איך כותבים פטנטים על פטריות הזיה?
איך כותבים פטנטים על פטריות הזיה?
בשנים האחרונות, תחום פטריות ההזיה ושימוש בסמים פסיכדליים הולך ותופס תאוצה בעולם הרפואה המערבית, מה שמעורר חברות רבות המעוניינות לזכות במונופול בתחום. בפרק החדש של הפודקאסט 'קניין רוחני' בהנחיית מאור שלום סוויסה, מספרת ד"ר הדסה וטרמן, ראש תחום ביוטק בקבוצת ארליך, על אחד התחומים הצומחים והמסקרנים בעולם הרפואה, וכל ההיבטים הקשורים לקניין רוחני בתחום הכולל חומרים שאינם חוקיים
פטריות הזיה וסמים פסיכדליים עשו מסע ארוך מטקסים בתרבויות עתיקות ועד לעולם הרפואה המערבי המודרני. מדובר בתחום צומח בשנים האחרונות, אשר מרכז גם פעילות משמעותית בכל הנוגע לקניין רוחני והגנה באמצעות פטנטים. ד"ר הדסה וטרמן, ראש תחום ביוטק בקבוצת ארליך, מספרת על הדרך שעשו פטריות ההזיה לקליניקות של היום, על השימושים השונים לחומרים הפעילים, ועל מרוץ החימוש של החברות בניסיון לחסום מתחרים.
השורשים של התחום נמצאים בתרבויות עתיקות בדרום אמריקה ובמקומות אחרים, שם גדלות הפטריות גדלות ושם השתלבו בפולקלור המקומי. ד"ר וטרמן מספרת כי בשנות ה-50 של המאה הקודמת, עם התפתחות התרבות ההיפית ואחרי מלחמת העולם השניה, נרשמה עלייה בסקרנות כלפי תרבויות אלו, לרבות השימוש בפטריות ההזיה. "כבר אז החלו ניסויים של חברות התרופות, אבל מהר מאוד הנשיא ניקסון אסר את המשך השימוש, והמחקרים אופסנו על המדף במשך שנים", אומרת ד"ר וטרמן. "עד סוף שנות ה-90 ותחילת שנות ה-2000 הנושא לא נחקר, כאשר בנקודה זו עלתה המודעות למגפה הנפשית של מצבים כמו דיכאון ופוסט טראומה. כל זה הוביל לכך שהמחקר והעניין בתחום עלה בשנים האחרונות".
מתחום הנפש ועד ירידה במשקל
התחום המוביל בכל הנוגע לשימוש בחומרים מסוג זה הוא בתחום הנפש. ד"ר וטרמן מספרת כי כבר ב-2017 אישר ה-FDA את השימוש הראשון בחומרים שנגזרים מפטריות הזיה, לטיפול בפוסט טראומה. ב-2019 אושר שימוש לדיכאון קליני, ולאחרונה נבחנות אינדיקציות נוספות, לא רק בתחום בריאות הנפש. ד"ר וטרמן מספרת למשל על חברה ישראלית המייעדת את החומרים לטובת ירידה במשקל, ויש חברות המפתחות מוצרים לטיפול באלצהיימר.
בכל הנוגע לקניין רוחני ורישום פטנטים בתחום, אומרת ד"ר וטרמן כי אפשר ללמוד הרבה מתחום הקנאביס ומה שקרה בו לטובת ההבנה של תחום פטריות ההזיה. "יש מרוץ חימוש של פטנטים, בו חברות גדולות מגישות המון פטנטים כדי לחסום את התחום למתחרים. חברת קומפאס הבריטית, למשל, הגישה בקשה לעשרות פטנטים, מאנלוגים של החומר האקטיבי הנפוץ בפטרייה, דרך נגזרות סינתטיות, דרכי הפקה של החומר, ואופן הריפוי עצמו".
מול אותן חברות עומדים גופים המתנגדים לרישום פטנטים בתחום, מתוך טענה כי מדובר בטקסים העתיקים אשר שייכים לתרבות כולה ולא לחברה מסחרית מסוימת.
איך רושמים פטנט על חומר טבעי וידוע?
ד"ר וטרמן אומרת כי "פטנט אכן חייב להיות על משהו חדש, התקדמות המצאתית", וכי הפטנטים לרוב נרשמים על נגזרות סינתטיות שכוללות פחות תגובות של הזיה והופכות את האפקט לפחות ארוך. "על שיפורים כאלו אפשר לרשום פטנט, או על המיצויים, תהליכי הייצור וגם אינדיקציות שלא היו מקובלות קודם לכן, כמו ירידה במשקל".
לסיכום, ד"ר וטרמן אומרת כי "ישנן מדינות בהן אי אפשר לכתוב בכלל פטנטים על חומרים שאינם חוקיים לשימוש, כמו קנאביס בסין, למשל". לעומת זאת, בארצות הברית, המדינה המשמעותית ביותר בכל הנוגע לרישום פטנטים, קנאביס הוא עדיין חלק מרשימת החומרים האסורים אך ניתן לרשום עליו פטנטים. "חשוב לזכור שפטנט לא נותן זכות חיובית לעשות משהו, אלא זכות שלילית בכך שהוא מונע מהמתחרים לעשות את מה שאתה רוצה לעשות. לכן, גם לאחר קבלת פטנט, אי אפשר לעשות כלום לפני קבלת אישור מה-FDA".