סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
יו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן
יו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן (צילום: יואב דודקביץ)

"כשמשקיעים ייצאו, הם לא יחזרו": ההייטקיסטים מחו בפני ועדת הכלכלה

כמה מבכירי ההייטק בישראל הגיעו לוועדת הכלכלה בכנסת על מנת להשמיע את קולם. יו"ר הוועדה דוד ביטן: "אתם, ההייטקיסטים, צריכים להבין שאתם אנשי כלכלה ועסקים, ואתם לא יכולים לנהל את המדינה"

"מסקר שערכנו בקרב 150 חברות בהייטק ו-37 קרנות, כמעט חצי מהחברות שוקלות לעשות "הפיכת שרוול" - כלומר, להעביר את מרכז הפעילות שלהן לחו"ל ולא לשלם מסים בארץ", כך התריעה הבוקר מיכל צור, נשיאת חברת ההייטק קלטורה שעשתה אקזיט ענק במסגרת ועידת הכלכלה שדנה בהשלכות המהפיכה המשטרית על המשק ועל ההייטק. "כבר ראינו את ההחלשה של השקל, שהיא דרמטית ויש כאלה שמדברים שיעלה ל-4 או 5. זה ישפיע עלמי שרוצה לנסוע לחו"ל ועל יוקר המחייה בצורה משמעותית. זה קורה עכשיו ואנשים נפגעים".
בהמשך, עברה צור למספרים. "ההייטק אחראי ל-45% מהצמיחה ול-54% מהיצוא בישראל", אמרה. "זה נס לא נורמלי שפה במזרח התיכון הצלחנו להצמיח תעשיה שתוך זמן כל כך קצר אחראית לשליש מהכנסות המדינה ממס ההכנסה. זה לא נשען על השקעות של הממשלה, אלא של המגזר הפרטי - וחצי מהן מגיע מחוץ לישראל. היום העולם מודאג ממה שקורה פה. משקיעים זרים אומרים שיש פה רמת סיכון גבוהה. הם קוראים ניו יורק טיימס או פייננשל טיימס ואומרים שהם צריכים לקחת צעדים כדי להקטין את הסיכון".
יזם ההייטק זוהר לבקוביץ הוסיף: "כשאתם אומרים שאנחנו פוגעים בעצמנו, אתם מספקים לציבור מידע לא נכון. המשקיע בפאלו אלטו מחליט לפי מה שהוא רואה שקורה כאן. ההייטק ייהרס לא כי אני הלכתי להפגנה, אלא בגלל איך שהעולם תופס את זה. השאלה האם העולם יראה אותנו כדמוקרטיה או לא. אנחנו פה כי איכפת לנו ולכן אנחנו משלבים אוכלוסיות שונות בהייטק, כמו למשל החרדים, שיהיו הראשונים שיפגעו".
מה הפיתרון? לדבריו של לבקוביץ, על הממשלה לעבור ל"ניהול נכון של המצב, תוך הידברות, ובלי להדליק את הרחובות. צריך לעצור את החקיקה ולדבר, אבל אי אפשר לדבר כשיש מולנו אקדח. בואו נדון במהפכה בשיקול דעת. בואו נעצור לפי שיהיה מאוחר מדי. כשמשקיעים ייצאו, הם לא יחזרו. השוק בפניקה וצריך להרגיע. בזמן שאנו מדברים, הדולר כבר הגיע ל-3.7 שקלים".
ד"ר ליאוניד בקמן, יזם הייטק, מנהל חברת פקטורי ויו"ר המכון הישראלי לחדשנות אמר כי "אנו חווים תבערה גדולה ועסוקים כל הזמן בלהסביר למה כדאי להשקיע בישראל. המדינה הפכה לבת ערובה של אנשים שמובילים אותנו למקומות אחרים. כבר היום 90% מהיזמים שוקלים לא לפתוח את החברה כאן. עוד 20 שנה לא תהיינה כאן חברות ישראליות גדולות, כי אנחנו מתחילים לפורר את האקוסיסטום שיש פה. הקרקע בוערת, הכסף יוצא החוצה ומשקיעים לא רוצים להיכנס לפה. אנחנו יורים לעצמנו בראש. הילדים שלי לא ירצו לחיות במדינה הזאת. אני מקווה שמי שבונה מדינה משיחית יודע מה הוא עושה".
עידן טנדלר, סמנכ"ל פאלו אלטו הוסיף כי "הרפורמה המשפטית תפגע בפעילות של מאות מהחברות הרב לאומיות שיש להן מרכזי פיתוח כאן בישראל, היות והפגיעה בעצמאות בית המשפט עלולה לפגוע בזכויות שלהן על הקניין הרוחני המפותח בישראל. כתוצאה מכך, אנו עלולים להגיע למצב שכל הטכנולוגיה המפותחת בישראל לא תהיה בידיים ישראליות, המשק יאבד מסים רבים וההייטק הישראלי יפסיד עשרות אלפי משרות".
ענבל אורפז, מייסדת מיזם לקידום שיוויון מגדרי בהייטק, התריעה כי "המשקיעים יעדיפו להשקיע במדינות שבהן אפשר לסמוך על מערכת המשפט ויש יציבות עסקית. החברות מתחילות להתכונן ליום שאחרי כדי להבטיח את עתיד העסקים שלהן והן מחפשות מקום אחר בעולם, כמו מדינת דלוואר בארה"ב. הפגיעה בהיטק לא רק פגיעה בחברות ובכלכלה אלא באנשים. 10% מהעובדים בישראל בהייטק".
ח"כ אלון שוסטר (המחנה הממלכתי) סיכם: "מדברים על מהפך ושינוי רדיקלי" התכנים הם מטורפים וקיצוניים, והתהליך הוא מוטרף. לא נותנים להירגע ודוחפים עוד ועוד מכות מכיוונים שונים. לציבור יש חשש מאובדן העקרונות של מדינה יהודית ודמוקרטית".
לכל אלה, השיב יו"ר הוועדה, ח"כ דוד ביטן (הליכוד): "שני הצדדים לא מוכנים לשבת - וזו הבעייה. אפשר להמשיך לדון בועדת החוקה בלי להחליט ובמקביל לקיים מו"מ. אנחנו צריכים להוריד את שני הצדדים מהעץ. אתם, ההייטקיסטים, צריכים להבין שאתם אנשי כלכלה ועסקים ואתם לא יכולים לנהל את המדינה. עכשיו אתם פוגעים בעצמכם. חלק מהבעיות שנוצרות היום זה בגלל המאבק שלכם וההשפעה הפסיכולוגית על המצב הכלכלי במדינה. מדובר בנבואה שמגשימה את עצמה. עם זאת, אני מאמין שבסוף תהיה פשרה".