סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
מנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג יוני 2024
מנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג. מיליון שבבי AI לסין (צילום: REUTERS/Ann Wang)

למרות המגבלות של ביידן: אנבידיה תמכור לסין שבבי AI ב-12 מיליארד דולר

המאמצים של ארה"ב להגביל את הגישה של סין לשבבים עתירי ביצועים יצאו לדרך באוקטובר 2022. למרות המגבלות אנבדיה תייצא השנה לסין מיליון שבבי AI. ברבעון שהסתיים באפריל 2023 סין אחראית ל-22% מהכנסות אנבידיה. השנה הצטמצם חלקה ל-9% 

למרות המגבלות של ממשל ביידן על יצוא שבבים עתירי-ביצועים לסין, אנבידיה צפויה למכור השנה במדינה שבבי בינה מלאכותית (AI) בהיקף של 12 מיליארד דולר – כך לפי דיווח של הפייננשל טיימס, שמבוסס על נתונים של חברת המחקר SemiAnalysis.
מדובר בהכנסות שגבוהות ב-16.5% מכלל ההכנסות שרשמה החברה בסין ב-2023. הנתון מעלה שלמרות המגבלות ואזהרות אנבידיה שהן עלולות לפגוע בפעילותה העסקית, החברה מצאה דרכים למנף את הרעב לשבבי AI בסין גם תחת מגבלות היצוא.
המאמצים של ממשל ביידן להגביל את הגישה של סין לשבבים עתירי-ביצועים, ובפרט שבבי AI, יצאו לדרך באוקטובר 2022, עם ההחלטה לאסור על יצוא לסין של שבבים אלו וציוד שמשמש לייצורם. מאז הורחבו המגבלות בכמה הזדמנויות. בין השאר, הגביל הממשל את הגישה של חברות סיניות לשירותי ענן שמספקים גישה ליכולות מבוססות שבבי AI, והנמיך עוד יותר רף הביצועים של השבבים שמותרים ליצוא לסין, לאחר שהתברר שהמגבלה המקורית אינה משמעותית מספיק. בשבוע שעבר חשף הוול סטריט ג'ורנל את פעילותה של רשת מחתרתית שמבריחה שבבים אסורים למדינה.
ואולם, הנתונים שמתפרסמים כעת עוסקים ביצוא השבבים החוקי של אנבידיה, כאלו שעומדים במגבלות הנוקשות שהטיל הממשל. לפי SemiAnalysis, בחודשים הקרובים צפויה אנבידיה למכור בסין מיליון שבבי בינה מלאכותית H20, שעוצבו במיוחד על מנת לעמוד במגבלות. מדובר בכמעט פי שניים מהשבבים שצפויה למכור וואווי הסינית במדינה.
מחירו של שבב H20 אחד נע בין 12 אלף ל-13 אלף דולר, כך שאנבידיה צפויה לייצר ממכירתם בלבד הכנסות של כ-12 מיליארד דולר. זאת, לעומת 10.3 מיליארד דולר בהכנסות מכל פעילות החברה בסין, שכוללת גם מכירת מעבדים גרפיים לגיימרים ומוצרים אחרים, בשנת הכספים שהסתיימה בינואר 2024.
הנתונים סותרים לכאורה דברים שאמר מייסד ומנכ"ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, בשיחה עם אנליסטים במאי. "הפעילות העסקית שלנו בסין נמוכה משמעותית לעומת העבר", הוא טען. "והרבה יותר יקר להתחרות היום בסין, בגלל המגבלות על הטכנולוגיה שלנו. עם זאת, אנחנו ממשיכים לעשות את המיטב על מנת לשרת לקוחות שם". סמנכ"לית הכספים של החברה, קולט קְרֶס, הוסיפה שמכירות חטיבת הדאטה-סנטרים של אנבידיה, שכוללת שבבי AI, נמצאים בירידה משמעותית לעומת המגבלות המעודכנות והמחמירות יותר שהטיל ממשל ביידן באוקטובר 2023.
