ניתוחבין גיוסים לפיטורים בהייטק: הקטר עדיין סוחב אך יש כבר סימני ברקס על המסילה
ניתוח
בין גיוסים לפיטורים בהייטק: הקטר עדיין סוחב אך יש כבר סימני ברקס על המסילה
היקף גיוסי ההון לסטארט־אפים הישראליים במחצית הראשונה של 2022 נמצא במגמת ירידה. את המחיר המיידי משלמים היוניקורנים: תקבולי המגה־עסקאות נפלו ביותר מ־50% בין המחצית השנייה של 2021 למחצית הראשונה של 2022
תעשיית ההייטק הישראלית נמצאת כיום בליבה של סערה הנעה בין גיוסי הון לבין גלי פיטורים. דו"ח של IVC ולאומי־טק למחצית הראשונה של 2022 מאפשר לראות את הנתונים שבתוך הסערה. לצד גיוסי הון של כ־9.8 מיליארד דולר במחצית הראשונה של השנה, נרשמה ירידה משמעותית במספר החברות שקמו, בגיוסי הענק ובמספר היוניקורנים שקמו בחצי השנה הראשונה.
על פי נתוני הדו"ח, במחצית הראשונה של שנת 2022 חברות הייטק בישראל גייסו 9.8 מיליארד דולר ב־395 סבבים לעומת 11.9 מיליארד דולר במחצית הראשונה של 2021.
הסכום שגייסו החברות הישראליות אמנם מראה על ירידה אך עדיין מדובר בסכום הגיוס השני בגובהו עבור המחצית הראשונה של השנה. לשם השוואה בכל 2020 גויסו 10.3 מיליארד דולר על ידי חברות סטארט־אפ. את תחילת השפעת המשבר והעצירה חשים ברבעון השני של השנה כאשר גויסו בו 4.12 מיליארד דולר ב־182 עסקאות, ירידה משמעותית לעומת 6.52 מיליארד דולר ב־230 עסקאות ברבעון השני של 2021.
אחד הגורמים שהשפיעו משמעותית על גיוסי השנה שעברה היו גיוסי הענק שעלו על 50 מיליון דולר ובהם נרשמה נפילה משמעותית במחצית השנייה. במחצית הראשונה של 2022 התבצעו 27 מגה־עסקאות של יותר מ־100 מיליון דולר כל אחת, שהיו אחראיות על 41% מסך הסכומים שגויסו בתקופה. במחצית הראשונה של 2021 נרשמו 79 עסקאות של יותר מ־50 מיליון דולר כאשר מרביתן עמדו אף על יותר מ־100 מיליון דולר.
התקבולים מהמגה־עסקאות נפלו ביותר מ־50% בין המחצית השנייה של 2021 למחצית הראשונה של 2022 ומשקפים את השינוי בתחושות המשקיעים כלפי חברות בשווי גבוה. שינוי דומה בא לידי ביטוי בסבבי גיוס בינוניים וגבוהים, עם השינוי במגמת ההשקעות במהלך המחצית הראשונה של השנה.
למרות תחושת המשבר, במחצית 2022 קמו 20 חברות יוניקורן חדשות. אמנם מדובר בירידה משמעותית לעומת 52 חברות במחצית הראשונה של 2021 אבל עדיין מספר משמעותי. אף ש־20 חברות גייסו בשווי העולה על מיליארד דולר, היקף ומספר סבבי גיוס של חדי־הקרן הקיימים ירד משמעותית בשני הרבעונים האחרונים.
ירידה משמעותית נרשמה גם במספר החברות החדשות שקמו. על פי הערכה, בתקופה הזו קמו כ־458 חברות לעומת 700 בתקופה המקבילה אשתקד.
"בחודשים האחרונים אנחנו עדים לתהליכים שבסופו של דבר יובילו להתנהלות כלכלית בריאה של ענף ההייטק בהיבט של מכפילי ההון ומיקוד החברות בצמיחה במקביל ליעילות תפעולית וגיבוש מודל עסקי מבוסס", אומרת מנכ"לית לאומי־טק תימור ארבל־סדרס. "חברות בוגרות שיתנהלו על פי עקרונות אלו יצלחו את האתגרים ואף יצליחו לבצע סיבובי גיוס נאים".
לדבריה, בהתאם לנתוני הדו"ח, 90% מהנפילה ברמות הגיוסים נובעים מגיוסים הגבוהים מ־50 מיליון דולר. "גיוסים מתחת ל־50 מיליון דולר נותרו יציבים יחסית. נתון זה מוכיח כי יש חברות טובות שמצליחות להמשיך ולגייס בשוויים ריאליים. במקביל, המציאות מחייבת אותן לבצע שינויים מהירים, בין השאר בהתייעלות, כדי לשמר לאורך זמן רב יותר את קופת המזומנים שברשותן".
עוד מציינת ארבל־סדרס כי "הביקוש למוצרים טכנולוגיים ממשיך להיות יציב בכל התחומים. הנתונים מראים כי המשקיעים ממשיכים להשקיע בחברות צעירות ברמות דומות. עבור יזמים המצויים בשלב הראשוני אין ספק שמדובר בהזדמנות. יש להם סיכוי טוב לבצע גיוסים, אם ישכילו לבנות חברות מבוססות מוצר אטרקטיבי יחד עם מודל עסקי אמיתי".