ההייטקיסטים מעלים הילוך: "בריונות תיתקל בכוח, לא נגיש את הלחי השנייה"
ההייטקיסטים מעלים הילוך: "בריונות תיתקל בכוח, לא נגיש את הלחי השנייה"
רגע לפני ההצבעה מחרתיים בקריאה ראשונה על ביטול עילת הסבירות, בכירי ההייטק קוראים להגביר את המחאה כדי לעצור את ההפיכה המשטרית. המשקיע הסדרתי גיגי לוי: "חבורת קנאים מוליכה אותנו אל התהום". ארז שחר מקרן קומרה: "נלך הכי רחוק שאפשר כדי להגן על ערכינו, בעזרת החוסן והעקשנות שבהם הקמנו את החברות"
"הרימו יד על הערכים הכי חשובים לנו וחשבו שנשתוק ושנמשיך להתעסק בעניינים שלנו. הם טעו. לא הפעם. אנחנו לא נגיש את הלחי השנייה. מי שמרים יד עלינו ייתקל בחומה בצורה, מי שמרים יד על הערכים שלנו ימצא חבורה של אנשים, אוהבי המדינה ופטריוטים, שמוכנים ללכת הכי רחוק בשביל מה שיקר להם. בריונות תיתקל בכוח". כך אומר ל"כלכליסט" שותף בקרן קומרה, ארז שחר. הוא אחד משורת בכירים בהייטק שקוראים להגביר את המחאה נגד ההפיכה המשטרית, כאשר מחרתיים תובא לקריאה ראשונה הצעת החוק לביטול עילת הסבירות.
לדברי שחר, "קיץ 2023 הוא קיץ של הכרעה. נתניהו ושלוחיו שוב טועים בהערכת הנחישות של הרוב ובנכונות ההקרבה שלנו כאשר מנסים לגזול מאיתנו את היקר לנו מכל. נתניהו כרת ברית עם חבורת הקיצוניים, והכריז מלחמה על מוסדות השלטון הדמוקרטי, ולעזאזל ההייטק, הכלכלה, השם הטוב של ישראל והאזרחים. קואליציית הקיצוניים לוין, רוטמן, בן גביר וסמוטריץ', לא רואים בעיניים, מחכים לשעת כושר לקחת עוד ועוד כוח - בלי הפרדת רשויות, בלי ביקורת שיפוטית על שום החלטה של הריבון, תוך דריסה של רוב ברור מהעם הנפלא הזה שיצא לרחובות לצעוק: 'לא ניתן'".
הוא הוסיף כי "אנחנו קרנות ההון סיכון וחברות הייטק מביטים בעיניים כלות על ההתנתקות של ישראל מהכלכלה העולמית. לאחר משבר עמוק בהייטק העולמי וחוסר יציבות בכלכלה העולמית, באה התאוששות מרשימה שהחלה בתחילת השנה, נאסד"ק זינק בעשרות אחוזים מתחילת השנה, בעוד הבורסה בתל אביב מדשדשת. תחום הבינה המלאכותית החזיר צבע ללחייהם של משקיעי עמק הסיליקון, בעוד שכאן השקעות ראשוניות הולכות ומתייבשות לנוכח ניסיון ההפיכה המשטרית. אם ישראל לא תיכנס לזירת המשחק החדשה של הבינה המלאכותית, אנחנו עלולים לאבד את מעמדנו כאחד ממרכזי ההייטק החשובים בעולם, לטובת מדינות רבות אחרות. אותן התכונות שנדרשו ליזמים כדי לבנות חברות מפוארות משמשות אותם עכשיו להילחם על המדינה הזאת: החוסן, העקשנות, העמידה בלחץ והיצירתיות – בכל אלה אנחנו משתמשים כדי למנוע את הרס הדמוקרטיה. ישראל לא תהיה דיקטטורה!"
מיכל צור, נשיאת קולטורה, נשאה דברים בהפגנה בקפלן בתל אביב: "השבוע לא ישנתי בלילות. לא אני ולא ערן בעלי, ששכל את אבא שלו במלחמת יום כיפור. לא ישנו כשהבן שלנו, שלוחם ביחידה מיוחדת, לוחם בג'נין. השבוע כשאלפי חיילי צה"ל מימין ומשמאל, דתיים וחילוניים, נלחמו כתף על כתף מאוחדים, ממשלת המשתמטים לא הפסיקה לפלג ולסייע ולקדם באמוק חקיקה חד צדדית".