ברבעון שהסתיים באפריל 2023 היתה סין אחראית ל-22% מהכנסות אנבידיה. ברבעון המקביל השנה, גם עם הביקוש הגדול לשבבי H20, צפויה המדינה לספק רק כ-9% מהכנסות החברה. ואולם, השינוי משקף בין השאר גם גידול בביקוש לשבבים של אנבידיה מצד ענקיות טכנולוגיה אמריקאיות, שהן כיום הצרכניות העיקריות של השבבים המתקדמים והיקרים ביותר שלה. בפועל הכנסות החברה מסין, כולל הונג קונג, גדלו ב-50% ל-2.5 מיליארד דולר
לדברי אנליסטים מאז השקתו מסופק השבב בהיקפים גדולים והוא פופולרי בקרב לקוחות במדינה. "רוכשים מדווחים על פידבק חיובי בנוגע לפוטנציאל התחרותית של צבירי H20. יש ביקוש חזק בסין", כתב בנק ההשקעות מורגן סטנלי בתזכיר מחקר ששלח ללקוחותיו.
דילאן פאטל, האנליסט הראשי של SemiAnalysis, אמר לפייננשל טיימס שאף ש"על הנייר" יכולות ה-H20 של אנבידיה חלשות שבב 910B המקביל של וואווי, בשטח הביצועים של השבב האמריקאי נמצאים משמעותית לפני אלו של המתחרה הסיני, הודות לביצועי זיכרון טובים יותר.
בנוסף, היצרניות של אנבידיה מתקשות לייצר שבבים מורכבים בקנה מידה גדול, מה שגם משפיע על יכולתה לעמוד בביקוש בשוק. לכך יש להוסיף את העובדה שמרבית חברות ה-AI ביססו על המודלים שלהן על התוכנה והאקוסיסטם הייחודיים של אנבידיה, מה שהופך את המעבר לפלטפורמה מתחרה לארוך ויקר. על מנת להצדיק מעבר שכזה צריכה וואווי להציע שבבים לא רק טובים כמו או טובים יותר מאלו של אנבידיה, אלא טובים משמעותית. ואת אלו, נכון לעת עתה, היא לא מצליחה לספק.
הנתונים מעלים שאזהרות העבר של אנבידיה, שלפיהן הסנקציות על יצוא שבבים לסין יביאו "לאובדן הזדמנויות" לחברות אמרקאיות ויפגעו ביכולת "להתחרות ולהוביל באחד השווקים הגדולים בעולם" התבדו, לפחות בחלקן. בין הסיבות לכך אפשר למנות את הצלחת החברה לפתח ולספק מערכת שמבוססת על שבבים חלשים יותר, אך עדיין מצליחה לייצר ערך משמעותי ללקוחות; וכן את הקושי של המתחרות המקומיות לספק מענה הולם בהיקף גדול, גם כאשר מדובר בשבבים חלשים.
שבב הוא לא רק הסיליקון עצמו, אלא גם שורה של מערכי חומרה ותוכנה שמקיפים אותו ויודעים למצות בצורה הטובה ביותר את הפוטנציאל שלו. אינטל השקיעה עשורים בבניית מערכות כאלו (ובכלל כך, רכישת מלאנוקס הישראלית, שפיתחה את מערכת התקשורת המהירה של שבבי אנבידיה ושמהווה את הבסיס לפעילות המו"פ של החברה בישראל), ומתחרות כמו וואווי מתקשות לספק לה בינתיים מענה זהה באיכותו, גם אם הסיליקון שלהן הוא בעל פוטנציאל דומה.
מצב זה הוא שמאפשר לאנבידיה לשמר ואף להגדיל את מכירותיה בסין חרף הסנקציות של ביידן (הגם שייתכן שבלעדיהן, המכירות במדינה היו גדולות משמעותית). השאלה עתה במשך כמה זמן תצליח החברה לעשות כן. זאת, כשמצד אחד מתחרות סיניות יכולות לצמצם את הפערים בביצועי השבבים שלהן ולעבור להובלה, וכשמצד השני הממשל האמריקאי, גם תחת טראמפ במידה שיזכה בבחירות בנובמבר, יכול להחמיר את המגבלות הקיימות עוד יותר.