סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
שיגור לוויין אופק 13 ריגול צבאי צבא 9900 מודיעין חלל תצפית לוויין משרד הביטחון
שיגור לוויין אופק 13 לחלל. שוק פוטנציאלי למגוון טכנולוגיות (צילום: משרד הביטחון )

כוכב חם: מפת הסטארט-אפים הישראלים בתחום החלל לשנת 2024

ענף החלל צפוי להגיע עד סוף העשור לשווי של טריליון דולר. בישראל, צומחת התעשייה במהירות וב-2023 גייסו 105 הסטארט-אפים בתחום 314 מיליון דולר; נגה יערי, סמנכ"לית פיתוח אקוסיסטם בקרן Earth & Beyond Ventures: "המפתח לשינוי הוא ההבנה שחלל הוא לא רק 'חלליות', אלא שוק פוטנציאלי למגוון טכנולוגיות לתעשיות כמו חקלאות, אקלים וביטוח"

ישראל היא לא אימפריית חלל ואינה בת תחרות לספייס X של אלון מאסק או לכל ענקית חלל אחרת. אבל מסתבר שלאט לאט צומחת בישראל תעשייה שמצליחה למצא לה את הפינות הקטנות שלה בתוך תעשייה שבעיקרה בנוייה מענקיות אמריקאיות, אירופאיות ואסייתיות.
קרן Earth & Beyond Ventures המתמחה בהשקעות בתחום ופירמת Deloitte ישראל מיפו את תעשיית הסטארט-אפ בתחום במיוחד עבור כלכליסט. מהמפה שעשו עולה שכיום פועלים בישראל 105 סטארט-אפים בתחום יישומי החלל, שגייסו בשנה החולפת 314 מיליון דולר, המתמקדים ביישום כפול של טכנולוגיות שניתן ליישמן גם בחלל וגם בכדור הארץ. כיום לנוכח הקושי ליישם בחלל מרבית היישום מתחיל כאן.

4 צפייה בגלריה
מפת סטארטאפים 2024 הסטארטאפים בתחום החלל 2024
מפת סטארטאפים 2024 הסטארטאפים בתחום החלל 2024
מפת הסטארט-אפים בתחום החלל ל-2024
(Erth & Beyond Ventures)

למרות העלייה בכמות הסטארט-אפים, ישראל עדיין נמצאת בשלב ראשוני בתעשיית החלל. בשונה מטריטוריות אחרות, לא פועלים בישראל מרכזי פיתוח זרים של ענקיות חלל כמו SpaceX, Blue Origin, TE Connectivity, Axiom Space ו-Sierra Space. השלב בו נמצאת התעשייה הישראלית מזכיר את ענף האוטו-טק לפני נקודת התפנית של עסקת מובילאיי ב-2017, שהובילה לפתיחת מרכזי פיתוח בישראל של מותגי הרכב הגדולים בעולם, בנוסף למשלחות מקצועיות שמגיעות לישראל לאיתור חדשנות וטכנולוגיות. כיום, מרבית החברות בתחום החלל מישראל ממוקמת קרוב ללקוח בשרשרת הערך של הענף. הן רוכבות על תשתיות של החברות הגדולות המייצרות טילים, משגרים ולוויינים, כדי להציע ללקוח שירות המבוסס ותלוי בתשתיות אלו.
לכן, בעתיד הנראה לעין צפוי כי סוג החברות שיצמחו בתעשיית החלל של ישראל הן כאלו אשר מפתחות טכנולוגיות ורכיבים המתבססים על תשתיות חלל מסורתיות, ולא כאלו אשר מפתחות את התשתיות בעצמן. נגה יערי, סמנכ"לית פיתוח אקוסיסטם בקרן Earth & Beyond Ventures אומרת ש"הנוכחות של סטארט-אפים הפונים לשוק החלל נמוכה כיום ביחס לחלקנו בהייטק העולמי. המפתח לשינוי הוא ההבנה שחלל הוא לא רק 'חלליות', אלא שוק פוטנציאלי למגוון טכנולוגיות המפותחות עבור תעשיות מסורתיות בכדור הארץ. יש פה פוטנציאל עסקי ענק והזדמנות לישראל להוביל בחדשנות בתחום, עם מאות סטארטאפי דיפטק הרלוונטיים לתעשייה ועדיין לא פועלים בה".

4 צפייה בגלריה
שיגור לווין אופק 13
שיגור לווין אופק 13
שיגור לווין אופק 13
(משרד הביטחון)

