פרשנותפט גלסינגר רוצה להחזיר את אינטל לגדולתה, אבל זה ייקח שנים
פרשנות
פט גלסינגר רוצה להחזיר את אינטל לגדולתה, אבל זה ייקח שנים
מנכ"ל אינטל רוצה את החברה ה"ישנה" בחזרה - זו של אנדי גרוב, המייסד האגדי והקשוח שלה, שהיה איש חזון - אותו תרגם גלסינגר למהלכים שאותם פירט אתמול. בראש ובראשונה מדובר במעבר למודל ייצור קבלני עבור חברות אחרות - וזה תהליך שיעלה הרבה כסף, וייקח הרבה זמן
בסוף מרץ ערכה אינטל אירוע במסגרתו שטח פט גלסינגר, אז המנכ''ל הטרי של החברה, את החזון שלו עבורה. בין הדברים שאמר אז היה משפט אחד שסיכם יפה את התכניות שלו לעתיד: "אנחנו מחזירים את משמעת הביצועים לאינטל. אני קורא לזה 'התרבות הגרוביאנית', שנעשה כל מה שאנחנו אומרים".
במילים אחרות, גלסינגר רוצה את אינטל הישנה בחזרה - זו של אנדי גרוב המייסד האגדי והקשוח שלה. כדי להבין את גרוב אפשר להתייחס לכותרת הספר שכתב: "רק הפרנואידים שורדים". גלסינגר הוא לא רק פרנואיד, אלא גם איש ביצוע ועבודה שיכול להתיש צעירים בני חצי מגילו וחשוב מכך - הוא איש בעל חזון.
את החזון הזה תרגם גלסינגר למהלכים שאותם פירט אתמול במסגרת ההכרזה של אינטל על צעדיה הראשונים בעידן החדש. לא כל ההכרזות שהועלו אתמול היו חדשות. סכומי ההשקעות במפעלים החדשים כמו גם במפעל בקריית גת בישראל כבר נחשפו לפני זמן רב. חלק ניכר מהכספים האלה מגיעים ישירות מתכנית הסיוע של הממשל האמריקאי שהיקפה מאות מיליארדי דולרים ושמטרתה בין היתר לסייע לחברות הטכנולוגיה האמריקאיות להכות את יריבותיהן הסיניות. זו הוכרזה רשמית על ידי ג'ו ביידן לפני מספר חודשים ואף עברה בקונגרס.
אבל מה שתוכנית IDM 2.0 - שגלסינגר חשף אמש (ב') - בעיקר מחדשת הוא המעבר למודל ייצור קבלני עבור חברות אחרות. כדי להבין עד כמה מדובר במהלך מפתיע מצידה של אינטל מספיק לומר שהחברה דחתה לפני יותר מעשור את ההצעה של אפל לייצר עבורה את שבבי ה-ARM של האייפון הראשון. כדי לבצע את התכנית הזו אינטל זונחת גם את טכנולוגיית הייצור הוותיקה שלה (Immersion Lithography) ומצטרפת ל-TSMC יריבתה האדירה בטכנולוגיית הייצור (Extreme Ultraviolet). או במילים אחרות, אם אי אפשר להכות אותם עדיף להצטרף אליהם. עוד מהלך שבחיים לא היינו רואים במסגרת התרבות העסקית של אינטל הישנה.
הסיבה למעבר פשוטה: הסתמכותה של אינטל על טכנולוגיית הייצור הישנה היתה בין הגורמים העיקריים לכך שפספסה את המירוץ למזעור השבבים, ואולי גם אחת הסיבות לכך שאפל העדיפה לפתח את מעבדיה במקום לרכוש אותם מאינטל. אבל כל זה, כולל בניית המפעלים, דורש הרבה כסף - וזמן. שנים למעשה. ומה עושים בינתיים? הנה עוד חידוש של גלסינגר: אם אינטל לא יכולה לייצר בעצמה - בואו נייצר אצל המתחרים. או במילותיו "מקורות נוספים" - שבמצב הנוכחי מצביע ישירות ל-TSMC.
צרפו זאת להכרזה משבוע שעבר, לפיה החברה מתכננת לרכוש את GlobalFoundries, יצרנית שבבים שבעברה היתה שייכת ל-AMD ונמכרה למשקיעים מאיחוד האמירויות. אבל תהליכי הייצור שלה לא מיועדים למעבדים, וזו גם הסיבה לכך שהיא נזנחה בעבר על ידי AMD. יכול להיות שרכישת המפעל הזה מיועדת לאפשר לאינטל לייצר גם שבבים פשוטים יותר - אלה שמוצאים בתעשיית הרכב והאלקטרוניקה הביתית - וכך להרחיב עוד יותר את יכולת ייצור סוגי שבבים שונים. בהתחשב במחסור בשבבים מעין אלה בשוק כיום, עד כדי צמצום ייצור מכוניות למשל, זו עשויה להיות הזדמנות עסקית מצוינת.
כל המהלכים האלה, כולל הצגת מפת הדרכים החדשה למעבדי אינטל, מתווים מטרה - או יותר נכון, את המסלול למטרה הזו: להחזיר את תעשיית המוליכים למחצה האמריקאית, ואת נציגתה העיקרית אינטל, למקום שהחזיקו לפני 30 שנה ויותר. מקום אותו הפסידו בגלל מהפכת המובייל, ושעבר לצד השני של האוקיינוס השקט - לדרום קוריאה וטאיוואן. או במילים פשוטות: Make Intel Great Again.