דוח טכנולוגי מתברר שאנחנו לא קופים עד כדי כך משועממים: בועת ה-NFT מתפוצצת
דוח טכנולוגי
מתברר שאנחנו לא קופים עד כדי כך משועממים: בועת ה-NFT מתפוצצת
ה-NFT של הציוץ הראשון של מייסד טוויטר ג'ק דורסי, שנרכש ב-2.9 מיליון דולר, הוצע למכירה פומבית. הסכום הגבוה ביותר שהוצע עד לדדליין להשלמת המכירה: 277 דולר. הפיאסקו המהדהד הזה הוא ככל הנראה עדות למיצוי מלאי הטיפשים בעולם
סינה אסטבי קיווה לעשות את המכה של החיים שלו. מכה שתהפוך אותו מאיש מאוד עשיר לאיש מאוד עשיר ותשלשל לכיסו עשרות מיליוני דולרים בתוך שנה מלמכור כלום. כסף הרי נמשך לכסף וטיפשים לא חסר, אבל משהו השתבש ומהחלומות על מכה גדולה נותר נכון לעכשיו הפסד של כמה מיליונים. והמשהו הקטן הזה שהשתבש? כנראה שזו פשוט היתה המציאות.
לפני שנה רכש אסטבי, שמגדיר את עצמו כיזם, קריפטו NFT של הציוץ הראשון בטוויטר של ג'ק דורסי תמורת סכום לא סביר של 2.9 מיליון דולר. למי שפספס את מה שקרה בעולם בשנה האחרונה נסביר ש-NFT, ראשי תיבות של Non-fungible token, או אסימון חסר-תחליף, הוא שיטה מבוססת בלוקצ'יין ומטבעות קריפטו להעניק בעלות על יצירת דיגיטליות. אם אתם תוהים למה זה טוב? גם אני תוהה. התומכים טוענים שזה יכול לשמש כתחליף מודרני לטאבו או לרישום נכסים פיזיים אחרים ושלל הצעות ספק גאוניות ספק מופרכות.
אבל אלו רק רעיונות אפשריים שלא יושמו, והשימוש העיקרי של NFT בשנה האחרונה הוא למכור שלל יצירות דיגיטליות, חלקן מקוריות וייחודיות, כמו יצירה של Beeple שה-NFT שלה נמכר תמורת 69 מיליון דולר, סכום שלא כולל את זכויות היוצרים על היצירה, רק הוכחת בעלות דיגיטלית עליה. ונוכח העובדה שאפשר גם להוריד עותק דיגיטלי רשמי שלה בחינם, לא ברור על מה מיליארדר משועמם זרק 69 מיליון דולר.
אבל רוב שוק ה-NFT כיום מתרכז סביב יצירות מתוך אוספים דיגיטליים. האוסף הפופולרי ביותר הוא מועדון היאכטות של הקופים המשועממים, שנאמן לשמו מאפשר לרכוש ולסחור ב-10 אלף תמונות פרופיל גנריות ומשעממות של קופים ושמסיבות שלעולם לא אבין מוערך שוויו ביותר ממיליארד דולר.
העיקרון שמאחורי הקופים המשועממים ואוספי NFT אחרים (כמו אוסף הדובים המכוער שמקדם ג'סטין ביבר) הוא שהקונה המוקדם רוכש NFT בזול, לרוב בעשרות או במאות דולרים ליחידה, לא יודע בדיוק איזה עיצוב יקבל (העיצוב האינדיבידואלי של כל יצירה הוא מבוסס מחולל אלגוריתמי) ומקווה לשני דברים: אחד, שיהיה בעיצוב אלמנט נדיר במיוחד, ושני, שיהיה מישהו שיסכים לקנות ממנו את ה-NFT הזה במחיר גבוה יותר. וכמובן, זה שקנה מקווה שיהיה מישהו שיקנה ממנו במחיר גבוה עוד יותר. תיאוריית הטיפש הגדול יותר, או סוג של מזימת פירמידה.
הבעיה היא שמתישהו מלאי הטיפשים העולמי מתדלדל ופירמידות קורסות. וזה מה שקורה בימים אלה לאסטבי. כשרכש את הציוץ של דורסי במרץ 2021, הוא לא עשה את זה כי חשב שמדובר ביצירת אמנות ייחודית שיוכל להדפיס ולתלות על קיר ביתו או לתרום יום אחד למוזיאון דיגיטלי, אלא כי הוא חשב שמדובר בהשקעה טובה ושיום אחד הוא יוכל למכור את ה-NFT הזה לטיפש גדול יותר ברווח נאה.
בינתיים, הוא גם נעצר באיראן וישב במאסר במשך תשעה חודשים תחת אשמה של "שיבוש המערכת הכלכלית" והיה מעורב בלפחות שני מיזמי קריפטו כושלים שקרסו כשהם משאירים לקוחות בלי גישה לכספם, כך שמדובר ללא ספק בבחור אמין, ישר והגון.
בשבוע שעבר, בניסיון לבצע קאמבק כלכלי, הוא העלה את הציוץ של דורסי למכירה בפלטפורמת הסחר ב-NFT OpenSea עם מחיר יעד של 48 מיליון דולר. מחיר שהיה מספק לו רווח של 1,555% על ההשקעה המקורית שלו והופך את הרכישה לאחת ההשקעות המשתלמות בהיסטוריה (ברוב נדיבותו, הוא גם הבטיח לתרום 50% מהרווחים הצפויים לצדקה).
