סגור

מערכת המשפט עדיין לא מתמודדת עם אתגר הקריפטו וה-AI

הנשיא טראמפ אולי עדיין לא יודע זאת אך עבור רבים הוא נשיא הקריפטו הראשון. מספיק רק לראות חלק מהציטוטים של בכירי הענף כדי להבין את ההתרגשות שאחזה בהם עם ניצחונו.
מייסד בורסת Coinbase, בריאן ארמסטרונג כתב: "להיות נגד קריפטו זו פשוט פוליטיקה גרועה", "יש לנו נשיא ביטקוין", כתב מייסד מיקרוסטרטג'י מייקל סיילור. יזם הקריפטו דניס פורטר אבל הגדיל ואמר - "בואו נהיה ברורים לחלוטין, תנועת האנטי־ביטקוין מתה אמש", "ארה"ב תהיה המדינה הכי פרו־ביטקוין בעולם. תהיה לנו רזרבה אסטרטגית של ביטקוין. נחקוק חוק לאומי להגנה על זכויות הביטקוין".
ואכן, הביטקוין לא נותר אדיש לזכייתו של טראמפ, וזינק בכ־8% ל־75 אלף דולר.
ובמעבר חד לישראל שגם בה יש לא מעט סוחרים ואנשים שפועלים בתחום ומחזיקים קריפטו באלפי ובעשרות אלפי דולרים. כעת שווה בנפשכם כי ליזמים או אנשים בתחום יש סיכסוך משפטי והם פונים לבית משפט. כיצד יכולים שופטים, שלרובם ככולם אין ידע והבנה קודמים בתחום טכנולוגי חדש ומתפתח, להבין תביעה בתחום שכזה ולשפוט בה? העולם הטכנולוגי המתפתח מעמיד בפני מערכת המשפט אתגרים כמעט בלתי אפשריים. כיצד יכול שופט, שעולם המטבעות קריפטוגרפיים או עולם הבינה המלאכותית חדש עבורו, לשפוט בסכסוך בתחום זה?
1 צפייה בגלריה
עו"ד עומר נירהוד מומחה קריפטו
עו"ד עומר נירהוד מומחה קריפטו
עומר נירהוד
(צילום: מולי נעים)
ברמה המשפטית - ראייתית יצטרך שופט להתמודד עם אתגרים חדשים, ראיות מסוגים חדשים, כגון לוגים של בלוקצ'יין, צילומי מסך של ארנקים דיגיטליים, תיעודי חוזים דיגיטליים חכמים, והוכחות קריפטוגרפיות. בהיעדר תקדימים משפטיים ברורים, בתי המשפט נסמכים במידה רבה על עדויות מומחים. אולם, גם כאן קיים אתגר משמעותי: בתחום חדשני כל כך, לעיתים קיימות דעות סותרות בין מומחים שונים. בתי המשפט נדרשים לא רק להכריע בין העמדות השונות, אלא גם לפתח כלים להערכת מהימנות העדויות בתחום שטרם התגבשו בו סטנדרטים מקצועיים מוסכמים. גם המומחים הנדרשים הם מומחים שלא מוכרים על ידי בתי משפט – מעבר למומחים בתחום אבטחת מידע, שידרשו להתמודד עם אתגרים חדשים, יהיה צורך במהנדסי או מומחי בלוקצ'יין, מומחי קריפטוגרפיה, מנתחי נתונים, ומומחים פורנזיים שיצטרכו להתמודד עם ראיות דיגיטליות.
האתגר של כלל מומחים אלו, כמו גם של השופטים, יהיה לבצע גישור בין השפה הטכנולוגיות לשפה המשפטית, ובתרגום מושגים טכניים למונחים משפטיים מוכרים המבוססים חוק ופסיקה.
לכן, על המדינה לפעול, כבר היום, בצורך להכשיר שופטים בהיבטים טכנולוגיים, לפתח כלים משפטיים חדשים, ולהתאים פרוצדורות משפטיות קיימות לעידן הדיגיטלי החדש. ההבנה הטכנולוגית הופכת לחלק בלתי נפרד מההליך המשפטי העכשווי .
ד״ר עומר נירהוד, עורך דין, מתמחה בתחום הקריפטו