המיפוי בדו"ח כולל חלוקה של הסטארט-אפים לפי יישומי החלל אליהם משתייכים לפי שמונה קטגוריות. בהן "תצפית כדור הארץ" המהווה 26% מכלל הסטארט-אפים, מיזמים הפועלים בקטגוריה משתמשים בצילומי לווין וחיישנים כדי לאסוף ולנתח את הנתונים של כדור הארץ למטרות מדעיות, סביבתיות ומסחריות. "תקשורת וניווט" (25%) טכנולוגיות ומערכות המשמשות לוויינים וחלליות להעברת נתונים, מידע ואותות, בנוסף לקביעת מיקום והנחיית תנועה. "תשתיות חלל" (20%) המערכות והטכנולוגיות הפיזיות, המתקנים, והרכיבים הדרושים לחקר החלל ולפעילות מסחרית בחלל. "פעילות בחלל" (10%) פעילויות הנערכות בסביבת חלל, לרבות שירותים, הרכבה ותחזוקה של לוויינים, בנוסף לניסויים ומחקרים מדעיים. "מחשוב ותוכנה" (6%) המערכות, החומרה והתוכנה המשמשים לעיבוד, ניהול ואחסון נתונים של משימות ומחקר בחלל. "שירותי חלל" (5%) שירותים מסחריים וממשלתיים הניתנים בחלל ולמען תמיכה בפעילויות חקר, ומסחר. "ייצור בחלל" (4%) ייצור ופיתוח של סחורות, חומרים, וציוד שונים הנעשה בחלל. "חקר החלל ומשאבים" (4%) טכנולוגיות חלל למציאת משאבים וניצול משאבים בכוכבי לכת, ירחים ואסטרואידים, בנוסף לטכנולוגיות לחקר וללמידה של החלל.

4 צפייה בגלריה
האפוד של סטמרד בחלל
האפוד של סטמרד בחלל
האפוד של סטמרד הישראלית בחלל
(קרדיט: סטמרד)
מאחר ולחברות הפעולות בתחום החלל יש "שימוש כפול", מכיוון שהטכנולוגיה של אותם הסטארט-אפים משמשת גם תעשיות בכדור הארץ, ביצעו בדו"ח גם חלוקה של החברות לפי סוג התעשייה המסורתית בה הסטארט-אפים פועלים בכדור הארץ. בחלוקה לקטגוריות של "תחבורה חכמה", המהווה 17% מכלל הסטארט-אפים, תעופה וחלל (16%), אנרגיה ואקלים (12%), חקלאות (11%), תקשורת (10%), בריאות (10%), תעשייה 4.0 (7%), מחשוב ותשתיות(5%), ביטוח (4%), צבא ובטחון (4%), מזון (2%), סייבר (2%). השילוב בין יישומי החלל לתעשיות בכדור הארץ מציג וורסטיליות, כיצד טכנולוגיה של אותו סטארט-אפ מאפשרת למשל לנתח תצלומי לוויינים כדי לשרת תעשיות כמו חקלאות, אקלים וביטוח. עריכת ניסויים רפואיים בחלל מאיצה מחקרים בתחום הבריאות, תקשורת לוויינים מסייעת לפיתוח תשתיות של תחבורה חכמה, ואילו ייצור תחליפי מזון למשימות חלל יכול לשמש את תעשיית המזון בכדור הארץ.

4 צפייה בגלריה
מימין נגה יערי ו עידן אדלר הסטארטאפים בתחום החלל 2024
מימין נגה יערי ו עידן אדלר הסטארטאפים בתחום החלל 2024
מימין: נגה יערי ועידן אדלר
(צילומים: שירז גרינבאום, אלמוג סוגבקר)

הסכום הממוצע שסטארט-אפים ישראליים בתחומי החלל מגייסים בשלבי גיוס שונים הם 3.8 מיליון דולר בשלב סיד, 10.7 מיליון בשלב A, הם מגייסים 21 מיליון דולר בשלב B, ו-76 מיליון דולר בשלבי C ומעלה. צפויה האצה כללית בגיוסים לתחום טכנולוגיות החלל הצומח במהירות, שתשפיע גם על ישראל כתוצאה מעלייה של כל הענף. ההערכה היא כי ענף החלל המסורתי צפוי להגיע עד סוף העשור לשווי של טריליון דולר בעקבות מספר גורמים. בהם ירידה משמעותית של עלות השיגורים שמנגישה את הענף ליותר חברות, בנוסף לסוגי לוויינים קטנים יותר שטסים במסלול נמוך יותר ומשפרים את העלות-תועלת. הענף מושפע גם מכניסתן של שחקניות עולמיות כמו SpaceX, Blue Origin וחברות מסורתיות שמעתיקות את פעילותן לתחום החלל. למשל אמזון המציעה את שירותי הענן AWS לחברות בתחום החלל. כך גם חברות ענק נוספות כמו הונדה מוטור או טי-מובייל עושות את צעדיהן לתחום, הדבר מייצר לסטארט-אפים הזדמנויות עסקיות חדשות לשיתופי פעולה והסכמים מסחריים.
עידן אדלר, מנהל מרכז הפיתוח והחדשנות של Deloitte ישראל ואחד מעורכי הדו"ח, אומר כי "כניסה של חברות פרטיות לתעשיית החלל, בשילוב השקעות מתמשכות של הסקטור הציבורי, פותחת את הדלת לאפשרויות חסרות תקדים עבור מיזמים שעד כה לא היו רלוונטיות. לתפיסתנו, לחלל יש פוטנציאל להפוך למימד עסקי חדש עבור מיזמים קיימים מסקטורים שונים, והוא עשוי להעניק לחברות הישראליות יתרון תחרותי משמעותי".