ראיון עבודה"הגעתי לראיונות עבודה בתחושה שאני לא מספיק טובה בשבילם. לקח לי שנים להתגבר על זה"
ראיון עבודה
"הגעתי לראיונות עבודה בתחושה שאני לא מספיק טובה בשבילם. לקח לי שנים להתגבר על זה"
ליאת אשכנזי, סמנכלית פיתוח בכירה של OwnBackup ומנהלת מרכז הפיתוח בישראל מילאה תפקידים בכירים בתעשיית ההייטק, היא מנהלת צוותים גלובליים ועדיין חשה לא לגמרי בטוחה בעצמה. "לפעמים צריך לדפוק על השולחן, אני עושה זאת רק כשכלו כל הקיצים"
כאשר ליאת אשכנזי, היום SVP Engineering בחברה הגלובלית ומנכ"לית OwnBackup ישראל, נכנסה לראיון העבודה הראשון בקריירה שלה, היא הייתה מאוד חסרת ביטחון. "סיימתי תואר בהצטיינות ועדיין, אני זוכרת שהגעתי לראיון בתחושה שאני לא מספיק טובה בשבילם. לקח שנים עד שפיתחתי לעצמי את הביטחון העצמי. עד שהבנתי את ההטיה שיש שם וגם הצלחתי להתגבר", היא מספרת.
"לנשים יש פחות ביטחון בראיון ובאופן כללי. אני זוכרת שפתרתי את כל השאלות ועדיין לא הייתי בטוחה שיקבלו אותי. הם ממש רצו אותי, זימנו אותי לאחד הבכירים בסייט כדי שישכנע אותי להגיע ואני לא הבנתי למה".
למה אתה חושבת שבכל זאת התקבלת למרות חוסר הביטחון?
"כי באמת הייתי טובה, היום אני יודעת את זה. סיפרתי למראיין על התזה שלי, וגם עניתי על השאלות כמו שצריך".
הראיונות הראשונים בקריירה שלה היו לתפקידי פיתוח, תפקידים שכדי להתקבל אליהם שואלים בעיקר שאלות טכניות. כשהתקדמה לתפקידי ניהול השאלות הפכו להיות אחרות, יותר על השאיפות שלה, על יכולת העבודה בצוות וניהול קונפליקטים או קבלת החלטות משותפת.
בראיון האחרון, לתפקידה הנוכחי, היא כבר הגיעה בטוחה בעצמה וביכולותיה. "זו הייתה בעיקר שיחה, סיפרתי על דברים שעשיתי, הוא סיפר לי על הבעיות איתן הם מתמודדים והתחלנו לדבר על זה. זו הייתה שיחה שבה דיברנו על איך בניתי את צוות הפיתוח, איך פתרתי כל מני אתגרים של גיוס, איך פותרים סיטואציות טכנולוגיות, איפה כדאי לשים את הארכיטקטים. הוא סיפר לי על כמה בעיות שיש לארגון ואמרתי מה אני חושבת, אמרתי גם שאני לא מאמינה ב'העתק הדבק' כי כל ארגון שונה. זה היה ראיון טוב. הוא היה פנים מול פנים וכבר בשיחה הרגשתי שיש התאמה למרות שלא הייתי בטוחה שאני רוצה לעזוב (את אימפרבה, מ.מ)".
בראיונות עבודה זה מה שהיא חושבת שצריך לחפש - התאמה. "השאלה היא לא אם המועמד טוב אלא אם יש התאמה בין מה שהמועמד רוצה לבין מה שהחברה רוצה. אני לא רוצה מישהו טוב אלא מישהו שיהיה טוב אצלי. אם יש מישהו מעולה שלא מתאים לתרבות זה לא מתאים. גם מבחינת התפקיד זה צריך להתאים להיום לא למשהו שאחפש בעוד חצי שנה", היא אומרת.
אלה התשובות של ליאת אשכנזי לשאלות הפופולריות בראיונות עבודה:
ספרי לי על עצמך
"אני ליאת, אני בתעשיית התוכנה כבר יותר מ-20 שנה ועדיין נהנית מכל רגע. כמעט מכל רגע. התחלתי את הקריירה עוד בתיכון כשעשיתי בגרות במדעי המחשב, אחר כך החלטתי להמשיך עם מקצועות המדעים המדויקים גם באוניברסיטה. עשיתי תואר במדעי המחשב וכלכלה והמשכתי לתואר שני במדעי המחשב. יש לי רומן עם אוניברסיטת תל אביב, כי לאחר מכן עשיתי גם תואר במנהל עסקים. במקביל עוד בסוף התואר הראשון התחלתי להיכנס לתעשיית ההייטק ולתחום התוכנה מאוד אהבתי לתכנת ולהוביל משימות ועם הזמן, לאט לאט התגלגלתי למסלול הניהולי. זה התחיל בקטנה, להוביל צוות קטן ולאט לאט התגלגל בין חברות שונות שעבדתי בהן לתפקידי ניהול גדולים יותר.
