סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק

בלעדי
שרת המדע יוזמת מהלך להבאת אלפי עובדים מחו"ל להייטק

במכתב לרשות המסים ולרשות החדשנות קוראת השרה פרקש הכהן לגבש מהלך שיאפשר הבאת עובדים במהירות וללא הגבלות: "חברות רבות שוכרות כוח אדם זר מחוץ לישראל בשיעור הולך וגובר, וחברות רבות מעבירות פעילות מחוץ למדינה"

אורית פרקש הכהן, שרת המדע, החדשנות והטכנולוגיה, יוזמת מהלך להבאת עובדים זרים לתעשיית ההייטק, כך נודע ל"כלכליסט".
מתוך רצון לתת מענה למחסור המיידי בעובדים מיומנים בתעשייה, פנתה השרה לרשות המסים במטרה לגבש מהלך משותף המאפשר הבאת עובדים זרים לתעשייה זו במהירות וללא מגבלות. בשיחה עם "כלכליסט" אומרת השרה פרקש הכהן, שהיא מקווה שהמהלך יביא אלפי עובדים לישראל, עולים חדשים וכאלה שאינם זכאי חוק השבות. לפי הערכות, ישנו היום מחסור של כ-15 אלף עובדים בהייטק.
במכתב שהוציאה השרה לראש רשות המסים ערן יעקב וליו"ר רשות החדשנות עמי אפלבאום והגיע לידי "כלכליסט", היא כותבת: "משבר הקורונה היווה שיעור ביחס לחשיבות הטכנולוגיה בחיינו, אולם מעבר לכך, משבר זה הוכיח שוב עד כמה הפך ענף ההייטק לכיפת הברזל של הכלכלה הישראלית. הענף תרם בצורה יוצאת דופן לנתוני הצמיחה של המשק, להגדלת הכנסות המדינה ולהתאוששות כלכלת ישראל ממשבר הקורונה. נכון להיום, עובדי הענף תורמים לא פחות מ־25% מתשלומי מס ההכנסה הנכנסים לקופת המדינה (וזאת, מבלי לכלול רווחים רבים ונוספים למדינה)".
2 צפייה בגלריה
מתכנת תכנות מחשב AI מהנדס מחשבים הייטק
מתכנת תכנות מחשב AI מהנדס מחשבים הייטק
מתכנת
(צילום: שאטרסטוק)
"משבר חסר תקדים"
" עם זאת, לצד השגשוג האמור, קיים כיום משבר כוח אדם חסר תקדים בענף ההייטק הישראלי. משבר זה מתבטא במחסור ממשי של עשרות אלפי עובדים מיומנים ובעלי הכשרה. המדובר בעיקר בתחומי ההנדסה ומדעי המחשב, המהווים את ליבת כוח האדם הנדרשת לקיום הענף ולפיתוחו.
2 צפייה בגלריה
אורית פרקש הכהן שרת המדע והטכנולוגיה כנס תשתיות
אורית פרקש הכהן שרת המדע והטכנולוגיה כנס תשתיות
אורית פרקש הכהן, שרת המדע והטכנולוגיה
"חברות הייטק רבות שוכרות כוח אדם זר מחוץ למדינת ישראל בשיעור הולך וגובר, וחברות רבות אף מעבירות, כתוצאה מכך, תחומי פעילות אל מחוץ לגבולות המדינה. מגמה מדאיגה זו פוגעת במשק, מובילה לאובדן הכנסה למדינה ומייצרת חשש למעבר חברות אל מחוץ לישראל. לכן, הממשלה חייבת לנקוט פעולות דחופות וממוקדות במישור ההכשרה ובמישור הבאת עובדים (בפרט עולים) לארץ".
בהמשך מכתבה מבקשת השרה מרשות המסים ומרשות החדשנות תוכנית עבודה להבאת העובדים לישראל, תוך התמקדות בעולים חדשים וכן עובדים זרים שאינם אזרחי ישראל ואינם עולים. התוכנית, על פי השרה, תכלול המלצות וצעדים דחופים, בפרט במישור תמריצי המס, שיעודדו הגעה והשתלבות של עובדי הייטק מחו"ל בתעשייה הישראלית.
מייקל אייזנברג, שותף בקרן ההון סיכון אלף, אמר ל"כלכליסט", כי יש מחסור חמור של עובדים בהייטק ו"הרבה מאוד כסף בורח להודו, אוקראינה וסרביה, ועדיף שהכסף יושקע כאן. זו הזדמנות מטורפת להביא לכאן מתכנתים יהודים ועולים בפוטנציה, ואם צריך, עובדים שהם לא זכאי חוק השבות".
"עדיף שההייטק יישאר פה"
"עדיף שההייטק יישאר פה. אנחנו לא מייצרים בזמן אמת מתכנתים. עד שנכשיר מקומיים ואוכלוסיות שלא נכנסו לענף - יהיה להם גם ביקוש. אנחנו מביאים בקלות עובדים סיעודיים ועובדי חקלאות עם פריון נמוך ולא מביאים עובדים להייטק. אני מברך על מהלך להבאת מתכנתים לארץ. קודם כל זכאי חוק השבות אבל גם אחרים". בכנס "כלכליסט" אמרו מנכ"לי ראפיד וסימילרווב, שהקשיים הרבים שמוערמים על חברות שמבקשות להביא עובדים זרים לארץ גורמים להם לשכור עובדים רבים מעבר לים. ראפיד אף הקימה לאחרונה מרכז גדול בדובאי, אשר ירכז כ־200 עובדים של החברה.