סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
סם אלטמן המנכ"ל המפוטר של OpenAI
סם אלטמן חוזר לתפקיד המנכ"ל של OpenAI (צילום: JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)

אחרי ההדחה הדרמטית: סם אלטמן חוזר לתפקיד מנכ"ל OpenAI

ההודעה שמה קץ למאבק השליטה בחברה, שהחל עם הדחת אלטמן בשבוע שעבר. לצד אלטמן ישונה גם הרכב הדירקטוריון (שעמד מאחורי הדחתו), ויכלול את מנכ"ל סיילספורס ברט טיילור, שיכהן כיו"ר, לצד הכלכלן ומזכיר האוצר לשעבר של ארה"ב לארי סאמרס. הם יצטרפו למנכ"ל Quora, אדם ד'אנג'לו, שאף שהיה מעורב במהלך ההדחה צפוי לשמור על מקומו בדירקטוריון

סם אלטמן חוזר לתפקיד מנכ”ל OpenAI - כך הודיעה הבוקר חברת הבינה המלאכותית הגנרטיבית. ההודעה שמה קץ למאבק השליטה בחברה, שהחל עם הדחת אלטמן בשישי שעבר.


לפי הודעה שפרסמה החברה ב-X (לשעבר טוויטר), לצד אלטמן ישונה גם הרכב הדירקטוריון (שעמד מאחורי הדחתו), ויכלול בתור התחלה את מנכ"ל סיילספורס ברט טיילור, שיכהן כיו"ר, לצד הכלכלן ומזכיר האוצר לשעבר של ארה"ב לארי סאמרס. הם יצטרפו למנכ"ל Quora, אדם ד'אנג'לו, שאף שהיה מעורב במהלך ההדחה צפוי לשמור על מקומו בדירקטוריון.


"אנחנו משתפים פעולה על מנת להבין את הפרטים", נמסר מ-OpenAI. "תודה על סבלנותכם לכל אורך זה". חזרתו של אלטמן ל-OpenAI צפויה לחתום את הסאגה שהחלה ביום שישי שעבר, עם הדחתו המפתיעה על ידי הדירקטוריון. על רקע מה שתואר כ"התפוררות התקשורת" בין הצדדים. ההדחה התבצעה בהליך חפוז וללא ידיעת המשקיעים הגדולים בחברה, ובראשם מיקרוסופט שהשקיעה ב-OpenAI כ-13 מיליארד דולר. מיקרוסופט ומשקיעים נוספים החלו לפעול על מנת להפוך את החלטת הדירקטוריון, גם בשעה שאלטמן עצמו החל לבדוק חלופות כמו הקמת חברה חדשה.
במקביל, דירקטוריון החברה עצמו ביצע מהלכים על מנת לבצר את הדחת אלטמן, ובלילה שבין ראשון לשני מינה את מייסד טוויץ', אמט שיר, לתפקיד המנכ"ל החדש. כמה שעות לאחר מכן שלח הדירקטוריון מזכר לעובדים, שבו הודיע רשמית שאלטמן לא יחזור לחברה. "ההתנהגות של סם וחוסר השקיפות באינטראקציה שלו עם הדירקטוריון ערערו את יכולת הדירקטוריון לפקח ביעילות על החברה בהתאם למנדט שקיבל", נכתב במזכר.
מיקרוסופט מיהרה בתגובה לנצל את ההזדמנות הייחודית, וסיכמה עם אלטמן, נשיא OpenAI גרג ברוקמן שפרש בעקבות הדחת אלטמן, ויוצאי OpenAI נוספים על הצטרפותם לחברה, שם יעמוד אלטמן בראש קבוצת בינה מלאכותית עצמאית חדשה.
המהלך שבסופו של דבר הכריע כנראה את הדירקטוריון היה מכתב שעליו חתמו 95% מכ-770 עובדים OpenAI, שבו הם מאיימים לעזוב את החברה ולהצטרף לאלטמן במיקרוסופט במידה שלא תבוטל הדחתו. על המכתב חתמו הדמויות הבכירות והמדענים החשובים ביותר ב-OpenAI, ובכללם המייסד וחבר הדירקטור אילייה סוצקבר (שהיה שותף למהלך ההדחה), סמנכ"לית הטכנולוגיות מירה מוראטי (שמונתה למנכ"לית בפועל עם השלמת ההדחה, אך החזיקה בתפקיד רק כיומיים) וסמנכ"ל התפעול בראד לייטקאפ (שלאחר ההדחה שלח מזכר לעובדים שבו הגן על מהלכי הדירקטוריון).
בכך, למעשה, הגישו העובדים לדירקטוריון אקדח טעון והשאירו בידם ברירה: לסגת מההדחה, או לחסל בפועל את OpenAI. לפי דיווחים, מאז הגשת המכתב התנהלו מגעים בין OpenAI לאלטמן על ביטול ההדחה ושינוי הרכב הדירקטוריון. אלו הבשילו כעת לכדי הסיכומים בין הצדדים על חזרת אלטמן.
אלטמן אישר את הסיכומים. "אני אוהב את openai, וכל מה שעשיתי בימים האחרונים היה על מנת לשמר ביחד את הצוות ואת המשימה", הוא כתב בחשבון ה-X שלו. "כשהחלטתי להצטרף למיקרוסופט בראשון בערב, זה היה ברור שזו הדרך הטובה ביותר לי ולצוות שלי. עם הדירקטוריון החדש ועם תמיכת סאטיה (נאדלה, מנכ"ל מיקרוסופט; ע"כ), אני מצפה לחזרה ל-openai, ובניית מערכת היחסים החזקה שלנו עם מיקרוסופט".
גורם המקורב למגעים לחזרת אלטמן אמר לאתר The Verge שהמטרה היחידה של הרכב הדירקטוריון החדש תהיה לבדוק ולמנות עד תשעה דירקטורים שיעצבו מחדש את הממשליות של OpenAI. מיקרוסופט, כמשקיעה הגדולה ביותר, צפויה לקבל מושב בדירקטוריון וכך גם אלטמן עצמו.


נאדלה ברך על חזרת אלטמן, וכתב ב-X: "אנחנו מעודדים מהשינויים בדירקטוריון OpenAI. אנחנו מאמנים שזה צעד ראשון בדרך לממשליות יציבה, מיודעת ואפקטיבית. סם, גרג (ברוקמן, מייסד ונשיא החברה שפרש במחאה על הדחת אלטמן; ע"כ) ואני דיברנו והסכמנו שיש להם תפקיד מפתח, לצד צוות ההנהגה של OpenAI, במאמצים לוודא שהחברה תמשיך לשגשג ולפתח את המשימה שלה. אנחנו מצפים לבנות של השותפות החזקה שלנו ולספק את הערך של הדור הבא של AI ללקוחות ולשותפים שלנו".