"זורקים את הדמוקרטיה מהחלון": אוסטרליה סוערת לאחר הגבלת השימוש במדיה החברתית
"זורקים את הדמוקרטיה מהחלון": אוסטרליה סוערת לאחר הגבלת השימוש במדיה החברתית
בעקבות הטלת איסור השימוש בפלטפורמות המדיה החברתית עד גיל 16, ענקיות התעשייה כמו טיקטוק טוענות שהמהלך דווקא ידחוק ילדים "לפינות האפלות של האינטרנט"; אך יש אזרחים שחושבים שמדובר ברעיון מצוין
תושבים באוסטרליה הגיבו בצורה מעורבת לאיסור שהטילה הממשלה על שימוש במדיה החברתית עד גיל 16, שלדבריה הוא הראשון מסוגו בעולם, ובמקביל ענקיות התעשייה כמו טיקטוק טוענות שהמהלך ידחוק ילדים "לפינות האפלות של האינטרנט" - כך לפי ידיעה ברויטרס.
אוסטרליה אישרה את האיסור אתמול (ה') בערב בסיומו של דיון טעון שריתק את המדינה. החוק החדש אוסר על חברות המדיה החברתית לספק גישה לילדים עד גיל 16, ומאיים עליהן בקנס של עד 49.5 מיליון דולר אוסטרלי (32 מיליון דולר אמריקאי) אם יפרו את האיסור. בחינה של שיטות לאכיפת החוק צפויה להתחיל בינואר, והאיסור אמור להיכנס לתוקף בעוד שנה.
"על הפלטפורמות מוטלת כעת האחריות להבטיח שבטיחות ילדינו נמצאת בראש סדר העדיפויות שלהן", כך אמר ראש ממשלת אוסטרליה אנטוני אלבנזה אתמול.
אלבנזה, שדיבר על האיסור מוקדם יותר החודש, פירט את הסכנות הפיזיות והנפשיות המאיימות על ילדים המשתמשים במדיה החברתית באופן בלתי מבוקר, ובמיוחד הסכנה לבנות בשל חשיפה לדימויי גוף מזיקים, ולבנים בשל חשיפתם לתוכן מיזוגני.
תגובות תושבי המדינה, כאמור, היו מעורבות: "אני חושבת שזה רעיון מצוין, כי ילדים נחשפים שם לדברים לא נאותים, ורואים דברים שהם לא אמורים לראות", כך אמרה תושבת סידני, פרנצ'סקה סאמבס. דעה הפוכה ביטא תושב סידני אחר בשם שון קלוז, שאמר: "אני מאוד כועס. הממשלה לקחה את הדמוקרטיה וזרקה אותה מהחלון. איך הם יכולים להמציא חוקים כאלו ולהטיל אותם על האנשים?".
ילדים שהתראיינו לכתבה אמרו כי ינסו למצוא דרכים לעקוף את האיסור.
מספר מדינות, ביניהן צרפת וארה"ב, חוקקו עד היום חוקים שמחייבים אישור הורים על מנת שילדיהם יוכלו להשתמש במדיה החברתית, אך האיסור החדש של אוסטרליה הוא הגורף ביותר. בפלורידה חוקק חוק האוסר על ילדים עד גיל 14 להשתמש במדיה החברתית, אך חוק זה נדון כיום בבית המשפט בשל החשש לפגיעה בחופש הדיבור.
מפלגת הלייבור של אלבנזה זכתה בתמיכה חיונית בחוק מצד המפלגה השמרנית שבאופוזיציה.
חברות המדיה החברתית יצאו כאמור נגד החוק, בטענה שתהליך אישורו היה מואץ, ושביכולתו לגרום נזק לילדים ובני נוער. "אנו מצרים על כך שממשלת אוסטרליה התעלמה מדעתם של מומחי בריאות הנפש ובטיחות מקוונת שהתנגדו לחוק בחריפות", כך מסר דובר מטעם טיקטוק.