סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
מטה חברת וואווי Huawei רדינג בריטניה G5
מטה חברת וואווי. "אם יש דגל אדום, חובה לחקור" (צילום: רויטרס)

אזהרות נגד וואווי: בונה מתקנים סודיים לייצור שבבים בסין כדי לעקוף את המגבלות של ארה"ב

וואווי נמצאת ברשימה השחורה של משרד המסחר האמריקאי מ-2019, ונאסר עליה לעבוד עם חברות אמריקאיות. אולם איגוד תעשיית המוליכים למחצה האמריקאי טוען כי וואווי רכשה בשם חברות אחרות שני מפעלים קיימים, ובונה שלושה נוספים בתמיכה סינית, מה שמאפשר לה להסתיר את מעורבותה

איגוד תעשיית המוליכים למחצה האמריקאי (SIA) מזהיר כי וואווי (Huawei) בונה ברחבי סין מתקנים סודיים לייצור מוליכים למחצה, וכך מנסה לעקוף את הסנקציות של ארה"ב ולקדם את השאיפות הטכנולוגיות של המדינה.
וואווי, יצרנית ציוד טלקומוניקציה, נמצאת בלב המתיחות בין ארה"ב לסין. בשנה שעברה היא עברה לייצור שבבים, וזוכה למימון של 30 מיליארד דולר מהמדינה ומהעיר שנג'ן, שם החלה את פעילותה. היא רכשה לפחות שני מפעלים קיימים ובונה לפחות שלושה נוספים, כך מזהיר SIA לפי דיווח בבלומברג.
ב-2019 הכניסה מחלקת המסחר של ארה"ב את וואווי לרשימה השחורה שלה, ואסרה עליה לעבוד עם חברות אמריקאיות. אך לפי ה-SIA, אם וואווי בונה ורוכשת מתקנים בשמות של חברות אחרות בלי לחשוף את מעורבותה, ייתכן שענקית הטלקום תוכל לעקוף את ההגבלות האלו כדי לרכוש בעקיפין ציוד אמריקאי לייצור שבבים וציוד נוסף שאסור עליה לרכוש באופן אחר.
לשכת התעשייה והביטחון של מחלקת המסחר (BIS) אמרה כי היא עוקבת אחר המצב ומוכנה לפעול במידת הצורך. לרשימה השחורה שלה כבר נכנסו עשרות חברות סיניות מלבד וואווי. "בהתחשב במגבלות החמורות שהוטלו על Huawei, Fujian Jinhua, PXW ואחרים, אין זה מפתיע שהם ביקשו תמיכה משמעותית של המדינה כדי לנסות לפתח טכנולוגיות מקומיות", אמרו ב-BIS לבלומברג. "BIS בוחנת ומעדכנת ללא הרף את בקרות היצוא שלה בהתבסס על סביבת האיומים המתפתחת. לא נהסס לנקוט פעולות מתאימות כדי להגן על הביטחון הלאומי של ארה"ב".
באוקטובר אשתקד הטיל ממשל ביידן בקרות יצוא המונעות מכל החברות הסיניות לרכוש מוליכים למחצה מתקדמים וציוד לייצור שבבים, במטרה להגביל את היכולות הצבאיות של סין. לחברות סיניות מותר לקנות ציוד לייצור שבבים מהדור הישן, המשתמש בטכנולוגיה של 28 ננומטר ומעלה. אך חברות ברשימה השחורה כמו וואווי אינן יכולות לבצע רכישות כאלו ללא רישיון.
לא ברור מדוע ה-SIA משמיע כעת את האזהרות האלו. האיגוד בוושינגטון מייצג את רוב יצרניות המוליכים למחצה בעולם, כולל אינטל קורפ, חברת Samsung Electronics של דרום קוריאה ו-Taiwan Semiconductor Manufacturing. חבריו כוללים גם חברות המייצרות ציוד לייצור שבבים, כמו Applied Materials, ASML Holding NV ההולנדית ועוד. חלק מחברי האיגוד יתמודדו עם תחרות מצד יריבות סיניות אם אלו יצליחו בבניית מתקני ייצור מקומיים, אך חברי SIA מאבדים הכנסות מסין ככל שבקרות היצוא האמריקאיות מחמירות. ייתכן שהאיגוד מנסה להזהיר את החברים מעבודה עם חברות שעלולות להסתיר קשרים עם גופים ברשימה השחורה כמו וואווי.
על פי תקנות BIS, הספקים האמריקאים חייבים לבדוק אצל לקוחות נסיבות מחשידות, כמו רכישות שאינן עולות בקנה אחד עם צורכי הלקוח. "אם יש דגל אדום, אז יש חובה לחקור", אמר קווין וולף, שותף במשרד עורכי הדין Akin Gump שעבד על הגדרות מדיניות ה-BIS במחלקת המסחר.
בייג'ינג הביעה התנגדות חריפה להגבלות הממשל על היצוא האמריקאי. המפלגה הקומוניסטית טענה כי ארה"ב מנסה לעצור את הפיתוח הכלכלי שלה. בייג'ינג הבטיחה לפתח חלופות מקומיות משלה לשבבים, מכונות ייצור ורכיבים טכנולוגיים אחרים. סין מזרימה סכומים חסרי תקדים לתעשיית המוליכים למחצה המקומית שלה. ה-SIA מעריך שיש לפחות 23 מתקני ייצור בעבודות עם השקעות מתוכננות של יותר מ-100 מיליארד דולר עד 2030. עד 2029 או 2030 לסין תהיה מחצית מהקיבולת הגלובלית של התעשייה במוליכים למחצה מהדור הישן יותר, דיווח האיגוד.