סגור
גג עמוד techtalk דסק

המהפכה שעשו המוסדיים באשראי לחברות גדולות, תגיע בקרוב גם לאשראי לעסקים קטנים

לפני שבוע הודעה ישרכארט על רכישת 30% מפינטק האשראי ביזי. החדשות התקבלו בשמחה בענף הפינטק בכלל, ובעולמות התשלומים החדשניים בפרט. עסקה זו היא עוד שלב קטן במסגרת מגמה ברורה: בעוד שאת האשראי לחברות הגדולות כבשו השחקנים המוסדיים השונים עם הכיסים העמוקים וזרימת הכסף האינסופית של מפקידי הפנסיה, עולם האשראי לעסקים קטנים נותר אוקיינוס כחול – שכן חלקו הארי ניתן עדיין על ידי הבנקים. עם זאת, ככל שעולם הפינטק יתקדם – אנו נראה גופים נוספים נכנסים לקטגוריה זו, ולאט לאט משנים את התמונה. את המהלך הזה יאיצו 4 גורמים עיקריים:

1) ארגז החול הרגולטורי

גופי הפינטק קיבלו בחקיקה מסגרת מאוד מיוחדת לביצוע ארגז חול רגולטורי. מבין עולמות ההייטק השונים, עבור הפינטקים קיומו של ארגז החול הוא קריטי, שכן דרישות הרגולציה בתחום הן בעלות עלות גבוהה, והן מקשות על חברות חדשות לבחון היתכנות עסקית למוצר. מה שיעשה ארגז החול הרגולטורי בשוק הוא למעשה ייתן לפינטקים השונים אורך נשימה. הוא יאפשר להם התחברות טכנולוגית לגופים שיציעו את המוצר שלהם, תחת מגבלות ארגז החול, ועל ידי כך תהליך הפיתוח ימשיך והפינטק יוכל להגיע לקהלים חדשים נוספים, ולבצע את ההתאמות הנדרשות במוצר לשלבים הבאים.

רק מה שמעניין - הצטרפו לערוץ כלכליסט בטלגרם

2) קודי גישה למערכות התשלומים המרכזיות מנתקות את התלות במערכת הבנקאית

מחלקת התשלומים בבנק ישראל בשנים האחרונות החלה להעניק קודי גישה למערכת התשלומים לעוד ועוד גופים, ומגמה זו צפויה להמשיך. קודי גישה אלו, מאפשרים לפינטקים לפעול באופן עצמאי, ללא צורך בתאגיד בנקאי מתווך. העצמאות הזו תיתן דרור להתפתחויות נוספות. היא תאפשר גם כניסה של שחקנים זרים לישראל, שיאתגרו את המערכת הקיימת ויצעידו אותה קדימה. בנוסף, הם יאפשרו התפתחות של embedded payments – שירותי תשלום ואשראי שמוטמעים אצל בתי העסק השונים באופן ישיר.
1 צפייה בגלריה
שמוליק בן טובים נשיא איגוד הפינטק הישראלי
שמוליק בן טובים נשיא איגוד הפינטק הישראלי
שמוליק בן טובים
(צילום: רועי חסון)

3) חדשנות, חדשנות, חדשנות

מי שעוקב אחרי עולם ההייטק מגלה שהפינטקים מהווים את הענף השלישי בגודלו בעולם זה. ישנה תעשיה חדשנית, יוזמת, פורצת, שלוקחת את הניסיון שנצבר במתן אשראי לעסקים קטנים במערכת הבנקאית, משדכת אותו עם טכנולוגיה חדשנית ורגולציה מתקדמת כגון רפורמת הבנקאות הפתוחה. נכון, אנחנו עדיין בשלב בו הגופים המסורתיים לא תמיד ששים לשתף פעולה עם הרפורמה והענף סובל מחבלי לידה, אך בסוף את השוק ואת ההתפתחויות הטכנולוגיות, לא ניתן לעצור.

4) הריבית הגבוהה

סעיף זה אולי מפתיע במיוחד, שכן דווקא בחסות הריבית הנמוכה ראינו את שוק האשראי החוץ בנקאי מתפתח: מקרנות אלטרנטיביות, ועד מיזמי B2B. עם זאת, כאשר עלתה הריבית, ראינו שחלק מהגופים לא הצליחו להמציא את עצמם מחדש בסביבה המקרו-כלכלית החדשה. הגופים שקמים כעת, בונים מודל עסקי שיודע לעבוד בסביבת הריבית הנוכחית. צריך לזכור: הריבית האפסית של העשור הקודם היתה החריג, לא המצב הנורמאלי. גם כעת, אם נראה הורדות ריבית, הן לא יגיעו לרמה האפסית שהיתה בעשור הקודם. עבור פינטקים שנבנים כעת, זוהי הזדמנות לבנות מודל עסקי מנצח, לא בסביבת קיצון חריגה.

לסיכום – כשיש אוקיינוס כחול, יש מקום לפרוח

אל האוקיינוס הכחול של האשראי לעסקים קטנים לוטשות כעת עיניים חברות ענק שמעוניינות לפרוץ אליו דרך רכישה וטיוב של חברות כרטיסי האשראי שעומדות (ועמדו עד לאחרונה) על המדף. גם הן מבינות שמדובר בתחום עם פוטנציאל ענק. לצידן נראה התפתחות משמעותית של פינטקים בתחום לצד כניסה של גופים מהעולם. בעולם בו הטכנולוגיה עושה דיסטרפשן בקצב מהיר, אוקיינוס כחול מושך גופים עם יכולות למתן ערך ובידול טכנולוגי עמוק – או בקיצור פינטקים.
שמוליק בן טובים הוא נשיא מרכז הפינטק הישראלי