סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
מטה חברת טנסנט בעיר שנזן סין
מטה חברת טנסנט בעיר שנזן, סין (צילום: בלומברג )

אפס קורונה = אפס צמיחה: ענקיות הטק הסיניות מסכמות את הרבעון הגרוע בתולדותיהן

המדיניות הקשוחה של בייג'ינג ביחס לטיפול במגפת הקורונה במדינה, ובשנגחאי בפרט, גרמה להאטה היסטורית בכלכלה ולבלימה אגרסיבית בצמיחה של חברות הטכנולוגיה המובילות, בראשן עליבאבא וטנסנט. גם התחזיות לרבעון הבא חלשות

ענקיות הטכנולוגיה הסיניות סגרו לאחרונה את הרבעון הגרוע ביותר שלהן בהיסטוריה מבחינת צמיחה - זאת, על רקע ההאטה בכלכלה השנייה בגודלה בעולם ובעקבות מדיניות הקורונה הנוקשה של בייג'ינג.
ברבעון השני של השנה דיווחה ענקית המסחר המקוון עליבאבא על בלימה ראשונה בצמיחה וחברת טנסנט דיווחה על הירידה הראשונה שלה במכירות. JD.com, חברת הסחר האלקטרוני השנייה בגודלה בסין, פרסמה את צמיחת ההכנסות האיטית ביותר בהיסטוריה שלה ויצרנית כלי הרכב החשמליים אקספנג פרסמה הפסד גדול מהחזוי לצד תחזית חלשה. ביחד, שווי השוק של החברות האלה עומד כיום על 770 מיליארד דולר.
ברבעון שהסתיים ביוני סין ראתה עלייה מחודשת במספר מקרי הקורונה. המדינה נצמדה למדיניות ה"אפס קורונה" שלה – שורה של צעדים נוקשים הכוללים סגרים ובדיקות נרחבות במטרה להכיל את הוירוס. ערים מרכזיות, ביניהן שנגחאי, נאלצו להיכנס לסגר למשך מספר שבועות. כתוצאה מכך, כלכלת סין צמחה ב-0.4% בלבד ברבעון השני - מה שהשפיע על כוח הקנייה של הצרכנים ועל הוצאותיהן של חברות בתחומים כמו פרסום ומיחשוב ענן.
"מכירות הקמעונאות ירדו באפריל ובמאי לעומת שנה קודם לכן עקב ההתפרצות המחודשת של הקורונה בשנגחאי ובערים נוספות - והתאוששו באיטיות ביוני", אמר לאחרונה דניאל זנג, מנכ"ל עליבאבא. רשתות הלוגיסטיקה של עליבאבא בסין הושפעו גם הן וחלק מפרויקטי מיחשוב הענן נדחו.
טנסנט, הבעלים של אפליקציית WeChat ואחת מחברות הגיימינג הגדולות בעולם, הרגישה גם היא את השפעת מדיניות האפס קורונה, כיוון שפחות אנשים יצאו לבלות והשתמשו בשירותי התשלום של האפליקציה. ההכנסות מהפרסום המקוון של החברה ירדו גם הן בחדות בעקבות צעדי חיסכון של המפרסמים.