מטוס הלביא קורקע בארץ, אבל "אחיו הסיני" יטוס בקרוב בפקיסטן
מטוס הלביא קורקע בארץ, אבל "אחיו הסיני" יטוס בקרוב בפקיסטן
שר הפנים של המדינה המוסלמית חשף כי ארצו רכשה טייסת J10, מטוס הקרב הסיני שלפי מקורות זרים מבוסס על תוכניות מטוס הקרב הישראלי שבוטל. המטרה: מירוץ חימוש עם הודו
אחרי שנים של דיווחים של מו"מ בין שתי המדינות בנושא, חשף השבוע שר הפנים הפקיסטני, שייח' ראשיד אחמד, כי ארצו רכשה טייסת של מטוס הקרב הסיני J10. המטוסים הראשונים יוצגו לציבור ביום העצמאות של המדינה המוסלמית, שמחזיקה בנשק גרעיני, ב-23 במרץ.
J10 מיוצר בידי תעשיות צ'נגדו ממחוז סצ'ואן, ומגלה דמיון חיצוני רב למטוס הלביא שפיתחה התעשייה האווירית ולמפרט שלו: מטוס חד-מנועי עם כנפוני קנרד. המטוס הישראלי המריא לטיסת בכורה ב-1986, ובוטל בידי ממשלת ישראל שנה אחר כך בשל עלויותיו התופחות של הפרויקט וסירוב הממשל האמריקאי לממנו. לפי מקורות זרים, לאחר הביטול מכרה ישראל לסין את התוכניות לייצור המטוס, שהמריא לטיסת הבכורה שלו בזהות החדשה ב-1997.
מאז ייצרה סין כמעט 500 מטוסי J10, כולל בגרסה לשימוש בנושאות מטוסים. פקיסטן תקבל 25 מטוסים מדגם C של המטוס, עם מכ"ם מתקדם ומנוע סיני שהחליף את המנוע הרוסי שהותקן במטוסים הראשונים, וחייב את אישור מוסקבה לכל עסקת יצוא. בעבר היו דיווחים על התעניינות איראנית במטוס, אך הוא טרם נרכש בידי טהרן.
חיל האוויר הפקיסטני מצויד במטוסי קרב ממקורות שונים, כמו אף-16 אמריקאיים, מיראז' 3 ו-5 צרפתיים ו-17-JF הסיניים-פקיסטניים. הממשל האמריקאי הטיל על איסלמבד אמברגו שמנע ממנה לקבל אף-16 נוספים. רכישת מטוסי ה-J10 היא תשובה לרכישת 36 מטוסי רפאל צרפתיים מתקדמים בידי הודו. שתי המדינות הן צמד אויבות שמנהלות מירוץ חימוש ארוך שנים, ותקריות אש פורצות ביניהן מדי כמה שנים. ישראל היא אחת מספקיות הנשק העיקריות של ההודים. בעימות הבא ביניהן עשויים מטוסים הודיים לשגר טילים ישראליים לעבר מטוס הקרב הישראלי לשעבר.