"אני בכיתי כששמעתי שנהרג חייל במהלך הלחימה. אבל באותו הזמן, העבריין המורשע בן גביר דרש מהמשטרה לשבור לכם, לי, את הגולגולת והעצמות. באותו הזמן, המשתמט וההומופוב פינדרוס, קרא לגמור על המפגינים. עלינו".
"אני יזמת הייטק, גדלתי בירושלים בבית שהוא גם דתי וגם חילוני, גם ספרדי וגם אשכנזי. הקמתי שלוש חברות, גייסתי אלפי עובדים, הכנסתי עשרות מיליונים בכספי מיסים למדינה. בנינו את תעשיית ההייטק הכי מפוארת בעולם. ומה עושה ממשלת המשתמטים? היא מרסקת את תעשיית ההייטק. היא מובילה לחורבן כלכלי. היא מחלישה את החוסן הלאומי ומפרקת את החזון הציוני".
"ההייטק הטיס קדימה את כלכלת המדינה ב-20 השנים האחרונות. עם ניסיון ההפיכה המשטרית גילינו שיש לנו גם אחריות לאומית וחברתית לעמוד כחומה בצורה להגן על הדמוקרטיה".
"הממשלה תנטרל את שומרי הסף. היא תכשיר את השחיתות. היא תפטר את היועמ"שית. הממשלה לא רוצה מדינה יהודית ודמוקרטית. היא לא רוצה את מדינת ישראל. הממשלה מתכננת להקים השבוע את מדינת חנמאל (דורפמן). אני קוראת לכם, אחיי ואחיותיי, בהייטק, בתעשייה, בשירותי הבריאות, במגזר העסקי ובמילואים. הוטלה עלינו אחריות כבדה. אנחנו הבלם האחרון לפני הדיקטטורה. אם הממשלה לא תשים ברקס על החקיקה, כולנו נצא בשלישי לשבות ולהפגין. עשרות חברות הייטק יפסיקו לעבוד וייצאו להפגין בכל הצמתים, בכל הערים, בכל המדינה. כולנו נתייצב להגן על הילדים, להגן על הדמוקרטיה עד לעצירה מיידית של החקיקה".
מייסד ומנכ"ל חברת התוכנה פייבר, מיכה קאופמן, אומר כי "אנחנו לא יכולים להישאר אדישים, זה רגע מכונן ובעוד הרבה שנים נשאל את עצמנו איפה היינו כשזה קרה. ההיסטוריה תשפוט את כולנו. זה לא סרט שאתה רוצה לראות את הסוף, התוצאה ידועה מראש. אני עדיין מקווה שהחקיקה של ביטול עילת הסבירות לא תקרה, אבל כמו שהדברים נראים עכשיו היא תעבור בשלוש קריאות. לכן אני קורא ללכת ולמחות. אנחנו בפייבר נאפשר כמובן לכל העובדים המעוניינים ללכת ולהפגין. ההייטק הישראלי הוא המגן של המדינה כבר עשרות שנים - אנחנו השגרירים האולטימטיביים של ישראל בעולם״.
קאופמן פעיל במחאה מתחילתה ויזם מספר רב של מיצגים ופעילויות במסגרת זו. לדעתו המחאה שהורגשה שוב בעוצמות השבוע מעולם לא דעכה. לגבי המצב בהייטק אומר קאופמן: "אנחנו עוקבים אחרי הנתונים בהייטק והם מאוד מאוד מדאיגים. יש נרטיב שקרי שהירידה בהשקעות בהייטק היא גלובלית וזה קשקוש, כי בארה"ב ובאירופה ברבעון השני כבר היתה עלייה בהשקעות בהייטק ובישראל עדיין נרשמה ירידה חדה, כמו ברבעון הראשון. גם ההסבר שבישראל אין סטארט־אפים בתחום ה־AI ולכן אין עלייה בהשקעות הוא לא נכון. יש ערימות של סטארט־אפים בתחום ה־AI בישראל, אבל ההייטקיסטים הישראלים עסוקים בהישרדות, מקימים פחות סטארט־אפים ואנחנו מפספסים את הרכבת. מתוך החברות שכן קמות, 60% מתאגדות בארה"ב וכך בתוך שלוש שנים לא יהיו כאן חברות צמיחה.
"מפרקים פה את שיטת הפרדת הרשויות. כמה שהקואליציה תלך רחוק יותר עם החקיקה, ככה המחאה תתגבר. אנשים מבינים שקורה פה אסון וככל שמפחידים ומלחיצים אותם יותר הם ילכו ויגבירו את ההתנגדות״.