היום אני SVP Engineering ומנהלת הסייט בישראל, אנחנו מפתחים מוצרי דאטה ואני מנהלת צוותי פיתוח גלובליים, פה גם החוזקה שלי. תפקיד הפיתוח הראשון שלי היה ב-AVAYA אז הם ישבו ברמת החייל, הייתי שם שנתיים ואחר כך הגעתי למרקורי. התחלתי כראש צוות פיתוח ב-HP שזה בית ספר לניהול מדהים, שם למדתי המון, איך לנהל, היו לנו ממש קורסים שם צמחתי מהתפקיד הראשון שלי בתור מנהלת צעירה למדתי איך להקים צוותים גלובליים, איך לשלב עבודה עם צוותים בארץ, עברתי המון הכשרות ניהוליות. זו הייתה מרקורי שלימים נרכשה על ידי HP. אחר כך הייתי דירקטורית פיתוח ב-CWT, עברתי לאמן שם הקמתי קבוצה בהודו ואחר כך באימפרבה שם הובלתי את חטיבת הדאטה-סקיוריטי ומשם הגעתי לפה – לאוונבקאפ".
איפה את רואה עצמך בעוד חמש שנים?
"הייתי רוצה לנהל ארגונים יותר גדולים, יותר מורכבים, לא רק פיתוח. לגרום לזה שהארגון שלי ידלוור את מה שהביזנס צריך בסביבה משתנה.
הייתי רוצה להיות עם עוד הישגים שאני יכולה להתגאות בהם. זה מאוד ממלא אותי שאני מסתכלת אחורה על הדרך ויש לי הישגים שאני יכולה להתגאות בהם. הישגים יותר גדולים, יותר מורכבים שאני יכולה להגיד 'הצלחתי. זה לא היה קל אבל הצלחתי וגם למדתי מזה המון'. אני רוצה להרגיש שעשיתי שינוי עבור אנשים שניהלתי אותם, שהצלחתי להביא אנשים לאן שהם רצו, להביא נשים צעירות לאן שהן רוצות להגיע".
מהם היתרונות שלך?
"אחד הייתרונות המרכזיים, שלי שהוא גם הפילוסופיה הניהולית שלי הוא שאני מאמינה בשיפור תמידי. אני כל הזמן מסתכלת, עושה אנליזה ואומרת 'מהן הבעיות העיקריות ואיך פותרים אותן?' אני יודעת לחשוב מחוץ לקופסא ולהביא פתרונות שאינם סטנדרטיים. הרבה פעמים אני מגיעה לארגונים ואומרים לי כן, ניסינו אבל זה לא עבד לנו ואני מצליחה להביא את הארגון למצב שעושים את השינויים הדרושים על מנת להוביל את הארגון למצויינות. אף פעם אין מושלם – יש שיפור. אני מצליחה להביא את הארגון למצב שהוא שואף למצויינות כל הזמן. הצלחתי להכניס שינויים שעשו את האימפקט ואני חושבת ששם אני טובה.
יתרונות נוספים שלי הם שאני יודעת להשתמש בטכנולוגיה חדשות, ארכיטקטורה יותר מתאימה לארגון וכמובן להשתמש בצוות. מנהל שחושב שהוא יכול לעשות הכל בעצמו, זה ממש לא נכון. אחד היתרונות שלי הוא שאני יודעת איך להשתמש בצוות שיש לי כדי להצליח. אני יודעת לעבוד בצורה שמאוד משתפת פעולה עם האחרים, אי אפשר להצליח לבד בלי הסובבים. אנחנו אנשים בסופו של דבר".
מהם החסרונות שלך?
"החיסרון שבעיקר הפריע לי הוא חוסר ביטחון שלמרות שהתגברתי עליו הוא עדיין קיים ולפעמים אני קצת מהססת, לפעמים אני לא בטוחה. חיסרון נוסף שהוא גם ייתרון הוא שלפעמים צריך לדפוק על השולחן, אני עושה את זה אבל באמת כשכלו כל הקיצים וזה חיסרון. עם זאת זה גם ייתרון כי אני לא מאלה שמתפוצצים תוך שנייה ואני מאוד משתפת פעולה, זה גם גורם לכך שאולי לפעמים אני יותר שקולה ולא זורקת דברים מהר בלי מחשבה".
למה את רוצה את התפקיד?
"אני רוצה את התפקיד כי הוא נשמע לי מאתגר ושאני יכולה ללמוד ממנו ואני מרגישה שהיכולות שלי לתת לארגון, מה שאני יודעת לתת זה מה שהארגון צריך. אני מחפשת להגיע למקום שאני מרגישה שאני יכולה לתת לו. אם יהיה תפקיד שאני לא אוכל באמת להביא את עצמי כמו שצריך ושהארגון ירוויח מזה לא אקח את התפקיד. חושבת שיש התאמה מבחינת מה שאני טובה בו ומה הארגון צריך וגם שזה תפקיד שהוא מספיק מאתגר אותי ואני יכולה ללמד ממנו".
למה כדאי לנו להעסיק אותך?
"כי אני שחקנית נשמה. יש לי המון אנרגיות להצליח, אנשים שמכירים אותי קוראים לי דינמו אנושי. יש לי המון אנרגיות, ברק בעיניים להצליח, לא רק באופן אישי אלא שהצוות יצליח ויגרום לארגון להצליח. יש לי 150 איש מתחתי זו אחריות מטורפת שכל אחד ירגיש שהוא מצליח בתפקיד שלו וגם שהביזנס ירגיש שהארגון מצליח לדלוור את מה שצריך".