סגור
קניין רוחני

גם מדענים רוצים לעשות אקזיט - כיצד הפכו בתי החולים ומוסדות המחקר לחלק מה-Startup Nation?

בתי החולים ומוסדות המחקר לוקחים חלק חשוב בפיתוח תרופות ופתרונות שונים בתחומי הרפואה. כיצד יכולים המוסדות הרפואיים והאקדמיים להגן על פוטנציאל יצירת הרווח ממחקרים המתגלים כאבני בניין חשובות בפיתוח התרופות של המחר? כל התשובות בפרק החדש של הפודקאסט 'קניין רוחני' של כלכליסט וקבוצת ארליך

ד"ר גל ארליך, מנכ"ל ומייסד קבוצת ארליך

המחקרים של בתי החולים והגופים האקדמיים אשר מקדמים את פיתוח התרופות העתידיות והידע הנצבר במהלכם, מהווים מקור הכנסה חשוב עבור המרכזים הרפואיים ומוסדות המחקר. עם זאת, בעבר המצב היה שונה.
כיצד יכולים בתי החולים ומוסדות המחקר להגן על הידע שנצבר וימשיך להיצבר, כשהוא שמור ומוגן לא רק מפני האקרים אלא גם מפני גניבה של קניין רוחני?
ד"ר גל ארליך, מנכ"ל ומייסד קבוצת ארליך, המלווה בתי חולים ומוסדות מחקר, מספר כי לאורך שנים בתי החולים ומוסדות המחקר לא הגנו על קניין רוחני, לעומת חברות הטכנולוגיה שהגנו באופן מסורתי על הנכסים שלהן.
ד"ר ארליך מוסיף כי כבר לפני אלפי שנים, האנושות הבינה כי יצירת מונופול על הידע, ולו לתקופה מסוימת, מאפשרת את קידום הטכנולוגיה, מה שהוביל לצבירת ידע בקצב אקספוננציאלי בהתפתחות המין האנושי בעת הנוכחית.
נקודת המפנה - הממשל האמריקאי הופך את דעתו באשר לפטנטים על מחקרים במימון ממשלתי
בשלב מסוים, הממשל בארה"ב הבין שהחוק שהיה קיים אז, 'אם זה במימון ממשלתי, אי אפשר לכתוב על זה פטנט', הוא חוק לא טוב, משום שתגליות מאוד חשובות לא מפותחות ולא יוצאות לשוק. לכן, הממשל הפך את דעתו ל-'אם זה ממומן ממשלתית, חובה להגן על זה בפטנט', באמצעות מרכזים הפועלים בתוך האוניברסיטה לרישום פונטים ומסחור, הנקראים TTO (Technology Transfer Office).
גם בישראל הבינו את החשיבות של הגנת פטנט
השלב בו הבינו גם בישראל כי יש להגן על פטנטים של מוסדות מחקר, הגיע כאשר מכון ויצמן לא הגן על שתי מולקולות שהתגלו על ידי מדען בכיר במכון, מה שהוביל להפסד של רווח פוטנציאלי בהיקף של מאות מיליוני דולרים. בעקבות זאת, הוקם ה-TTO של המכון, ומאז הוקמו גופים דומים בשאר המוסדות האקדמיים ובתי החולים.
איך מתבצע ניהול של הגנת פטנט על מחקרים?
ד"ר ארליך מסביר הכל מתחיל בתגלית מדעית או המצאת פתרון לבעיה, אותם מגישים המדענים ל-TTO, שם יושבים מדענים ועורכי פטנטים שבודקים האם אפשר לקבל הגנת פטנט והאם יש לו פוטנציאל מסחרי. ב-TTO ישנם אנשי מקצוע שתפקידם הוא יצירת רווחים והכנסות מהפטנט, באמצעות מכירת רישיונות וכד'. לדברי ד"ר ארליך, "קשה להגיע לשוק עם פטנט. צריך ניהול, ידע וטכנולוגיה, ואם אפשר לוותר על משהו זה על ידע וטכנולוגיה, כי בלי ניהול כלום לא יקרה".
באשר לשאלה האם הרווחים מהפטנטים שייכים לכולנו בתור משלמי מיסים המממנים את בתי החולים, ד"ר ארליך אומר כי בסוף כולנו מרוויחים מכך, משום שכאשר חברות מסחריות הופכות את התגליות למוצר שנמכר בהרבה כסף, המדינה מרוויחה מיסים, ושוק התעסוקה גדל. לדבריו, הדבר דומה למענקי המחקר והטבות המס שהמדינה נותנת לחברות ענק כמו אינטל בהיקפים של מיליארדים, על מנת שיישארו בישראל, ישלמו כאן מיסים, שוק העבודה יגדל, והידע יישאר במדינה. לדבריו ד"ר ארליך, הקניין הרוחני הוא חלק מהנכסים של בתי החולים והמוסדות, והם רשאים לממש אותו כמו כל נכס אחר.
לסיום, ד"ר ארליך מדגיש כי ככל שהניהול של הפטנטים יתבצע על ידי אנשי מקצוע, הפועלים מתוך גופי ה-TTO ולא ישירות דרך הממשלה, כך שהפוטנציאל יתממש באופן מיטבי, עבור כולנו.