סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
אלון מאסק אילון מאסק בעצרת בחירות של טראמפ
אלון מאסק ודונלד טראמפ בעצרת בחירות (צילום: AFP)

ניתוח
המינוי של טראמפ לרגולטור התחרותיות מבהיר: לענקיות הטק מצפה קדנציה קשה

אנדרו פרגוסון, שיעמוד בראש נציבות הסחר הפדרלית (FTC), ידוע כמבקר חריף של ענקיות הטכנולוגיה. מינויו נותן סיבה טובה לדאגה לחברות, שקיוו כי תחת ממשל רפובליקני יזכו להפוגה קלה בלחץ הרגולטורי 

נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ ימנה לראשות נציבות הסחר הפדרלית (FTC), רגולטור ההגבלים העסקיים החשוב במדינה, את אנדרו פרגוסון, מבקר נחרץ של ענקיות הטכנולוגיה. המינוי, לצד מינויים בולטים נוספים, מבהיר היטב: טראמפ לא ריכך את עמדותיו כלפי עמק הסיליקון, וארבע השנים הקרובות יהיו קשות מאוד בעבור ענקיות הטכנו.
בשעה שכהונתו הראשונה של טראמפ התאפיינה בעימותים מתמשכים עם ענקיות הטכנולוגיה, במערכת הבחירות האחרונה חל שינוי ביחס לנשיא הנבחר בעמק הסיליקון, שזכה לתמיכתם, ולכספם של כמה דמויות מפתח. לא רק חשודים מיידיים כמו אלון מאסק ופיטר ת'יל, אלא גם אנשים כמו המשקיע מארק אנדריסן שתמך בעבר במועמדים דמוקרטים. אם שינוי זה עורר בענקיות הטכנולוגיה תקווה שבכהונה השנייה יחסיהן עם טראמפ יהיו חמימים יותר, המינויים שביצע מאז ניצחונו לתפקידי מפתח נתנו להן סיבה טובה לדאגה.
אלו כוללים את מינוי ברנדן קאר ליו"ר רשות התקשורת הפדרלית (FCC). קאר, שמכהן כאחד מנציבי הרשות, כתב את הפרק על ה־FCC ב־Project 2025 — מסמך המדיניות השמרני של מכון הריטג', ובו טען שהרשות צריכה להחיל את הרגולציה שלה גם על אפל, מטא, גוגל, ומיקרוסופט. "ל־FCC יש תפקיד חשוב בהתמודדות עם האיומים על החירות שמייצגים תאגידים שמנצלים לרעה את מעמדם הדומיננטי בשוק", הוא כתב במסמך. "אין מקום שבו זה ברור יותר מאשר כשמדובר בענקיות הטכנו וניסיונותיהן להכחיד דעות פוליטיות מגוונת מכיכר העיר הדיגיטלית".
1 צפייה בגלריה
אנדרו פרגוסון מועמדו של טראמפ לתפקיד יו"ר ועדת הסחר הפדרלית FTC
אנדרו פרגוסון מועמדו של טראמפ לתפקיד יו"ר ועדת הסחר הפדרלית FTC
אנדרו פרגוסון
(צילום: ויקיפדיה)
מינוי בולט נוסף הוא זה של גייל סלייטר להובלת אכיפת ההגבלים העסקיים במחלקת המשפטים (שמנהלת כיום שתי תביעות הגבלים עסקיים נגד גוגל ועוד אחת נגד אפל). סלייטר נחשבת למבקרת בולטת של ענקיות הטכנולוגיה. פרשנים אמרו שהיא "לא ידידה לענקיות הטכנו", והכתירו את מינויה כ"לא טוב לגוגל". טראמפ עצמו אמר עם הבחירה בסלייטר שענקיות הטכנו "התפרעו במשך שנים" ו"חנקו את התחרות במגזר החדשני ביותר שלנו", והבטיח שהפעילות נגדן "תימשך תחת הנהגתה של גייל".
המינוי של פרגוסון ל־FTC הוא אולי המשמעותי ביותר. כרגולטור התחרות וההגבלים העסקיים המרכזי בארה"ב, ה־FTC קובעת את הטון ליחס של כלל הממשל לתאגידים בכלל וענקיות טכנולוגיה בפרט. הדבר הורגש היטב תחת כהונתה של היו"רית הנוכחית, לינה קאן, שמונתה על ידי הנשיא ג'ו ביידן בעקבות מאמר פורץ דרך שפרסמה כסטודנטית לגבי הרגולציה של ענקיות הטכנו. תחת הנהגתה, ובשיתוף עם מחלקת המשפטים, הגבירה ה־FTC את הלחץ על החברות, הגישה שורה של תביעות הגבלים עסקיים מתוקשרות ופעלה אקטיבית, גם אם לא בהצלחה, על מנת למנוע מיזוגים ורכישות שעלולים לפגוע בתחרות בשוק.
תחת ממשל רפובליקני, שמסורתית מעדיף להימנע ממהלכי רגולציה קיצוניים כמו פירוק מונופולים, ייתכן שענקיות הטכנולוגיה קיוו שיזכו להפוגה או להקלה בלחץ הרגולטורי שמופעל עליהן. המינוי של פרגוסון מבהיר שאולי המנגינה תשתנה, אבל הלחץ לא יהיה קל יותר.

