הבית הלבן: מכירת NSO לא בהכרח תוציא אותה מהרשימה השחורה
הבית הלבן: מכירת NSO לא בהכרח תוציא אותה מהרשימה השחורה
לפי פרסומים, שלא ברור מי הניע אותם ולאיזו תכלית, חברת הרוגלות NSO במגעים למכירתה לחברה ביטחונית בארה"ב
עסקה למכירת NSO לחברה אמריקאית לא תביא אוטומטית להוצאתה מהרשימה השחורה של מחלקת הסחר - כך מבהיר בכיר בבית הלבן, בתגובה לדיווחים שלפיהם L3Harris מנהלת מגעים לרכישת מפתחת תוכנות הריגול הישראלית. "אנחנו מאוד מודאגים", אמר הבכיר, שצוטט בגרדיאן ובוושינגטון פוסט. "לעסקה יהיו השלכות משמעותיות על הביטחון הלאומי של ארה"ב".
הלילה והבוקר דיווחו מספר כלי תקשורת בעולם, ובהם אתר Intelligence Online, הגרדיאן והוושינגטון פוסט, ש-L3 נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת NSO. חברת L3Harris היא חברת ציבורית ואחת מהספקיות הרשמיות המרכזיות של הפנטגון (Defence Contractor). ההתמחות של החברה היא בתחום מערכות C&C, ציוד אלחוטי, פתרונות מעקב ולוחמה אלקטרונית – תחומים שמשיקים לפחות בחלקם לפעילות של NSO.
לפי הדיווחים, הדיונים על העסקה מתמקדים במכירת הטכנולוגיה של NSO, ובפרט קוד התוכנה של פגסוס, וכן בהעברת חלק מאנשי הצוות שלה ל-L3Harris. המקורות לפרסומים לא ידועים ולא ברור מי הניע אותם ולאיזו תכלית.
ואולם, כל עסקה תהיה כרוכה באישור של ישראל וארה"ב, ולפי הדברים שאומר בכיר בבית הלבן, אישור שכזה לא צפוי להתקבל בקלות. "הממשל האמריקאי מתנגד לממצאים של חברות זרות לעקוף הגבלות או סנקציות ייצוא", אמר בכיר בבית הלבן, כשהוא מתייחס להכנסת NSO לרשימה השחורה של מחלקת הסחר, שאוסרת על חברות אמריקאיות לבצע אתה עסקים. "כל חברה אמריקאית, במיוחד ספקית מאושרת של הפנטגון, צריכה לדעת שעסקה עם יישות זרה שברשימה השחורה לא תביא להסרה אוטומטית מהרשימה".
הבכיר הוסיף: "עסקה שכזו תניע בחינה מקיפה של האם היא מהווה איום מודיעיני על הממשל האמריקאי ועל מערכותיו והמידע שלו, והאם נכסים אמריקאיים אחרים של ספקית הפנטגון נמצאים אולי בסכנה, באיזו מידה היישות או הממשל הזרים שומרים על שליטה או גישה, ומה ההשלכות הרחבות יותר לזכויות אדם".
לדברי הבכיר, החששות המודיעיניים מתעוררים על רקע הקשרים הקרובים של NSO לממשלת ישראל, שלא חברה בברית חמש העיניים – שיתוף הפעולה המודיעיני ההדוק של חמש המדיניות בעלות מסורת אנגלו-סקסית - ארה"ב, בריטניה, קנדה, אוסטרליה וניו זילנד. אחת מהשאלות שעומדות על הפרק במסגרת העסקה היא האם ישראל תוכל להשתמש בטכנולוגיית המעקב של NSO לאחר השלמתה. שאלות אחרות שעומדות על הפרק הן גובה העסקה, המבנה שלה, והמקום שבו תשוכן הטכנולוגיה.
NSO סירבה להגיב לדיווחים. מ-L3Harris נמסר בתגובה: "אנחנו מודעים ליכולת זו ותמיד מעריכים את צרכי הביטחון הלאומי של הלקוחות שלנו. בשלב זה, כל דבר מעבר לכך הוא ספקולציה".
מבקרי NSO לא רואים בחיוב עסקה שכזו למכירתה. "זה יהיה רע לביטחון הלאומי של ארה"ב ומזוויע לזכויות אדם", אמר בטוויטר ג'ון סקוט ריילטון, חוקר בכיר בסיטיזן לאב של אוניברסיטת טורנטו, מכון המחקר המוביל בחשיפת פעילות NSO.
"אם הממשל יאפשר לזה לקרות, זה יהיה גול עצמי נגד אג'נדת הדמוקרטיה של ביידן. NSO פועלת כמו שירות ביון זר ומאויישת על ידי יוצאיו. ארה"ב היא מטרה מרכזית של שירות זה. ל-NSO יש היסטוריה של סיוע לפריצה לממשלת ארה"ב, ופריצה לחברות אמריקאיות גדולות. זו לא חברה שמתעדפת את הביטחון הלאומי של אמריקה. והיא לא משחקת בצורה הוגנת עם מגזר הטכנולוגיה שלנו. האם קבלן של הפנטגון יכול להפעיל שליטה משמעותית על NSO? בספק".