"ניסיון לרסק את המחאה"
לדברי המשקיע הסדרתי גיגי לוי וייס, "בימים האחרונים אנחנו רואים הקצנה והסרת כפפות בריונית של הממשלה. חבורת קנאים וקיצוניים חטפה את ישראל ומוליכה אותה אל תהום כלכלית וחברתית בניסיון להעביר את ההפיכה המשטרית בסגנון הסלמי. הניסיון להעביר את חוק ביטול עילת הסבירות הקיצוני ביותר שאפשר היה להעלות על הדעת, שירסק כל בקרה של בית המשפט על הממשלה, מראה לכל מה כוונתם האמיתית. הממשלה הבטיחה שלא תהיה חקיקה ללא הסכמות רחבות - והנה היא שוב מפירה את ההבטחה ודוחפת את ישראל עוד צעד לכיוון התהום. דבריו החמורים של עמי אשד רק הוציאו לאור את מה שידענו: יש פה ניסיון לחולל שינוי משטרי ובדרך לרסק באופן אלים את המחאה הלגיטימית והלא אלימה של מיליוני ישראלים שיצאו לרחובות. התוצאה - כפי שאנחנו כבר רואים במספרים - תהיה הפיכת ישראל למדינה נחשלת ללא הייטק, ללא השקעות, עם דירוג אשראי נמוך, שקל חלש ויוקר המחיה בשמים שיכאב לכל אזרח מכל קצוות הקשת הפוליטית. כל מי שהמדינה הזאת ועתיד ילדיו חשובים לו, ללא קשר לדעותיו הפוליטיות, חייב להגיד לממשלה 'עד כאן'!".
שותף מנהל שבלת עורכי דין, ליאור אבירם, אומר כי "מטה המאבק פעל בצורה מעולה לאורך כל הדרך, בהבנת התמונה והנגשה לציבור של הצדדים המשפטיים. לחץ בנקודות הנכונות ושם דגש על המקומות הנכונים. אבל לגבי עילת הסבירות – אפשר היה להתבלבל ולחשוב שביטול עילת הסבירות הוא רק פרוסה של הסלמי ולכן יש עדיין זמן למאבק בנקודות הבאות ואולי הנזק המיידי לא אדיר. אבל אם נעשה שימוש באנלוגיה המקובלת – ביטול עילת הסבירות הוא לא פרוסה של הסלמי אלא הנקניק כולו. עילת הסבירות היא בליבת העניין. כשהוועדה למינוי שופטים היתה על הפרק, עלינו על הבריקדות כדי לשמור על מי מחליט, בעוד עילת הסבירות קובעת איך יחליטו ובעצם מונעת מהשופטים את הכלים שהיו בידם למנוע החלטות בלתי סבירות. הכלי העיקרי שעומד לאזרח במאבק נגד החלטות פוגעניות הוא עילת הסבירות ואם לוקחים את זה מהשופטים, כבר לא יעזור לנו, האזרחים, שהם יהיו עצמאיים.
"אמנם, יש סטטיסטיקות שמציגות שבסך הכל נעשה בעילת הסבירות שימוש קטן ובית המשפט ביטל רק מעט החלטות של רשויות, אבל האמת היא כי רק בזכות קיום עילת הסבירות - מראש לא התקבלו ההחלטות הבלתי סבירות שהיו תוצאה של שיקולים זרים, שרירותיות ואולי גם שחיתות. זה שלא השתמשו בה לא אומר שהיא לא נחוצה, אלא להפך. הרשויות ידעו שהחרב הזאת מעל הראש ועכשיו, אנו עלולים לראות מה קורה כשאין כלי כזה".
מייסד קרן הון סיכון דיסרפטיב, טל ברנוח, היה בין הראשונים להצטרף למחאת ההייטק ומאז הוא בין הדמויות המרכזיות בקבוצה. לדבריו, "הולך להיות מאוד לא נעים השבוע לכל הצדדים. החוק יעבור והמחאה תעשה כל מה שהיא יכולה מצידה. המחאה זה תסכול של מלח הארץ שלא מסוגלים לראות את המדינה מתפרקת. לקרוא לי ולהייטקיסטים שלא היינו בחיים ברחוב, לחברים שלי שנלחמו ונפצעו אנרכיסטים זו הזיה מוחלטת. את זה נקעקע״.