"למען חופש הביטוי המקוון"

פרגוסון נחשב למבקר חריף של ענקיות הטכנולוגיה ובשבועות שלפני המינוי הוא התבטא בחריפות נגדן, ובפרט נגד חברות מדיה חברתית שלתפיסתו מצנזרות קולות שמרנים. "ה־FTC חייבת להגן על חופש הביטוי המקוון של אמריקנים", הוא כתב ב־X בשבוע שעבר. "אם פלטפורמות או מפרסמים זוממים לדכא את חופש הביטוי, תוך הפרת חוקי הגבלים עסקיים, ה־FTC חייבת לתבוע אותם ולפרק את הקרטלים האלו".
עכשיו טראמפ מעניק לפרגוסון את הכוח לעשות בדיוק את זה, ובתמיכתו המלאה. "לאנדרו יש רקורד מוכח של התנגדות לצנזורה של הביג טק והגנה על חופש הביטוי במדינה הנהדרת שלנו", כתב טראמפ ב־Truth Social. "אנדרו יהיה יו"ר ה־FTC הכי America First ופרו־חדשנות בהיסטוריה של המדינה שלנו".
פרגוסון עצמו כתב ב־X לאחר הודעת טראמפ: "נסיים את מסע הנקמה של הביג טק נגד תחרות וחופש הביטוי. נוודא שאמריקה היא המובילה הטכנולוגית של העולם, והמקום הטוב ביותר להביא לחיים רעיונות חדשים".
כיום, מובילה ה־FTC כמה מהלכי רגולציה משמעותיים נגד חברות טכנולוגיה. הבולטים שבהם כוללים תביעת הגבלים עסקיים נגד מטא (שהחלה את דרכה בדמדומי ממשל טראמפ הקודם), בדרישה לבטל את רכישות ווטסאפ ואינסטגרם, ולמעשה לפרק את החברה לחלקים; ותביעה נגד אמזון שבה נטען שהחברה ניצלה את מעמדה המונופוליסטי כדי לעלות מחירים ולדחוק יריבות מחוץ לשוק.
מאמצי ה־FTC לבלום מיזוגים ורכישות בשוק הטכנולוגיה אמנם לא זכו עד עתה להצלחה משמעותית — הסוכנות לא הצליחה לבלום את עסקת מיקרוסופט־אקטיוויז'ון ואת רכישת חברת המציאות המדומה Within על ידי מטא — אך רשמה השבוע ניצחון משמעותי כשהצליחה לבלום את המיזוג בשווי 25 מיליארד דולר של קמעונאיות המזון קרוגר ואלברטסון, כשבית המשפט מקבל את טענתה שהמהלך יפגע בתחרות בשוק שגם כך סובל מריכוזיות יתר.