הדדליין הרשמי להשלמת המכירה חלף אתמול, כשההצעה הגבוהה ביותר עמדה על 277 דולר. קצת רחוק מ-48 מיליון. מאז הגיעו הצעות נוספות וכעת ההצעה הגבוהה ביותר עומדת על 6,231.8 דולר. טוב משמעותית מ-277, אבל רחוק מאוד מהסכום שקיווה אסטבי להכניס וגם לא קרוב אפילו לכיסוי ההשקעה הראשונית שלו. אסטבי עצמו לא נשמע אופטימי במיוחד. "הדדליין שקבעתי חלף, אבל אם אקבל הצעה טובה אני אשקול לקבל אותה, או שאולי לא אמכור את זה לעולם", הוא אמר לאתר CoinDesk.
כמובן שייתכן שאסטבי יקבל הצעה טובה הרבה יותר, כזו שתחזיר לו את ההשקעה, אולי אפילו תספק לו רווח נאה ואולי אפילו תגיע למחיר היעד שביקש או תעבור אותו. וכמובן שייתכן גם שמחר יפגע אסטרואיד בכדור הארץ וימחק את כולנו. הכל אפשרי. אבל נכון לעכשיו זה לא נראה מאוד סביר. ה-NFT שרק לפני שנה היה שווה 2.9 מיליון דולר, היום לא מצליח לייצר ביקוש של יותר מכמה אלפים.
מה קרה כאן? נראה שהתשובה פשוטה: כשפרץ העניין התקשורתי ב-NFT התנפחה במהירות בועה ספקולטיבית שלובתה בעיקר על ידי יזמי קריפטו שחיפשו כסף קל - מה שהביא למרוץ אחר יצירות שלכאורה יהיו שוות יום אחד סכומים אדירים. יוצרים חכמים כמו Beeple ודורסי קלטו את זה, הציעו כמה NFT חסרי ערך אמיתי בסכומים אדירים והיזמים מיהרו לקנות אותם באמונה שיהיו בחוץ טיפשים גדולים יותר.
הבועה הזאת היתה קצרת מועד במיוחד ועכשיו, כשיזמים מנסים לממש את הרווחים שלהם, הם מגלים שאנשים אולי לא כל כך טיפשים ואין להם ממש מה לעשות עם NFT של יצירה דיגיטלית. בטח לא משהו שמצדיק רכישה שלו במיליוני או עשרות מיליוני דולרים. בדומה, אפשר לשער שהיצירה של Beeple, לו תוצע היום למכירה, לא תניב רווחים או אפילו סכום שקרוב ל-69 מיליון דולר. כי למה.
אבל אף שהאוויר יצא מחלק זה של בועת ה-NFT, נראה שהבועה סביב אוספים דיגיטליים כמו הקופים המשועממים עדיין כאן. יוצרי האוספים האלו (והבעלים האמיתיים שלהם) עושים הרבה כדי לנפח את הערך שלהם. חלק מציעים הטבות ייחודיות לבעלי ה-NFT של היצירות. למשל, חדרים פרטיים במסעדות יוקרה בבלעדיות לבעלי NFT מאוסף מסוים - מה שמעלה את השאלה מה ההבדל בין זה לסתם מועדון חברים אקסלוסיבי ויוקרתי.
הבעלים של קופים משועממים מבטיחים למחזיקי ה-NFT זכויות מסחר מלאות לקופים שלהם, כולל שימוש בסרטים, במוזיקה, בטלוויזיה, בספר או במדיה אחרת (והיו שאכן עשו זאת, כמו יזם שפתח מסעדה סביב ה-NFT שרכש. אבל כשיש רבבה של קופים גנריים ולא ייחודיים בסביבה, כמה באמת שווה היכולת הזו, כשכל בעל NFT אחר יכול במהירות לחקות את הקונספט עם הקוף הכמעט זהה שלו?.
פרויקטים מדוברים יותר, כמו סרט שתפיק Coinbase סביב קופים שקנתה, או להקת קופים משועממים שמקדמת יוניברסל עם קופים שלה, יכולים אולי להקנות ערך ל-NFT, אבל מדגישים דווקא מי באמת ירוויח מהעסק הזה: לא המשתמש שבתחתית הפרמידה, אלא תאגידים גדולים אם אמצעים כלכליים ומשפטיים למנף הייפ תקשורתי ותרבותי במוצר מסוים לפעילות מסחרית. וזה, כמובן, בהנחה שהפעילות הזו לא תתרסק על הפנים. כי וואללה, לא יודע, להקה של דמויות NFT מבית היוצר של תאגיד נצלני שמחפש רווח מהיר לא נשמע לי בהכרח כמו הביונסה הבאה.
בשנה האחרונה אנחנו שומעים לא מעט על ההבטחה הגדולה של ה-NFT ואיך האסימונים הללו ישנו את העולם. בינתיים, ראינו רק כמה חברות ויזמים מוכשרים מתעשרים בקלות על סמך ההבטחה הזו, עוד כמה משתמשים בני-מזל שאולי הספיקו לדפוק רווח מהיר והרבה אוויר חם שמתחיל להתרוקן ולהשאיר יזמים פחות מוכשרים עם הפסדים של מיליונים. ה-NFT עוד יכול להתגלות כדבר הבא באמנות, בתרבות במסחר, בכלכלה ובחיים. בינתיים, יש בעיקר הרבה הבטחות לא ממומשות והשקעות כושלות.