לדברי ברנוח הקרן שלו ממשיכה להשקיע, אבל בקצב נמוך יותר מבעבר: "כשאני משקיע בשלבים מוקדמים בחברות אני צריך לחשוב גם מי ישקיע אחריי, אם אין כאן יותר משקיעים זרים מי ייקח את זה הלאה? מכיוון שאין משקיעים, אין גם יזמים שרוצים להקים חברות חדשות. ירדנו לקצב של 400 סטארט־אפים חדשים, לעומת שיא של 1,500 לפני כמה שנים. עוד כמה שנים לא יהיו פה חברות צמיחה כי עכשיו לא קמות חברות חדשות. עוד כמה רבעונים כאלה וההייטק הישראלי יחזור ל־2003 וזו תהיה בכייה לדורות".
"רואה מצב שבו ילדיי יעזבו את הארץ"
מייסד מלאנוקס אייל וולדמן אומר כי “אנחנו במצב מאוד בעייתי. יש לנו ממשלה משיחית ששואפת לדיקטטורה. יש לנו שרים שהם פושעים פליליים שעמדו לדין ונעצרו והם מקבלים את ההחלטות. אנחנו רואים את מנגוני השב"כ, המוסד, המשטרה והצבא מנסים להחזיק מעמד מול דריסת המשטר. היועצת המשפטית, נגיד בנק ישראל גם הם מנסים להחזיק מעמד, לשמור על סדר, משפט וחוק. אני חושש מאוד ממה שיקרה כאשר השלטון הנוכחי ימנה את נציגי המוסדות האלו. דוגמת ניצב אשד שנאלץ לעזוב כי לא מצא חן בעיני השר הממונה עליו.
"אנחנו רואים את ההשפעה של הממשלה הזו ישירות על הכלכלה: בדולר–שקל, הריבית שעולה, חברות ההייטק מתחילות לנטוש ולעבור לארה"ב, אנשים עוזבים את הארץ לא רוצים לשרת בצבא, מילואימניקים מתנדבים לא באים, רואים תקציבים שהולכים למקומות שהם לא לפיתוח המדינה בלשון המעטה. רואים מנויים של חברים, בני דודים, במקום מינויים מקצועיים. יש ניסיון להרוס את מערכת המשפט ובית המשפט העליון, לשכת עורכי הדין מאבדת את משקלה בגלל ניצחון המתנגד לרפורמה. הריבון משתולל, מאבד עשתונות ועובד נגד החוק והדמוקרטיה, נגד ליברליות, לא מסכים לקבל מגזרים אחרים, דרוזים שמשרתים בצבא כמו כל אחד, להט"בים, ערבים, זרים. לכולם יהיה הרבה יותר קשה לחיות בישראל בתקופה הקרובה. אנחנו עם שנמצא בבעיה מאוד רצינית. המשימה היא לנסות כמה שיותר מהר להחליף את הממשלה, ואני קורא להקמת ממשלת אחדות לאומית עם בני גנץ, יאיר לפיד ואביגדור ליברמן.
"מה שממשלה עשתה במשך חצי שנה הוא הרס משמעותי. מה שאחד הרס בחצי שנה ייקח למיליוני אנשים לתקן עשרות שנים. צריך להיות ריאליים ולעבוד עם כל הצדדים, כולל ראש הממשלה ולבנות ממשלת אחדות שתביא אותנו לחוף מבטחים".
שותף בקרן הון הסיכון בסמר, אדם פישר הסביר כי "אנחנו רואים כאן פרומו למה שיקרה בעתיד עם ביטול עילת הסבירות, אנחנו נראה יותר ויותר השפעות של פוליטיקאים על היום יום שלנו. החלטות לא סבירות להעיף אנשים שמעצבנים אותם ומפריעים להם. נהפוך למדינה מאוד מושחתת, הכל יקרה בהדרגה. לא ביום אחד נהיה בתוך משטר צבאי אבל זה שלב אחרי שלב. רק אנחנו מחוייבים לצבא, למילואים ולשלם מיסים במלואם. לא רק שאין הערכה לזה, חצי המדינה נשענת עליך וזו תחושה של תסכול. אנחנו לאט לאט נראה גל של אנשים שיעזבו את הארץ, אני לא אלך לשום מקום, אבל אני רואה מצב שבו ילדיי לא יישארו ויעזבו את הארץ. המצב בארץ מיוחד, זה לא ימין ושמאל. זה שילוב של מיעוטים חרדים מתנחלים השתלטו עם הליכוד על המדינה. קבוצה שלמה לא לומדת לימודי ליבה, לא משרתת בצבא והם כופפו את ידו של הליכוד. אין להם רוב אמיתי במדינה וההשלכות על המדינה קשות. הדברים הגרועים עוד לפנינו".
