סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
נפתלי בנט בכנס IPM של לידר שוקי הון
(צילום: אוראל כהן, גל צ׳נרו)

"אני פחות פוחד מאובדן השקעות, כי חברות טובות כן מצליחות לגייס"

ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט התייחס למצב במדינה מאז ה-7 באוקטובר בכנס Israel Private Markets Summit של לידר הון פרטי, ביקר את חוסר התפקוד של הממשלה אך הביע אופטימיות לגבי התיקון 

"יש לנו חברה נהדרת עם בסיס איכותי שצריך להחליף את ההנהלה שלה כדי שתשגשג", ו-"אנחנו צריכים שרים שיקומו בבוקר כדי לעבוד לטובת המדינה ולא בשביל לצייץ בטוויטר", כך תקף ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט את התנהלות ממשלת נתניהו.
בנט שוחח עם איתי אלנתן, מנכ"ל ושותף מנהל של Leader Private Capital בכנס Israel Private Markets Summit שערכה לידר הון פרטי במרכז פרס לשלום וחדשנות ביפו.
אלנתן שאל את בנט מהו הלקח העיקרי שלו מה-7 באוקטובר וזה השיב כי: "יש לנו אומה נהדרת אבל מבחינה מבנית וארגונית ישראל חייבת התחלה חדשה. במשך שנים ארוכות הצעירים המבטיחים שלנו הלכו למגזר הפרטי והמגזר הציבורי הוזנח ובאוקטובר זה התפוצץ לנו. היה כאן כישלון עצום של הממשלה. מבצעית ומודיעינית ישראל נכשלה במשימה העיקרית למנוע מיהודים לעבור פוגרום. אבל היה גם כישלון מוחלט של השירותים הממשלתיים בשבועות שאחרי". הוא הדגיש כי: "את הפערים העצומים שהממשלה הותירה בכל תחומי החיים - הישראלים מילאו. הכל נעשה על ידי הציבור ולא על ידי הממשלה".
1 צפייה בגלריה
 כנס IPM לידר שוקי הון נפתלי בנט ראש ממשלת ישראל לשעבר
 כנס IPM לידר שוקי הון נפתלי בנט ראש ממשלת ישראל לשעבר
איתי אלנתן מלידר הון פרטי עם נפתלי בנט
(צילום: אוראל כהן)
אלנתן ביקש להבין כיצד ישראל תוכל לממן את צרכי הביטחון הגבוהים ושיקום הדרום והצפון, ועדיין לשמור על צמיחה. בנט השיב כי: "לשפוך כסף על המפונים זה לא בר קיימא. צריך להחזיר אותם הביתה. תקציב הביטחון צריך לעלות אבל צריך לחשוב אסטרטגית כיצד להשקיע בו".
הוא הוסיף, כי "חייבים לקצץ בכספים הפוליטיים. אלה הוצאות לא מתקבלות, ואנחנו לא יכולים לממן את המותרות האלה. מעבר לכך, זה הכרח מוסרי לקצץ בהם, מכיוון שאי אפשר שלא לקצץ בכספים הקואליציוניים הלא חיוניים ואז לדרוש קיצוצים כואבים בתקציבים אחרים".
אלנתן הפנה את בנט לסוגיית השוויון בנטל וזה השיב כי: "אלה מהחרדים שלומדים, והרבה מהם לא לומדים, עושים זאת במטרה ללמוד, שזו מורשת יפהיפיה. אבל אנחנו צריכים שהחרדים יעבדו וישרתו. הדרך לעשות זאת היא באמצעות תמריצים כלכליים. כרגע התמריצים הפוכים ומעודדים אותם שלא לעבוד. אבל זה חייב להשתנות וזה ישתנה. אין לנו ברירה אחרת".
בנט הוסיף כי "הרבה מהחרדים מבריקים אבל הם לא יודעים מתמטיקה ואנגלית. ברגע שילמדו זאת הם יוכלו להצטרף להייטק הישראלי שכבר מתקרב למיצוי פוטנציאל ההון האנושי שלו. פוטנציאל אחר הוא מהאוכלוסייה הערבית, הפריפריה, ובעלייה של יהודים מהעולם בעקבות האנטישמיות הגוברת".
על יוקר המחיה אמר, "זה קורה בגלל בעלי אינטרסים סותרים שמנהלים את מחירי המוצרים ומולם דרג פוליטי שחסר אומץ ציבורי לצאת נגד בעלי אותם האינטרסים".
בהקשר למצבו של ההייטק בעקבות המלחמה, בנט הרגיע ואמר, "אני פחות פוחד מאובדן השקעות, כי חברות טובות כן מצליחות לגייס". אך הביע דאגה מהשיח הגובר על ירידה מהארץ - "המספרים עדיין נמוכים אבל האווירה לא טובה. אנשים מרגישים שהממשלה לא מתפקדת, לא דואגת להם, לא רואה אותם, ומעדיפה עניינים סקטוריאליים ואישיים על פני דאגה לציבור". הוא פנה לאלה השוקלים מעבר וקרא "תישארו, נילחם ביחד והשינוי בדרך".
אלנתן ביקש להבין מבנט כיצד ייתכן שישראל נתפסת בעולם כתוקפן. בנט השיב, כי "מלחמת התודעה זו זירת אגרוף שרק הצד השני משחק בה. אנחנו בכלל לא שם. זה כישלון מסחרר של הממשלה. יש תקציב, יש מערך, אבל אין כלום. מעבר לכך, אנחנו מתמודדים מול קוקטייל הרסני: התחזקות של האיסלאם הרדיקלי ועלייה של מגמת ה-Woke. צעירים שתופסים את העולם בצורה שטחית. יש תוקפן לבן ויש קורבן והעובדות לא משנות. זו לא רק בעיה של ישראל אלא של המערב כולו. גדל בו דור צעיר שלא לוקח אחריות ורק מאשים אחרים בקורבנות שלו".
בנט סיכם באופטימיות כי "בישראל זה לא כך, הדור הצעיר שלנו איכותי, קשוח, ולוקח אחריות. זה הדור שיוכל להתמודד עם מהפיכת ה-AI ולהביא אותנו לצמיחה ב-30 השנים הבאות".