ההייטק בסכנה, נחזור לכלכלת עולם שלישי
ההייטק בסכנה, נחזור לכלכלת עולם שלישי
ד"ר תומר סיימון פנה לראש המל"ל צחי הנגבי, הביע חשש כבד לעתיד ההייטק בישראל לנוכח המלחמה וגיוס המילואים הנרחב ואף העלה הצעות מעשיות; סיימון מכהן כמדען הראשי במרכז הפיתוח של מיקרוסופט בישראל אולם הדברים המובאים כאן לא נכתבו בשם החברה או מטעמה
ד"ר תומר סיימון שלח לאחרונה מכתב לראש המל"ל צחי הנגבי ובו הביע חשש כבד לעתיד ההייטק בישראל לנוכח המלחמה. הנגבי לא הגיב לפנייתו של סיימון ולכן בחר האחרון לפנות אליו ולממשלה דרך כלכליסט. מכתב זה של סיימון, המכהן כמדען הראשי במרכז הפיתוח של מיקרוסופט בישראל, נכתב על דעתו האישית כמוביל הייטק ולא בשמה של החברה או מטעמה.
"ראש המל"ל צחי הנגבי אני פונה אליך בעת זו לא במסגרת תפקידי אלא כאזרח מודאג המכיר לעומק את ההייטק הישראלי והעולמי, וזאת כדי לדון בדחיפות בהשלכות הרחבות יותר של המלחמה עם חמאס. מצב שכבר גבה מחיר כבד מאוד מאזרחינו, וכעת מאיים על השלמות המבנית של היכולות הכלכליות והחדשניות של המדינה שלנו. הרצח המזעזע של מעל 1,400 ישראלים מדגיש את חומרת המצב, אך ישנו היבט נוסף שדורש התבוננות אסטרטגית מיידית - ההשפעה על מגזר ההייטק שלנו, במיוחד מרכזי המו"פ של החברות הרב לאומיות שהוקמו בגבולותינו.
"הוא יצר ואקום מהותי בכוח העבודה של מגזר ההייטק. תרחיש זה בולט במיוחד בתאגידים רב לאומיים הממוקמים בישראל, בהם אחוז העובדים המגויסים למילואים גבוה באופן משמעותי מהממוצע הארצי. בנוסף, גיוס המילואים של בני/בנות זוג העובדים של החברות האלה עומד על כמעט אותו אחוז. אנשים אלה הם לעתים קרובות דמויות מפתח בארגונים שלהם – מנהלים בכירים, יזמים, מהנדסים, מפתחים, מנהלי פרויקטים ושלל תפקידים אחרים קריטיים להצלחה התפעולית היומיומית וליוזמות אסטרטגיות ארוכות טווח של החברות שלהם. להיעדרם של אנשי מקצוע אלו מהתפקוד השוטף של מגזר ההייטק יש אפקט השפעה רחב יותר. זה לא רק פוגע בפרויקטים הנוכחיים אלא גם מעביר מסר מדאיג למטה העולמי לגבי האמינות והיציבות של הפעילות הישראלית שלהם, ושל ישראל בכלל.
"חשש זה מוגבר על רקע עשרת החודשים האחרונים בהם התחוללה סערה פוליטית שהביאה עימה כבר השפעה רעה על אמון ההשקעות הזרות, ואף התבטאה בסגירת חמישה מרכזי מו"פ עוד לפני תחילת המשבר הנוכחי. חשש זה עלול לגרום לחברות הרב לאומיות להקפיא או לצמצם את השקעותיהן לאחר הסכסוך, ואף לסגור את פעילות המו"פ שלהן כאן. פעולה כזאת תהווה נסיגה אסטרטגית שתישא עימה תוצאות מזיקות לנוף הכלכלי ולעתיד החדשנות של ישראל, תחליש את מעמדנו הגלובלי ותערער את היציבות הפנימית שלנו עוד יותר".
סיימון מפציר במקבלי ההחלטות להתוות תוכנית ברורה וחזקה לייצוב פוליטי ולהתאוששות כלכלית: "זה הכרחי שנשלח מסר ברור לשותפינו הבינלאומיים ולקהילת העסקים העולמית, המאשר לא רק את נחישותנו נגד איומים מיידיים אלא גם את מחויבותנו לעתיד משגשג ויציב. עליכם לקיים דיאלוג יזום עם חברות אלו, להבטיח להן שישראל מעריכה את נוכחותן ותרומתן, להכיר בהקרבה שהקריבו עובדיהן בשירות ההגנה הלאומית, ולהתוות צעדים ברורים ומעשיים שינקטו על מנת למזער את ההפרעות בפעילותן ובאופן רחב יותר".
בשיחה עם כלכליסט אמר סיימון כי "מטרתו של המכתב היא להסתכל קדימה. חוסר היציבות כאן לא טוב לנו, והעולם חייב לקבל יציבות ובהירות. המדינה חייבת ליצור אופק חיובי כדי שחברות רב לאומיות ימשיכו לגדול. על כל משרת הייטק של הנדסה ופיתוח נוצרות עוד חמש משרות מעבר לכך. מדובר במסעדות, עסקים קטנים ויועצים ואקוסיסטם שלם שניזון ממנו וזה מניע את הכלכלה בישראל. יש כאן סכנה גדולה. ישראל אינה יכולה לחזור לתפוזים. ללא ההייטק נחזור לכלכלת עולם שלישי".