בסין רוצים לוודא שהטק לצד הממשל
בסין רוצים לוודא שהטק לצד הממשל
2021 עמדה בסימן ריסון מגזר הטכנולוגיה על ידי הממשל הסיני ובה התרחש האירוע הרגולטורי העז ביותר שמגזר זה ידע בעולם כולו. זהו שינוי מדיניות חד אחרי שנים של פיקוח רופף מצד הממשלה המקומית
באוקטובר 2020, זמן קצר לפני הנפקת אנט, הזרוע הפיננסית של ענקית המסחר עליבאבא, מייסד החברות ג'ק מא ביקר בפומבי את הבנקים הסיניים ודימה את התנהגותם לבתי עבוט עם אובססיה לסיכון מינימלי. הנאום מעורר המחלוקת הזה וגישתו הלא צייתנית של מא לרגולטורים הפיננסיים הציתו את פעילות האכיפה של ההגבלים העסקיים של הממשל הסיני. אך בפעול המתח הצטבר שם שנים בשל הריכוזיות הגדולה בסין — אפילו יותר מבארה"ב — של מגזר הטכנולוגיה. בנובמבר הנפקת אנט בוטלה והחברה קיבלה "תוכנית תיקון" מקיפה מהרגולטורים, שבחודשים האחרונים הלכה והקצינה וכללה בין היתר פירוק העסקים השונים (אשראי, הלוואות ותשלומים) באפליקציית התשלומים עליפיי ליחידות שונות. באותו החודש פורסמה טיוטת כללים לכל חברות הפינטק במדינה במטרה לייצר שליטה הדוקה יותר עליהן. באפריל הורו לחברה להפריד בין עסקי התשלומים והבנקאות הפרטית שלה.
מה שהתרחש באוקטובר 2020 נראה כעת כמו נקודת מפנה ורגע מכונן עבור 2021. השנה החולפת, כך התברר, עמדה בסימן ריסון מגזר הטכנולוגיה על ידי הממשל בבייג'ינג, האירוע הרגולטורי העז ביותר שמגזר זה ידע בעולם כולו. שינוי מדיניות חד אחרי שנים של פיקוח רופף מצד הממשל, שרצה לראות את חברות הטכנולוגיה בסין צומחות ומהוות תחרות למתחרות מהמערב. בסין צפו בשנים האחרונות במחוקקים האמריקאים מאבדים שליטה על הענקיות אצלם ולכן מיהרו להבטיח שהחברות המקומיות יפעלו תמיד לפי הכללים, ובעיקר ישרתו את האסטרטגיה של המפלגה הקומוניסטית.
בין הפעולות הרגולטוריות הבולטות, לצד ביטול הנפקת אנט, ניתן למנות את האיסור על כריית מטבעות קריפטו ואת האיסור על מוסדות בנקאיים לקבל מטבעות כאלו, השתת קנסות עתק בשל הפרת הגבלים עסקיים על עליבאבא, טנסנט, דידי ורבות אחרות. ביולי נוסחו עקרונות חדשים של אבטחת נתונים של משתמשים בעיקר עבור חברות שמעוניינות לבצע רישום למסחר בבורסות זרות, וזמן קצר אחר כך פורסמו כללים מפורטים שנועדו להתמודד עם תחרות לא הוגנת, כללים ל"מפעילי תשתיות מידע קריטיות" וכאלו שנוגעים להגנת נתונים.