סגור
גג עמוד techtalk דסק

כך נטפח דור חדש של יזמיות וממציאות

למרות שהעולם משתנה בקצב מסחרר, נשים עדיין נתקלות בחסמים בתחומי היזמות והחדשנות הטכנולוגית, המשפיעים על הכלכלה והחברה כולה. כדי לשנות את המצב, עלינו להתחיל מבסיס הפירמידה - בהשקעה בחינוך ובחשיפה להזדמנויות מגיל צעיר - כדי לטפח דור חדש של ממציאות ויזמיות

כבכל שנה, יום האישה הבין-לאומי הוא זמן משמעותי לחשבון נפש קולקטיבי. בזמן שהעולם משתנה בקצב מסחרר, נשים ממשיכות להתמודד עם חסמים ייחודים בעולמות היזמות, הטכנולוגיה והחדשנות, חסמים להם משמעות כלכלית וחברתית רבה.
כדי להבין את עומק הפער המגדרי בעולמות החדשנות, חשוב להכיר כמה נתונים חשובים. על פי ארגון הקניין הרוחני העולמי (WIPO), שיעור הממציאות בעולם נמצא במגמת עלייה בעשור האחרון, אך הוא עדיין נמוך בצורה בלתי סבירה. בשנת 2023 שיעור הממציאות בבקשות פטנט בין-לאומיות (PCT) עמד על 17.7% מכלל הממציאים, בהשוואה ל-16.2% ב-2022. זו לכאורה סיבה לאופטימיות, עד שמבינים שבקצב הזה נגיע לשוויון רק בעוד מספר עשורים. עם זאת, כאשר אנחנו מסתכלות על צוותים מעורבים, בהם מעורבת לפחות ממציאה אחת, ישראל מוצאת את עצמה במקום השביעי בעולם עם השתתפות נשים בכ-34.7% מהבקשות.

רק מה שמעניין - הצטרפו לערוץ כלכליסט בטלגרם

מלבד נתוני WIPO, בישראל אין נתונים רשמיים עדכניים לגבי הפער המגדרי בעולמות הקניין הרוחני, אך לפי הדוח האחרון של מוסד שמואל נאמן מאוגוסט 2024, שסקר מאפיינים מגדריים של פעילות המצאתית ישראלית בעשור שבין 2010 ל-2021, חלה עלייה מתונה בשיעור השתתפות הנשים בפעילות המצאתית, מכ-9% ב-2010 לכ-11% ב-2021. למרות זאת, שיעור הייצוג של נשים עודנו נמוך ומצביע על פער מגדרי משמעותי ועקבי בפעילות המצאתית ישראלית.
בתחילת החודש התפרסם דוח "תמונת מצב: נשים בהייטק 2025" של רשות החדשנות וענבל אורפז, מייסדת "אישה בהייטק". דוח זה אישש לצערנו את ההנחה שמצב הנשים בהייטק הישראלי לא השתנה באופן ניכר, אך יחד עם זאת היו בדוח כמה נקודות אופטימיות, שמקורן בעיקר בילדות, נערות ונשים צעירות, שהן דור העתיד.
1 צפייה בגלריה
מימין אתי לוצאטו ו תמר לוצאטו
מימין אתי לוצאטו ו תמר לוצאטו
מימין ד"ר אסתר לוצאטו ותמר לוצאטו
( צילומים: עדי מילר)
לפי הדו"ח, נערות מהוות כיום כ-48.2% מכלל התלמידים הנבחנים ב-5 יחידות במתמטיקה, חסם משמעותי בהמשך ללימודים גבוהים במקצועות ההייטק; הן גם מהוות כ-36.1% מכלל התלמידים הנבחנים ב-5 יחידות במדעי המחשב, מה שמנבא להן מקום משמעותי במקצועות המחר; והן מהוות כ-32% מהסטודנטים לתואר ראשון במקצועות ההייטק המורחבים - אותם תחומים שכיום מצוינים בדוחות WIPO כחלשים ביותר בהשתתפות נשים ממציאות.

קידום נשים מוביל ליצירתיות, ולקידום נשים

הנתונים מכלל הדוחות מראים שמצד אחד, הפער המגדרי בתחום הפטנטים מגביל את הפוטנציאל החדשני של החברה כולה; ומצד שני, שצוותי מחקר ופיתוח מגוונים, הכוללים נשים, מייצרים פתרונות חדשניים ויצירתיים יותר; דוח רשות החדשנות ואישה בהייטק אף מציין, כי שיעור הנשים בדרג הניהולי הבכיר בחברות טכנולוגיה בישראל, גדל פי-שניים כאשר את החברה מובילה מנכ"לית אישה.
מכאן עולה השאלה כיצד אפשר לטפח יותר מנהלות, ממציאות ויזמיות? איך ניתן לעודד נשים לרשום פטנטים על שמן?
התשובה מתחילה בבסיס הפירמידה, בחינוך וחשיפה להזדמנויות כבר מגיל צעיר. מודלים לחיקוי, סביבות למידה מעודדות וקהילות תומכות הם חלק בלתי נפרד מתהליך עיצוב דור חדש של חוקרות, ממציאות ויזמיות טכנולוגיות. כאשר נערות פוגשות נשים שהצליחו - במדע, בטכנולוגיה, בצבא או בעולם העסקים - הן רואות לא רק הצלחה, אלא גם מסלול אפשרי עבורן. כאשר יותר ויותר נשים רושמות פטנטים על חידושים פרי המצאתן, הן הופכות למודל חיקוי לרבות אחרות.
רק כאשר יש יותר תוכניות מנטורינג, הכשרה ותמריצים לעידוד נשים לרישום פטנטים, לצד קרנות השקעה ייעודיות וקהילות מקצועיות לנשים - נוצרת הזדמנות לשנות את כללי המשחק.
המסע לשוויון מגדרי בעולמות הקניין הרוחני והיזמות הטכנולוגית אינו רק חזון - הוא מציאות מתהווה. כאשר אנו משקיעות בחינוך ליזמות מגיל צעיר, מטפחות סביבה תומכת ומציבות מודלים להצלחה נשית, אנו מניחות את היסודות לשינוי עמוק ומשמעותי. אין לנו ספק שהעתיד של היזמות הטכנולוגית הוא שוויוני. יזמות וחדשנות צריכות להיות שדה משחק שווה לכולם ולכולן, והגיע הזמן שזו תהיה המציאות שלנו.
ד"ר אסתר לוצאטו היא עורכת פטנטים ומנכ"לית קבוצת לוצאטו, ועו"ד תמר לוצאטו היא ראש הפיתוח העסקי והשיווק בקבוצת לוצאטו