם מריצים קובץ מדיה כלשהו. אז נכון שרובנו נוטים לעשות שימוש באפליקציה חיצונית, ספוטיפיי, יוטיוב, VLC, או נגן המדיה של היצרן, אבל אם לא אלה, אנדרואיד היתה מנגנת לנו את השירים בנגן המובנה הזה. בגרסאות הקודמות גוגל אפשרה להפעיל אותו בשני אופנים - או בווילון ההתראות בחלונית קומפקטית או בחלון ההגדרות בחלונית גדולה יותר. כעת הנגן יופיע בגודל אחד בלבד - גדול בווילון ההתראות. הנגן אגב מהווה חלון לכל ניגון של תכני המדיה מתוך מסך הבית - זאת אומרת שאם אתם מנגנים שיר בספוטיפיי או וידאו ביוטיוב - הנגן הוא זה שיאפשר לכם לשלוט בניגון שלו אם אתם לא בתוך האפליקציה. כך שהיה עדיף שהוא ייראה מעודן ודיסקרטי יותר.
מנגנון ניהול מדיה משופר ומאובטח
אחת הבעיות של אנדרואיד או יותר נכון של הרשאות המדיה היתה שאם אפליקציה היתה מבקשת גישה לקבצי תמונות למשל, המערכת היתה מעניקה לה אותן באופן גורף. כלומר לאפליקציה היתה גישה לכל המדיה שאוחסנה על גבי המכשיר. זה קצת בעייתי אם כל מה שרציתם היה לשנות תמונת פרופיל. כעת, ישנו מנגנון שמשמש כמעין מתווך בין האפליקציה לאחסון המדיה. הוא יאפשר לכם לבחור באופן ממוקד את התמונה שתרצו לשתף עם האפליקציה וכך לא תהיה לפייסבוק גישה לכל התמונות שלכם - בעיקר אלה שתרצו לשמור פרטיות לחלוטין עבורכם.
מנגנון ניבוי פעולה
פיצ'ר חדש שעשוי לשפר את השימוש בממשק של אנדרואיד עבור כאלה שעובדים עם הרבה אפליקציות במקביל. ה-predictive back gesture מיועד לספק מבט מקדים בעת המעבר לחלון אפליקציה לפני שהמשתמש פותח אותו באופן מלא במסך. כלומר, אם אתם מתחילים להפעיל אפליקציה או עוברים לחלון חדש, המערכת תיתן לכם הצצה מקדימה למקום שאליו אתם תעברו. בהתאם, אם למשל טעיתם באפליקציה תוכלו לשחרר את החלון והוא יחזור למקומו וישאיר אתכם במקום בו אתם נמצאים. יש פיצ'ר דומה כבר כיום באנדרואיד 12, אבל הוא לא מאפשר הצצה וגם לא תמיד תומך בחזרה לאחור למקום שבו הייתם.
וירטואליזציה
גוגל הוסיפה פיצ'ר וירטואליזציה לתוך הגרסה החדשה. הוא מאפשר להריץ בסביבה וירטואלית אפליקציות נוספות. מפתחים כבר ניצלו אותו כדי להריץ ווינדוס 11 על סמארטפון אנדרואיד וכמובן גרסה של משחק היריות דום המקורי. אבל הלכה למעשה מדובר בתכונה המיועדת בראש ובראשונה לשיפור האבטחה ולמנוע הפעלה של אפליקציות זדוניות בסביבת הפעולה של המערכת. הרעיון הוא שאם אפליקציה צריכה לבצע חישוב ועיבוד למידע רגיש ופרטי במיוחד היא מפעילה את הוירטואליזציה - שמשמשת כאן כמעין קופסה שחורה - מעבירה את התוצאות ליעד ומוחקת את המכונה הווירטואלית מיד בסיום התהליך. סביבת הווירטואליזציה כוללת גרסה לינוקס ואפילו גרסה זעירה של אנדרואיד עצמה בשם Microdroid.
בחירת שפה לאפליקציה, עיצובים חדשים למסך הבית, QR מובנה וגישה ללוח העתקה
אנדרואיד 13 מוסיפה עוד כל מיני פיצ'רים קטנים שאמורים לעשות לנו את החיים קלים. הראשון שוודאי יעניין דוברי עברית ושפות נוספות הוא אפשרות לבחור שהאפליקציה תפעל בשפה אחרת משפת המערכת כל עוד היא נתמכת בה. למשל תוכלו להפעיל אפליקציה באנגלית, ערבית או רוסית גם אם שפת המערכת היא עברית. ניתן לשנות זאת בהגדרות השפה. עיצובי Material You ששואבים השראה מתמונות או מדיה שבחרתם הורחבו וכוללים כעת 12 עיצובים במקום 4 בעבר. גוגל הוסיפה לאנדרואיד גם קורא קודי QR מובנה שמאפשר לכם להיפטר משימוש באפליקציה חיצונית. לקינוח, גוגל הוסיפה חלונית חדשה שקופצת כל אימת שאתם מבצעים פעולת העתק-חתוך-הדבק - זו חלונית שמזכירה מאוד את זו שקופצת בעת צילום מסך וכמוה היא גם כוללת את כל האפשרויות של הפעולה.