סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק

מלחמת הסייבר האמריקאית-רוסית מתלהטת על רקע משבר אוקראינה

המתקפה על מחשבי חברת הרכבות הבלארוסית, בה עושה צבא רוסיה שימוש להעברת כוחות, היא רק יריית פתיחה בעימות הסייבר ההולך ומתעצם בין שתי המעצמות לקראת פלישה רוסית אפשרית לשכנתה אוקראינה; האמריקאים כבר נערכים למתקפת תגמול ולצעדים משלהם כמו ניתוק רוסיה מטכנולוגיה חיונית לייצור שבבים; דבר זה עשוי לקרב את רוסיה עוד יותר לסין

מתקפת הסייבר על חברת הרכבות הבלארוסית, בה עושה צבא רוסיה שימוש להעברת כוחות, שנחשפה היום (ג') היוותה סוג של יריית פתיחה בעימות בין המערב לרוסיה סביב המשבר באוקראינה. במקביל חברת הסייבר מנדיאנט ומשרד הגנת המולדת האמריקאי הוציאו הלילה אזהרה חמורה לחברות ולגופים אמריקאיים על כך שהאקרים רוסים מתכננים להכות בארצות הברית במסגרת קמפיין סייבר רחב היקף במקרה שהמצב יסלים.


האזהרה מתייחסת למצב בו רוסיה תעריך שהיא נמצאת בסיכון מוגבר לביטחון הלאומי שלה, כך לפי הדיווח של ביטאון הפנטגון Stars&Stripes. זו אינה הפעם הראשונה שבארצות הברית מזהירים מפני ניסיונות רוסיים לפגוע במשק האמריקאי. אחרי הסיבוב הקודם במסגרתו ניסו (ולפי הערכות מסוימות גם הצליחו) בקרמלין להשפיע על דעת הקהל האמריקאית ועל הבחירות לנשיאות על ידי שימוש בכלי סייבר ובהפצת פייק ניוז במדיות החברתיות, במערכת הביטחון האמריקאית כנראה לא ממתינים למכה הבאה.

2 צפייה בגלריה
צבא רוסיה בבלארוס
צבא רוסיה בבלארוס
העברת כוחות רוסיים
(צילום: רויטרס)

"המצב באוקראינה משמש כקטליזטור לפעולות סייבר אגרסיביות נוספות שעשויות להתממש אם המצב באוקראינה ימשיך להידרדר", כך ציין ג'ון הולטקוויסט, סגן נשיא למודיעין איומים של מנדיאנט, שמספקת שירותי סייבר ומודיעין בתחום לממשלות ולחברות גדולות. במשרד הגנת המולדת מסכימים עם הערכות אלו, ומוסיפים שהרוסים כבר החלו בהצבה של כלי תקיפת סייבר במקומות אסטרטגיים כגון תשתיות נתבים שמשמשות לתקשורת נתונים גלובלית.
בכירים בממשל מזהירים שיהיה קשה מאוד למנוע את המתקפות אם אלו יתבצעו בעצימות גבוהה או דרך נקודות תורפה ידועות כגון פרצות אבטחה שנחשפו במערכות מחשבים ותוכנות ארגוניות. הדגמה לנזק הפוטנציאלי ניתן לראות בתקיפות שבוצעו נגד תשתיות הולכת הנפט של חברת קולוניאל פייפליין בארצות הברית בשנה שעברה, מה שהביא למחסור חמור בדלק בחלק מאזורי המדינה. מדובר במלחמה שתתבצע מאחורי הקלעים, אך שיוכלו להיות לה משמעויות כלכליות מהותיות לארצות הברית גם אם לא תיאלץ להילחם בפועל בשטח נגד הכוחות הרוסיים במסגרת נאט''ו.

מכה אמריקאית גם בתחום השבבים

ובתוך כך הבית הלבן שוקל להפעיל עוד סוג של נשק יום הדין טכנולוגי - ניתוקה של רוסיה מגישה לטכנולוגיה אמריקאית לייצור שבבים ולתשתית הייצור העיקרית כיום - TSMC הטייוואנית. על פי דיווח של "הוושינגטון פוסט", מדובר במהלך שיכול להגביל מאוד את רוסיה גם מבחינה אסטרטגית וגם מבחינה כלכלית. עד כה היחידה שספגה את מלוא העוצמה של הפעלת "נשק" זה היא וואווי הסינית. היעילות שלו מוכחת - ענקית הטכנולוגיה הסינית, ששלטה עד לא מכבר על שוק הסלולר והתקשורת העולמי, הצטמקה בכ-30% בשנה האחרונה, למרות הגידול בביקוש למוצרי תקשורת בצל משבר הקורונה העולמי.


2 צפייה בגלריה
החברה ה טייוואנית TSMC
החברה ה טייוואנית TSMC
TSMC
(צילום: אי פי איי)

התוצאה של הפעלת נשק זה עשויה גם לחזור כבומרנג לכיוון ארצות הברית. בעוד וואווי נחסמה משימוש ב-TSMC לייצור שבבי תקשורת ה-5G שלה, מה שהוציא אותה מהשוק הזה ברוב העולם, הפעלתו נגד רוסיה כמדינה עשוי להביא להשלכות רחוקות הרבה יותר. כך למשל הדבר עשוי להביא את רוסיה לחתוך בפעולת תגמול את השימוש בצינור אספקת הנפט והגז שלה שעובר גם בגרמניה, וכך להרעיב את מדינות מערב אירופה מבחינה אנרגטית. הקורבן העיקרי של המהלך עשוי להיות גרמניה, שאכן חוששת מכך מאוד - עד כדי כך שקנצלר המדינה אולף שולץ פנה לארצות הברית בבקשה לתאם עמו את הסנקציות האפשריות על רוסיה במקרה של הסלמה.
חסימת הגישה למפעלי TSMC עשויה לפגוע ישירות בצבא רוסיה, שנסמך על החברה לייצור שבב בשם Elbrus, שמשמש בתשתיות מחשוב רבות במדינה, בין היתר במערכות נשק ותקשורת פנימיות. זה עשוי לקרב מאוד את הקרמלין לסין, ולהפוך את רוסיה לבת ברית טכנולוגית, מה שבטווח הארוך יאיים על ההגמוניה האמריקאית. בנוסף לכך המהלך יוכיח למדינות רבות שאינן מזדהות ישירות עם וושינגטון שעדיף להן לפתח לעצמן מקורות נוספים לשבבים, שאם לא כן הן עשויות למצוא את עצמן מאוימות במקרה שהבית הלבן יחליט שהן לא מספיק ידידותיות לאמריקה. ועדיין מדובר בנשק לטווח ארוך שהתוצאות של הפעלתו לא באמת ברורות, ומומחים רבים מסכימים שבוושינגטון כנראה לא יפעילו אותו כל כך מהר נגד ולדימיר פוטין - גם אם ימומשו התסריטים הגרועים ביותר שניתן לחשוב עליהם כיום.