סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
מימין: מייסדי AI21 Labs אמנון שעשוע  אורי גושן ו יואב שוהם
מייסדי AI21 Labs: אמנון שעשוע, אורי גושן ויואב שוהם (צילום: עמית שעל)

בעיצומה של המלחמה: AI21 גייסה עוד 53 מיליון דולר מאינטל קפיטל וקומקאסט

הנציגה הישראלית בחזית הבינה המלאכותית הג'נרטיבית של אמנון שעשוע, יואב שוהם ואורי גושן מרחיבה את סבב גיוס ההון מאוגוסט, שמגיע בסך הכל ל-208 מיליון דולר. הרחבת הגיוס נעשתה בשבועות האחרונים לאחר שהמלחמה בישראל כבר התחילה

חברת AI21 לאבס, הנציגה הישראלית בחזית הבינה המלאכותית הגנרטיבית, הרחיבה את סבב גיוס ההון מאוגוסט עם 53 מיליון דולר נוספים - וזאת במהלך השבועות האחרונים, לאחר פרוץ המלחמה. בכך עולה הגיוס שהפך את החברה ליוניקורן עם שווי של 1.4 מיליארד דולר, לסכום של 208 מיליון דולר. המצטרפות החדשות לסבב הן משקיעות אסטרטגיות אינטל קפיטל וענקית התקשורת האמריקאית קומקאסט ונצ'רס (COMCAST).
בסבב הגיוס באוגוסט האחרון השתתפו ענקית השבבים אנבידיה, גוגל העולמית וכן הקרנות פיטנגו פירסט, וולדן קטליסט וסמסונג נקסט שהיו בין המשקיעים הראשונים בחברה. על פי הערכות בשוק הטכנולוגיה שוויה של AI21 בגיוס משקף מכפיל של 20 על ההכנסות הצפויות של 60-50 מיליון דולר ב-2023. יחד עם הרחבת הסבב, מגיע היקף הגיוסים של החברה ל-336 מיליון דולר.
AI21 הוקמה ב-2017 על ידי אמנון שעשוע, יואב שוהם ואורי גושן, המשמש כמנכ"ל שלה. שעשוע הוא המייסד של חברת מובילאיי, שוהם הוא פרופסור בעל שם עולמי בתחום בינה מלאכותית שניהל את מעבדת ה-AI של אוניברסיטת סטנפורד וחזר בשנים האחרונות לישראל. AI21 הכפילה את כוח האדם שלה השנה ל-260 עובדים ומתכננת לגייס 100 עובדים נוספים ב-2024. החברה דורגה השנה במקום השני בגיליון "50 הסטארט אפים המבטיחים" של כלכליסט.
לחברה יש שני קווי מוצרים: הראשון והדומה יותר ל-ChatGPT הוא Wordtune, אפליקציות של עזרי כתיבה וקריאה מבוססי AI שמאפשרות לשכתב וגם לייצר טקסטים. מדובר במוצר היחיד בישראל שבונה מודלי שפה מאפס, והוא מסוגל להבין את כוונת הכותב ולהציע ניסוחים חלופיים ולשנות סגנון או קהל יעד. אפשר לבקש לשלב באמצעותו גם בדיחות, עובדות היסטוריות או עובדות סטטיסטיות. בניגוד לכלים המתחרים שכבר התגלו בהם טעויות מביכות, המודל של החברה הישראלית מצמיד למידע את המקור, מה שאמור להגביר את אמינות המערכת. בנוסף פיתחה החברה אפליקציה ליצירת סיכומים של מסמכים ארוכים שמשמש בעיקר גורמים מקצועיים בארגונים בתחום הפיננסים למשל ותומך ב-12 שפות. המודל העסקי במקרה זה הוא תשלום חודשי או שנתי עבור המנוי. ל-Wordtune יש מיליוני משתמשים פעילים וגוגל בחרה בו לאחד התוספים המועדפים עליה ב-2021.
קו המוצרים השני והמשמעותי יותר לטווח הארוך הוא הפלטפורמה למפתחים שעליה מהמרת כעת, בין היתר, אמזון והיא אמורה לאפשר לארגונים להטמיע את התוכנה במוצרים שלהם. בניגוד לפתרונות בפורמט של ChatGPT של OpenAI או בארד של גוגל, AI21 מפתחת פתרונות שמיועדים לשוק הארגוני ומתמקדים בתחומים מוגדרים כמו למשל בנקאות או משפט ומאפשרים בכך מודלי שפה מותאמים ומקצועיים יותר. ב-AI21 מאמינים כי התמחות כזאת הופכת את המודלים של AI ליעילים, מדויקים וחסכוניים יותר לעומת מודלי שפה כלליים.
"הרחבת הגיוס נעשתה ממש בשבועות האחרונים, לאחר שהמלחמה בישראל כבר התחילה. אנחנו מקבלים כל הזמן פניות ממשקיעים שרוצים להיכנס", אומר ל"כלכליסט" אורי גושן, מנכ"ל AI21. לדבריו, הגיוס לא נעשה כסבב חדש לפי שווי גבוה יותר כי בחברה לא מחפשים את השווי, אלא צמיחה בריאה. "אנחנו פחות רועשים מהמתחרים גם בגלל האופי שלנו וגם כי אנחנו פונים בעיקר לשוק העסקי. השוק הזה עובר לאימוץ מאסיבי והטמעה של פתרונות GENAI ואין חברה בפורצ'ן 500 שלא מדברת איתנו. אני מאמין שבשנתיים הקרובות נראה את רוב החברות מטמיעות את הפתרונות האלה".
"הרעש" עליו מדבר גושן הוא קודם כל הדרמה שמתחוללת מאז יום שישי האחרון ב-OpenAI, השחקנית המרכזית בתחום, עם הדחת המנכ"ל ואחד המייסדים סם אלטמן. הדרמה עוד רחוקה מסיום והיא רק מחזקת את העניין הגדול ממילא סביב חברות אלה. AI21 נחשבת למתמודדת מן המניין בקבוצה הקטנה של חברות שכבר מיישמות מודלי שפה, אך בינתיים היא מוערכת בשווי הנמוך ביותר. מעבר ל-OpenAI, משחקות בשוק זה גם COHERE ואנטרופיק שקיבלה התחייבות להשקעה של 4 מיליארד דולר מאמזון, ועל פי דיווחים לפני מספר שבועות קיבלה גם התחייבות להשקעה של 2 מיליארד דולר גם מגוגל. "ההשקעה של אמזון באנטרופיק לא משפיעה על העבודה שלנו עם אמזון כי שם מדובר בחומרה. התחום שלנו כל כך ענק שאין מניעה בריבוי בשחקנים, אנחנו רחוקים מלהיות במשחק סכום אפס", אומר גושן.
בתוך כך הודיעה AI21 על הצטרפותו של טום ניידס, עד לאחרונה שגריר ארה"ב בישראל, לדירקטוריון של החברה. ניידס יהיה הדירקטור העצמאי הראשון בחברה. הוא כיהן גם כסגן מזכיר המדינה בממשל אובמה, ונחשב לבעל ניסיון עשיר בתחום הפיננסי. את רוב הקריירה שלו עשה בשורה של תפקידים במורגן סטנלי, אחד הבנקים הגדולים בארה"ב. בתפקידו האחרון שימש כסגן יו"ר הבנק ולפני כן גם מנהל התפעול הראשי (COO).