מנכ"ל קייטו שלמה קרמר, ממייסדי צ'ק פוינט ויזם סדרתי, שלח בסוף השבוע מכתב לעובדי יוניקורן הסייבר קייטו (CATO) נטוורקס בישראל ואשר הגיע לידי "כלכליסט". "אנחנו ברגע קריטי. אני רואה בניסיון החקיקה הנוכחי בכנסת מהלך שיזיק להצלחתה העסקית של קייטו. ביום שני יהיה ניסיון בכנסת להתחיל ולשנות את שיטת המשטר בישראל מדמוקרטיה ליברלית למה שיהפוך בסופו של דבר לדיקטטורה מושחתת. אני קורא למי שתומך בדעתי לצאת ולקחת חלק בפעילויות המחאה המתוכננות ברמה ארצית ביום שלישי. מי שרוצה להשתתף במחאה מוזמן לפנות למנהל הישיר שלו ולקחת יום חופש. יום זה לא ינוכה מיתרת ימי החופש שלכם".
סיון שמרי דאהן, שותפה מייסדת בקרן קומרה, מסרה: "אנחנו מזועזעים מהצעדים האחרונים של הממשלה הקיצונית ביותר שהיתה בישראל - ביטול עילת הסבירות מבחינתנו זו הכרזת מלחמה . עומד לו קומץ קיצוניים משיחיים על הגבעה ויורה לאור יום, הם יורים בגלגלי קטר ההייטק. אנחנו לא ניתן להם להעביר חוק להכשרת פושעים, ולא ניתן להם לזרוק 30 שנה לפח ולשתק את ההייטק. ואני קוראת מפה לשר הכלכלה ניר ברקת: אל תיתן לזה יד. הטאנלנטים הישראלים לא יהפכו למדינת שכירי חרב של קוד כמו בהודו. אנחנו נצא עם אלפי הייטקיסטים פטריוטים לרחובות ביום שלישי למלחמת העצמאות השנייה על המדינה שלנו, על הכלכלה,על מדינה חופשית ושוויונית".
מעיין כהן, מייסדת ומנכ"לית הלו הארט, הוסיפה: "אם בשנים האחרונות יזמים התלבטו אם להקים את הסטארטאפ שלהם בישראל או בארה"ב, היום ארה"ב מנצחת אותנו בנוק אאוט. חזרנו 20 שנה אחורה באיך שתופסים הקמת עסק בישראל - וזה אומר הרבה פחות מיסים שישרתו את כל האזרחים פה עשורים קדימה לא רק את ההייטקיסטים.
"משקיעים קוראים בעיתונות העולמית על מה שקורה פה, הם פוחדים מחברות ישראליות ופעילות בישראל, ומייבשים את ברזי המימון. תעשיית ההשקעות העולמית מתאוששת וההשקעות התחילו לחזור בכל מקום - חוץ מבישראל. אסור לנו לחיות באשליות: החוקים שצפויים לעבור בקרוב נתפסים בזירה הבינלאומית כאנטי דמוקרטים - ואף משקיע לא רוצה לעבוד בסביבה לא צפויה בה משנים את חוקי השלטון. אם נמשיך ככה, ההחלטה האם להשקיע בסטארט-אפ ישראלי תהיה שווה להחלטה האם להשקיע בסטארט-אפ ממדינות כמו טורקיה או הונגריה.
"אנחנו הורגים את הצמיחה של המדינה במו ידינו. הירידה בסטארט-אפים ובמימון להייטק כבר הפחיתה משמעותית את ההכנסות שמשרתים את כל האזרחים במדינה. אנחנו מדינת אי בלי משאבי טבע ואין לנו קטר צמיחה אחר. זה אומר פחות חינוך, פחות בריאות פחות כבישים, פחות הכל, לכל הישראלים, עשורים קדימה.
"גם ביום שלישי הקרוב הלו הארט תאפשר לעובדיה לממש את זכותם הדמוקרטית לשבות ולמחות. העובדים שיצאו לשבות לא ייפגעו כלכלית כחלק ממדיניות ימי החופש של החברה. גם אני אצא בעצמי להפגין ולעשות מה שאני יכולה כדי להסביר לממשלה שלנו שהיא דופקת את כולנו כלכלית, ושהגיע הזמן לעצור ולמתן את המהלכים האלה".