פרשנותפגישת נתניהו-מאסק: קלישאות, שקרים - ותעודת כשרות בנושא האנטישמיות
פרשנות
פגישת נתניהו-מאסק: קלישאות, שקרים - ותעודת כשרות בנושא האנטישמיות
ראש הממשלה והאיש העשיר בעולם נפגשו לשיחה על בינה מלאכותית. מה יצא? דיון צפוי ובנאלי על יתרונות וחסרונות התחום הבוער, שלא תרם שום דבר ולא עסק בסוגיות מהותיות ופעילות שנוגעות למקומה של ישראל בתחום. ובדרך, כמה שקרים על מהות ההפיכה המשפטית
רה"מ בנימין נתניהו והאיש העשיר בעולם אלון מאסק נפגשו לשיחה על בינה מלאכותית. מה יצא? בדיוק מה שהייתם מצפים שיקרה בשיחה שכזו: דיון צפוי ובנאלי על יתרונות וחסרונות הבינה המלאכותית, שלא תרם שום דבר ולא עסק בסוגיות מהותיות ופעילות שנוגעות למקומה של ישראל בתחום. ובדרך, כמה שקרים על מהות ההפיכה המשפטית.
השיחה בין רה"מ ובעלי טסלה ו-X (לשעבר טוויטר) היתה אמורה להתמקד בעיקרה בבינה מלאכותית. אפשר היה לצפות שראש הממשלה לכל הפחות ינסה לנצל את הפגישה על מנת לקדם את ההייטק הישראלי וחברות ה-AI המקומיות, אך במקום זה הקדיש את עיקר דבריו להצגת תובנות לא מרשימות, וכנראה מוכנות מראש, בנושא.
הפגישה נפתחה בהתלוצצות הדדית על כך שלא מדובר בדיפ פייק ושני האנשים אכן יושבים זה לצד זה על הבמה. מאסק הזכיר הזדמנויות קודמות שבהן דיבר עם מאסק. נתניהו אמר שלפני הפגישה אמר לשרה שמאסק "באמת יודע על מה הוא מדבר, הוא האדיסון של זמננו".
לאחר מכן הבטיח מאסק שיחת עומק על בינה מלאכותית וסיפק כמה תובנות בנאליות בנושא כמו העלייה בכוח העיבוד של מחשבים ביחס למוח אנושי, או הצורך להבטיח שימוש ראוי בטכנולוגיה. נתניהו השיב באנלוגיה ליציאת מצרים, והצורך של בני ישראל לבחור בין קללה לברכה, ועל כך שגם כיום ניצבת האנושות בפני בחירה בין ברכה לקללה בהקשר של יכולות הבינה המלאכותית לעומת הסיכונים האפשריים שלה. אחד מהם שמנה נתניהו, למרבה האירוניה, היה "הרס הדמוקרטיה".
משם, עברו השניים לדיון משמים על הדרכים הנכונות לאסדר פעילות AI. משמים לא בגלל הנושא, אלא בגלל שנראה שאף אחד מהם לא באמת פיתח דיון משמעותי סביבו. נתניהו, למשל, הקדיש חלק ניכר מדבריו להשוואה בין אתגרי הרגולציה של בינה מלאכותית לרגולציה של מערכות נשק גרעיני. בהמשך, אמר שהוא מקווה ללמוד ממאסק מה המודל שבמסגרתו מדינה דמוקרטית יכולה לשתף פעולה עם מדינות דמוקרטיות אחרות באסדרת התחום.
מאסק מעורב בימים האחרונים בעימות מתוקשר עם הליגה נגד השמצה, הארגון החשוב בעולם במלחמה באנטישמיות, במסגרתו הוא עושה שימוש גם במוטיבים בעלי ניחוח אנטישמי מובהק. למזלו, באדיבות ראש ממשלת ישראל הוא קיבל בפגישה גם תעודת כשרות, כאשר נתניהו אמר: "אני יודע שאתה מחויב לחופש הביטוי ואני מכבד את זה, זה משהו יסודי בדמוקרטיה. אבל אני גם יודע שאתה מתנגד לאנטישמיות. דיברת על זה, צייצת על זה, ואני מקווה שבמגבלות התיקון הראשון לחוקה תמצא יכולת לבלום את האנטישמיות (ב-X, ע"כ) או להסיג אותה לאחור. אני מקווה שתצליח בכך, זו לא משימה קלה".
נתניהו מצא גם זמן להתייחס למשטרים טוטליטריים, דוגמת איראן, שמונעים הצגת דעות פלורליסטיות ומונעים דיון ציבורי בסוגיות שונות. בעקבות שאלה מצד מאסק, שטען שקיבל הרבה פידבקים שליליים על הראיון מצד עובדים בטסלה, התייחס נתניהו למהפכה המשפטית והציג את השינויים הצפויים בצורה מטעה ושקרית. "מדובר בשינויים קלים באיך שבוחרים שופטים", הוא אמר. "השופטים לא נבחרים, והם מחליטים הכל. זו לא דמוקרטיה. מנסים להחזיר את ישראל לאיפה שהיתה קודם, לאזן בין שלוש זרועות הממשל. אני מקווה להתמקד בזה כשאחזור לישראל. ישראל היתה דמוקרטיה, ולדעתי כשהאבק ישקע היא תהיה דמוקרטיה חזקה יותר".
לסיום הפנה נתניהו למאסק את השאלה החשובה "מי האדם שהכי השפיע עליך"? (מאסק השיב הסופר אייזיק אסימוב וסדרת המוסד שלו, נתניהו ציין בתגובה את אביו), ודיבר איתו על החיבה המשותפת של שניהם לספרים. מה לא היה בשיחה? שום ביקורת על התקיפה הבעייתית של מאסק את הליגה נגד השמצה, וחשוב מכך שום קידום של ישראל כמרכז עולמי למחקר ופיתוח בתחום הבינה המלאכותית, אפילו לא בדמות ההצהרה חסרת החשיבות, או ניסיון סמלי לסחוט ממאסק הבטחה להשקיע בסטארט-אפים ישראליים בתחום.
נתניהו נכנס לפגישה בהבטחה לפתיחת תנופה להפיכת ישראל למעצמת בינה מלאכותית. הוא יצא ממנה עם כמה קלישאות לא מרשימות, הכשרה של מתקפה של נגד הליגה נגד השמצה, ושקרים על ההפיכה המשפטית שכבר לא משכנעים אף אחד.