סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
פלייטיקה חברת משחקים הרצליה פיתוח
משרדי פלייטיקה בהרצליה פיתוח (צילום: אפי שמייח)

אנגרי בירדס בעברית: מה עומד מאחורי הצעת הרכישה של פלייטיקה לרוביו הפינית?

לאחר התפוצצות העסקה להעברת השליטה בה ופיטורי 500 עובדים פלייטיקה מסמנת את היעד הבא: מפתחת המשחקים רוביו הפינית שחתומה, בין היתר, על סדרת המשחקים הפופולארים "אנגרי בירדס". תג המחיר בעסקה: 813 מיליון דולר

חברת הגיימינג הישראלית פלייטיקה מנסה לרכוש את מפתחת המשחקים רוביו הפינית, שעומדת מאחורי המותג הפופולרי "אנגרי בירדס" ב־813 מיליון דולר. על פי הודעת החברה מיום חמישי האחרון, היא הגישה לדירקטריון רוביו הצעה משופרת שמשקפת פרמיה של 55% על מחיר הסגירה של מניית רוביו בבורסת הלסינקי ב־18 בינואר. מן ההודעה עולה כי בנובמבר חברת פלייטיקה הגישה הצעה ראשונית לפי מחיר נמוך יותר של 8.5 יורו למניה, אך נדחתה על ידי רוביו. מניית החברה הפינית קפצה ביום שישי ב־35% במסחר בהלסינקי ושוויה עומד כעת על 586 מיליון דולר. משקיעי פלייטיקה היו מאופקים יותר בתגובתם ומניית החברה הסתפקה בעלייה של 7% שהביאה אותה לשווי של 3.7 מיליארד דולר.
בעוד שאפשר לפטור את המהלך של פלייטיקה כתהליך של מיזוג בין חברות בשוק הגיימינג שחווה ההאטה לאחר ההמראה המטאורית בתקופת הקורונה, ישנם מספר סימני שאלה שמעלים תהיה לגבי המניע האמיתי של החברה הישראלית. אחד הדברים החריגים בהצעתה של פלייטיקה הוא רצונה לשלם את כל הסכום במזומן וזאת למרות שבעסקאות מסדר גודל כזה, הנעשות בין שתי חברות ציבוריות, מקובל לשלם לפחות חלק מהסכום במניות.
לפלייטיקה כבר יש ניסיון ברכישות מפתחות משחקים פיניות: בסוף 2021 היא רכשה את ריוורקס, שעומדת מאחורי אפליקציית עיצוב הפנים הפופולרית REDECOR, תמורת 600 מיליון דולר. באותה העסקה שילמה פלייטיקה 400 מיליון דולר בשלב הראשון ו־200 מיליון דולר בהתאם לעמידה ביעדים של החברה הנרכשת. אגב, גם רכישת ריוורקס הייתה בעלת מאפיינים דומים, בה איתרה פלייטיקה חברה עם משחק פופולרי אחד שאפשר למנף אותו באמצעות כלי המונטיזציה החזקים שלה.
בניגוד ל־REDECOR, אנגרי בירדס הוא מותג הרבה יותר מוכר ששבר שיאים ויצר היסטוריה כאשר היה למשחק המובייל הראשון שהגיע למיליארד הורדות לאחר שהושק ב־2009. ב־2016 אף יצא סרט שמבוסס על הציפורים הכעוסות של המשחק וב־2017 חברת רוביו הונפקה בהלסינקי, אם כי רק חלק קטן יחסית מהמניות שלה נסחר וכ־40% עדיין מוחזקות בבעלות פרטית. בשנה שעברה, על אף שהרווחיות שלה נשחקה לאחרונה, הודיעה רוביו כי הגיעו ל־5 מיליארד הורדות משחקים והיא אמורה לדווח על הכנסות של כ־320 מיליון יורו לשנת 2022, המשקפות צמיחה של 12% לעומת 2021.
בפלייטיקה אומרים רשמית כי התוכנית היא למנף את המותג המוכר אך לא ברור למה לשלם על כך במזומן בעסקה שתרוקן לגמרי את קופת המזומנים של החברה או שתשלח אותה לקחת חוב בריביות הלא נמוכות של היום. רק לפני כמה חודשים היא הוציאה 600 מיליון דולר על רכישת עצמית של מניותיה תוך שהיא מוציאה חצי מיתרות המזומנים שלה.
יתרה מכך, על אף שפלייטיקה היא חברה רווחית מאוד, רק לפני חודש היא יצאה למהלך פיטורים נרחב שבמסגרתו פיטרה 500 עובדים שהיוו 15% מכוח האדם בחברה וסגרה צוותים ומשחקים שלמים. מהלך הקיצוצים האחרון הגיע כחצי שנה לאחר פיטורי 250 עובדים נוספים ובעת פרסום הדוח האחרון היא הפחיתה את תחזית ההכנסות השנתית ל־2.6 מיליארד דולר. את תשעת החודשים הראשונים של השנה היא סיימה עם הכנסות של 2 מיליארד דולר ורווח נקי של 183 מיליון דולר. מדוע, אם כך, דחוף לחברה שמפטרת מאות עובדים וסוגרת משחקים, לצאת להרפתקה לא זולה שכולה במזומן רגע אחרי רכישה עצמית של מניותיה?
חיפוש מנוע צמיחה הוא הסבר אחד אבל לא מספק. רוביו אמנם צומחת יותר מפלייטיקה עצמה, אבל לא בקצב פנומנלי שיורגש משמעותית בקנה המידה של החברה המתמזגת. ייתכן שצריך לחפש את ההסבר למהלך הנוכחי של פלייטיקה, על שלל מאפייניו, דווקא במבנה הבעלות בחברה עצמה.
חברת הגיימינג עברה ידיים כבר מספר פעמים וחלק מגרעין השליטה בה היה אמור להימכר לקרן ג'ופרה הסינית לפי שווי של 8.5 מיליארד דולר. העסקה התפוצצה בדצמבר האחרון ולא מן הנמנע כי בפלייטיקה רואים ברכישת רוביו סוג של "גלולת רעל" שיכולה להרתיע משתלטים פוטנציאליים, שכן, מי רוצה לקנות חברה שמנסה להוציא את כל המזומנים שלה או לקחת חוב כדי להילחם על רכישת חברה שכנראה שלא ממש מעוניינת להימכר. במקביל, פרסום ההצעה באופן פומבי הוא גם הזמנה להצעות מצד המתחרות שרק ידחפו את השווי של רוביו גבוה יותר. ברוביו אמרו בינתיים בתגובה שיבחנו את ההצעה החדשה של פלייטיקה.