סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק

טייגר גלובל גייסה 2.2 מיליארד דולר בלבד לקרן החדשה שלה - שליש מהיעד שהציבה

מדובר בקרן ההון סיכון הקטנה ביותר של טייגר גלובל מאז 2014; לפי ה"פייננשל טיימס", בתשעת החודשים האחרונים קיבלה טייגר התחייבויות ממשקיעים בסכום של 200 מיליון דולר בלבד

קרן הגידור טייגר גלובל הצליחה לגייס רק 2.2 מיליארד דולר לקרן הון סיכון החדשה - כשליש מהסכום שביקשה לגייס, 6 מיליארד דולר.
לנוכח הסכום הנמוך, תהיה זו קרן ההון סיכון הקטנה ביותר של טייגר מאז 2014. לשם השוואה, לקרן הקודמת שלה גייסה טייגר גלובל 12 מיליארד דולר, סכום שאיפשר לה להפוך למשקיעה הפעילה ביותר בארה"ב וגם בישראל ב-2021.
על פי דיווח ב"פייננשל טיימס", מאז אוקטובר 2022 מנסה טייגר לגייס משקיעים לקרן ה-16 במספר שלה. היא החליטה לסיים את הגיוס כעת, לאחר שהקצב נעצר כמעט לגמרי - בתשעת החודשים האחרונים קיבלה התחייבויות של 200 מיליון דולר בלבד.
הקשיים בגיוס מעידים על התאבון הנמוך של הגופים המוסדיים, בכל הקשור להשקעות הון סיכון. אך הם גם קשורים לניסיון הגרוע של המשקיעים עם טייגר גלובל בשנים האחרונות. הקרן, שבמקורה ובמהותה היא קרן גידור, הפכה לשם דבר בתקופת הבועה של 2021, לאחר שביצעה השקעות בסטארטאפים בתוך 48 שעות בלבד. זאת כאשר את בדיקת הנאותות ביצעו עבורה גורמים חיצוניים, בעיקר חברות ייעוץ כמו ביין.
בפועל, הפכה טייגר גלובל למשקיעה הפעילה ביותר בשוק, שהתחייבה להשקעה חדשה כל יומיים (ולעתים כל יום). הקרן פיזרה צ'קים עם סכומים גבוהים מבלי שהיא דורשת נציגים מטעמה בדירקטוריונים. כך, אף שהובילה סבבי ענק של יותר מ-100 מיליון דולר, הדבר לא הקנה לה השפעה בחברות.
ההרפתקה הזאת הסתיימה בקריסה בתשואות ב-2022, בעקבות מכירה מזורזת של מניות בחברות הטק הציבוריות ועזיבת בכירים - בראשם סקוט שלייפר, שהיה אחראי על קרן ההשקעות הפרטיות של טייגר.
ב-2022 דיווחחה טייגר על תשואה שלילית של כ-30% למשקיעים שלה וירידה נוספת, אם כי בשיעור נמוך יותר, נרשמה גם ב-2023. כדי להפחית את החשיפה להשקעות בחברות סטארט אפ, החליטה טייגר לפני שנה להעמיד למכירה פורטפוליו גדול של אחזקות בחברות הייטק פרטיות.
הקרן עדיין מחזיקה בכמה חברות טכנולוגיה פרטיות גדולות, ובהן חברת הפינטק סטרייפ, חברת אחסון הנתונים דאטהבריקס, אתר המכירות הסיני הענק שיין ובייטדאנס (החברה האם של טיקטוק). בשנה שעברה הפחיתה טייגר דרמטית את פעילותה בהשקעות הון סיכון והשתתפה בפחות מ-30 מסבבי גיוס - עשירית מכמות הגיוסים שלה ב-2022, שעמדו על כ-300.
טייגר הייתה פעילה מאוד גם בישראל, אך בשנה האחרונה כמעט ולא השתתפה כאן בסבבים חדשים, בין היתר גם בגלל עזיבתו של ג'ון קרטיס, שהיה השותף האחראי על ישראל בקרן. טייגר השתתפה בגיוסי הון של מרבית היוניקורנים הישראלים ובהם וואסט, ראפיד, גונג, מליו, פורטר, סניק ורבות נוספות והיא עדיין מחזיקה במספר חברות טק ישראליות שהונפקו ב-2021.
הניסיון הנוכחי של טייגר הוא אמנם תרחיש קיצון, אבל כזה שקרנות הון סיכון ישראליות רבות חוששות ממנו – תשואות שליליות בקרן האחרונה, שמקשות על גיוס קרן חדשה.