סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
משרדי בייטדאנס בביג'ינג
משרדי בייטדאנס בביג'ינג. תיפרד מטיקטוק? (צילום: AP)

אבו דאבי משקיעה בבייטדאנס; הערכת השווי ירדה ב-80 מיליארד דולר

הירידה בהערכת השווי של הענקית הסינית, מ-300 מיליארד דולר בספטמבר 2022 ל-220 מיליארד דולר השבוע, נובעת בין השאר מהאפשרות לחסימת טיקטוק שבבעלותה בארה"ב. אפליקציית הסרטונים שוקלת כעת להיפרד מבייטדאנס כדי להרגיע את חששות האמריקיאים

הערכת השווי של בייטדאנס, הבעלים הסינים של טיקטוק, עמדה על סביבות 220 מיליארד דולר לאחר השקעה פרטית מצד חברת הבינה המלאכותית G42 מאבו דאבי - ירידה משמעותית לעומת הערכת שווי של 300 מיליארד דולר שהציגה החברה בספטמבר, במסגרת תוכנית רכישה חוזרת של מניות שערכה לאחרונה, כך לפי דיווח בסוכנות הידיעות בלומברג.
G42, שבשליטת השייח תחנון בן זייד אל נחיאן ממשפחת המלוכה של אבו דאבי, רכשה בחודשים האחרונים אחזקה בשווי של יותר מ-100 מיליון דולר ממשקיעים קיימים באמצעות קרן 42XFund, כך לפי אנשים המעורים בנושא שביקשו להישאר בעילום שם. לדבריהם, קרן נוספת רכשה זמן קצר לאחר מכן אחזקה בבייטדאנס בהתבסס על הערכת שווי של 225 מיליארד דולר.
התנודתיות הזו בהערכת השווי של ענקית האינטרנט הסינית משקפת את חוסר הוודאות נוכח האפשרות שהקונגרס האמריקאי יחליט על חסימת טיקטוק בשל הטענה שאפליקציית הסרטונים הקצרים מאיימת על הביטחון הלאומי. בהתאם, בטיקטוק שוקלים את האפשרות להיפרד מהחברה האם הסינית כדי להרגיע את החששות.
הערכת השווי של בייטדאנס במסגרת העסקה עם G42 עדיין לא משקפת את ההשלכות הפוטנציאליות מקריסת סיליקון ואלי בנק (SVB). בשיאה, שנרשם ב-2021, הוערכה החברה ב-460 מיליארד דולר לאחר השקעה מצד טייגר גלובל מנג'מנט.
השייח מאבו דאבי רכש לעצמו פורטפוליו במגוון רחב של תחומים - ממיחשוב ענן ועד חיסונים ומכוניות אוטונומיות. בשנה שעברה הקימה חברת הבינה המלאכותית שלו יחד עם מספר משקיעים נוספים את 42XFund – קרן של 10 מיליארד דולר, שמטרתה להשקיע בחברות טכנולוגיה בשווקים מתעוררים. ההשקעה בבייטטדאנס מהווה ככל הנראה הבעת אמון בפוטנציאל ארוך הטווח של החברה על רקע הפתיחה מחדש של סין לאחר שלוש שנות הגבלות קורונה.
בייטדאנס, שהשיגה לעצמה דריסת רגל בארה"ב לאחר רכישת טיקטוק, שייכת למספר מצומצם של חברות סיניות שהצליחו ברמה הבינלאומית, ביניהן קמעונאית האופנה המקוונת שיין ועלי אקספרס. בייטדאנס נחשבת גם למועדפת על מפרסמים שמעוניינים להגיע לקהל צעיר, אבל הפופולאריות שלה, כאמור, מעוררת חשד בקרב הממשל האמריקאי, ובשבוע שעבר תמכו בבית הלבן בהצעת חוק שתעניק לנשיא את הסמכות לחסום את טיקטוק או לחייב את מכירתה.
החברה האם של טיקטוק אמנם שקלה הנפקה, אך נראה שהתוכניות עוד רחוקות ממימוש - בין השאר בשל התנודתיות בשוקי ההון העולמיים. בספטמבר הציעה החברה לרכוש חזרה מניות שלה בשווי 3 מיליארד דולר לפי הערכת שווי של כ-300 מיליארד דולר ובכך העניקה למשקיעים הקיימים אפשרות לגרוף רווח. לבייטדאנס אין צורך דחוף במזומן, שכן הכנסות טיקטוק לבדה עמדו ב-2022 לפי ההערכות על 12 מיליארד דולר.
ב-42XFund סירבו להגיב וגם דובר של בייטדאנס לא ענה לבקשת תגובה.