סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק

בינה מלאכותית מאפשרת לאתר מידע על קורבנות הנאצים בארכיון בגרמניה

הטכנולוגיה של אקסנצ'ר מסייעת לארכיון ארולסן לחלץ במהירות מידע ממסמכים מתקופת הנאצים; עד כה אותרו באמצעותו למעלה מ-160 אלף שמות של קורבנות שנוספו לארכיון

צוות מתנדבים מחברת אקסנצ'ר (Accenture) בנה פתרון מבוסס בינה מלאכותית (AI) המסייע לחלץ מידע על קורבנות הנאצים מארכיון "ארולסן" בגרמניה - ארכיון מסמכי הנאצים הגדול בעולם. הפתרון החדש מהיר פי 40 מכל פתרון שהיה מוכר עד היום, ועד כה אותרו באמצעותו למעלה מ-160 אלף שמות של קורבנות שנוספו לארכיון.
ארכיון ארולסן כולל מעל 110 מיליון מסמכים המתעדים את רדיפות הנאצים. חלק מהותי בעבודת הארכיון הוא להנגיש את המסמכים הללו לכל המבקשים לחפש מה עלה בגורלם של קורבנות וניצולי שואה.
במאמץ להפוך את חיפוש המידע לנגיש ככל האפשר, החלו בארולסן לפני כמה שנים בתהליך דיגיטציה של כל המסמכים ופרסומם באופן מקוון. מאחר שמדובר במסמכים ישנים, נדרשת עין אנושית לטובת תרגום, קריאה, תמלול, קטלוג ואימות של מסמכים אלה, מה שעשוי להימשך עשרות שנים. למעשה נדרשו עד היום בממוצע ארבע אנשים כדי לאנדקס במדויק ארבעה מסמכים בשעה אחת.
איאן לוור, מתנדב אקסנצ'ר ופעיל בקבוצת העובדים היהודית בחברה, שמעסיקה כ-670 אלף עובדים ברחבי העולם, הבין במהירות שבינה מלאכותית יכולה להאיץ את התהליך הזה באופן משמעותי. לוור הצליח לרתום מתנדבים אחרים באקסנצ'ר, ותוך 10 שבועות הקבוצה הצליחה ליצור פתרון AI ייעודי לאינדוקס מסמכי מכון ארולסן.

2 צפייה בגלריה
אקסנצ'ר פרויקט בינה מלאכותית בארכיון מסמכי הנאצים ארולסן
אקסנצ'ר פרויקט בינה מלאכותית בארכיון מסמכי הנאצים ארולסן
הפרויקט של אקסנצ'ר
(אקסנצ'ר )

המתנדבים הצליחו להשמיש פתרון קיים של אקסנצ'ר AI העושה שימוש בזיהוי תווים אופטי וטכנולוגיית מתקדמות אחרות המאפשרות לחלץ מידע ממסמכים שקריאתם קשה במיוחד גם עבור העין האנושית. אלו כוללים רשומות של אסירים ועצורים המכילים עשרות שורות כמו גם רישומי מחנות ריכוז ומסמכים מנהלתיים נוספים של השלטון הנאצי המכילים מידע אודות מיקומם וגורלם של משפחות שלמות.
מכיוון שה-AI לוכד את המידע מהר יותר ומגדיל את הדיוק שלו ככל שהתהליך נמשך, הרי שארבעה מתנדבים יכולים כעת לאמת כ-160 מסמכים בשעה אחת - הכפלה של פי 40 בהספק. מאז הטמיעה אקסנצ'ר את הפתרון בדצמבר 2021, נוספו כאמור לאינדקס של מכון ארולסן יותר מ-160 אלף שמות של קורבנות רדיפות הנאצים, חולץ מידע מיותר מ-18 אלף מסמכים, ואוגדו יותר מ-60 אלף מסמכים לקבוצות דומות כדי לשפר את הזיהוי והניתוח. כ-1,000 אנשי אקסנצ'ר התנדבו לפרויקט עד היום, כאשר החברה תומכת גם בתחזוקה ובפיתוח נוסף של פתרון הבינה המלאכותית.
"אנו גאים במאמצים של העובדים שלנו לעזור ולשמר את זכרם של מי שעברו תלאות וסבל בלתי נתפסים, במיוחד בתקופה ובה אנטישמיות, גזענות ולאומנות קיצונית שוב זוקפים את ראשן המכוער", אמר דיוויד מטניק, מנהל תחום החינוך והמגזר הציבורי באקסנצ'ר, ארה"ב, ומי שלקח את הפרוייקט תחת חסותו.
פלוריאן אזולאי, מנהלת ארכיון ארולסן: "שיתוף הפעולה שלנו עם הצוות של אקסנצ'ר הוא יוצא דופן בכל אספקט שלו. מדובר בהישג מדהים שיאפשר לנו להנגיש את תוכנם של עשרות מליוני מסמכים המכילים מידע חשוב אודות גורלם של קורבנות הרדיפות הנאצים במהירות שיא, ואף יאפשר לרבים מסביב לעולם לגלות מה עלה בגורל יקיריהם".