תמיכה בתפיסות ליברליות

העמדה הלוחמנית של ה־FTC תחת קאן, שגם הטילה מגבלות רגולטוריות על פרקטיקות בעייתיות כמו הסכמי אי־תחרותיות, עוררה ביקורת מצד עסקים ודמויות מרכזיות בעמק הסיליקון, דוגמת מאסק ומייסד לינקדאין ריד הופמן, שקראו לטראמפ לפטרה.
ואולם, בכל הנוגע לענקיות הטכנולוגיה, אין ודאות שכהונת פרגוסון תתאפיין בגישה מקלה יותר. לפי ה"ניו יורק טיימס", בשיחות עם צוות המעבר של טראמפ הבטיח פרגוסון שתחת הנהגתו, ה־FTC תמשיך את מדיניות הפעילות המעמיקה נגד הדומיננטיות של ענקיות הטכנולוגיה. עם זאת, הוא אמר שהוא צפוי לסגת מחלק מהאג'נדה של קאן, ובכלל זה לסיים את המאמצים לרגולציה של בינה מלאכותית (בדומה למדיניות הממשל הנכנס להקלת הרגולציה בתחום הקריפטו) ולזנוח את הגישה הנוקשה כלפי מיזוגים. מנגד, הוא צפוי להרחיב את פעילות ה־FTC גם לבחינת מדיניות ניטור התוכן של פלטפורמות מדיה חברתית, שלתפיסת רפובליקנים מצנזרות קולות שמרניים.
פרגוסון, בעל תואר במשפטים מאוניברסיטת וירג'יניה, החל את הקריירה המקצועית בפירמות עורכי דין שם התמקד בתיקי הגבלים עסקיים. בהמשך, הוא עבד כעוזר משפטי בעבור שופט ביהמ"ש העליון קלרנס תומאס (שהציע ב־2021 להטיל מגבלות שיצמצמו את היכולות של פלטפורמות מדיה חברתית לחסום תוכן ומשתמשים), ועבד בצוות של סנאטורים רפובליקנים שונים, ובראשם מנהיג המיעוט הרפובליקני, מיץ' מקונול.
בנובמבר, בראיון לפודקאסט The Dynamist, אמר פרגוסון שעמדותיו לגבי הגבלים עסקיים התפתחו עם השנים. לדבריו, בשעה שמסורתית רפובליקנים נוטים לכיוון שוק חופשי נטול רגולציה, הוא סבור שלחברות מדיה חברתית גדולות ולמפרסמים יש הטיה לטובת תפיסות ליברליות. הוא גם האשים את החברות בצנזור של עמדות ספקניות לגבי מגפת הקורונה ושל ביקורת מימין לגבי פשעים אפשריים שביצע האנטר ביידן, בנו של הנשיא ביידן.

טענות להטיה פוליטית

המינויים של טראמפ, עמדותיהם והתבטאויותיהם, וכן הדברים שאמר טראמפ עצמו, מאפשרים להעריך איך ייראו ארבע השנים הקרובות בעבור חברות הטכנולוגיה. תחומים כמו התנגדות למיזוגים ורכישות ענק או מאמצים לפתוח פלטפורמות ושווקים סגורים לתחרות רחבה יותר אולי יוזנחו, אך הלחץ יעבור למקומות אחרים. בפרט, הוא יתמקד בחברות שמפעילות פלטפורמות מדיה חברתית או תוכן גדולות, ושרפובליקנים מבקרים זה שנים בטענה להטיה נגדם. ייתכן שאפל ואמזון יצאו נשכרות (וגם זה לא בטוח, לטראמפ אין חיבה גדולה לאמזון. וגם לאפל נכונה עבודה קשה לאור שאיפתו להטיל מכסים גורפים על יבוא מסין), אך חברות כמו גוגל ומטא — שתביעות ההגבלים העסקיים נגדן גם נמצאות בשלבים המתקדמים ביותר — צפויות להרגיש את הלחץ היטב. גם אם הוא יופעל בנקודות אחרות.