הטבות ותמיכה בהייטק הישראלי. עכשיו
הטבות ותמיכה בהייטק הישראלי. עכשיו
מכנס Web Summit ועד לשערורייה סביב פיטורי העובד הישראלי מאינטל, ההייטק הישראלי נמצא בחזית המערכה וצריך לקבל את הכלים המתאימים כדי לנצח
גם בתקופות קשות ההייטק הישראלי היה ונותר סלע איתן שדוחף את המשק קדימה, משמש מקור לחדשנות עולמית, ולישראלים – מקור לגאווה לאומית. אלא שרוחות רעות שנושבות כבר כמעט שנתיים, וביתר שאת מאז מתחילת המלחמה, מאיימות גם על הקטר של המשק.
לעתים מבחירה ולפעמים בעל כורחו, תעשיית ההייטק נמצאת כבר שנה באחת מחזיתות המערכה - החזית הכלכלית. לאורך כל הדרך משקיעים, יזמים ומובילי דעה נקטו עמדה של עוצמה: המחאה שהובילה לפיטוריו של פאדי קוסגרייב מייסד Web Summit לאחר שקרא להחרים את ישראל, יוזמת Next October של יזהר שי, ההתגייסות של ההייטק הישראלי לטובת העורף והלוחמים לצד סטנדרטים מקצועיים גבוהים – Israeli tech delivers no matter what, קרבות בעולם ההון סיכון בין קרנות ישראליות לקרנות ומשקיעים שהפגינו עמדה עוינת ועוד.
מורכבים עוד יותר המקרים בהם מעורבים תאגידים בינלאומיים או ישראלים-גלובליים – שם קמו חזיתות אנטי ישראליות (כדוגמת Google, Amazon) או אירועים בהם עובדים שיצאו בקריאות מסיתות נגד ישראל (כמו ב-Wix). מקרה חריף ביותר אירע ממש לאחרונה עם פיטוריו של עובד ישראלי לאחר שהתלונן שנתקל ביחס עוין במקום עבודתו, Intel. זוהי עליית מדרגה שמסמנת כיוון מסוכן עבור התעשייה כולה.
כנגד אלו, ולמרות הנסיבות הקשות והמאתגרות – מחסור בעובדים שנמצאים במילואים, צורך לתמוך בעובדי הסטארטאפים תוך כדי המלחמה, והקרב על המשקיעים מהקרנות הזרות – ההשקעות בסטארטאפים ישראלים מראות על התאוששות ברבעונים האחרונים. החדשנות הישראלית, רוח היזמים והשאיפה למצוינות הצליחו להתגבר על כל האתגרים ולעשות את הבלתי ייאמן בזמן מלחמה – לבלום את הירידה בהשקעות.
אך לא לעולם חוסן. בזמן שחברות רב-לאומיות מעריכות את החדשנות הישראלית, הן שוקלות את צעדיהן באזור שהופך לשנוי במחלוקת ופחות יציב עם כל חודש שעובר. לסטארטאפים שהצליחו לשרוד את השנה הראשונה למלחמה, יחד עם מיתון עולמי שקדם לה, מתחיל להגמר האוויר והמימון, וחלקם נסגרים (בדומה למגמה בארה"ב, שם דווח רק בשבוע האחרון דווח כי מספר הסטארטאפים שנסגרו זינק בשנה החולפת ב–60%!) הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי סוכנויות הדירוג גם היא איננה בשורה טובה לכלכלה הישראלית בכלל ולהשקעות בהייטק הישראלי שנשען ברובו על כסף זר בפרט. היזמים הישראלים תמיד שמרו על מקצועיות והובלה טכנולוגית, אבל הזהות הישראלית נוכחת בשדה הקרב הכלכלי, אם נרצה בכך ואם לאו.
בזמנים קשים אלו, המדינה חייבת לתמוך אף יותר בתעשיית ההייטק, בשלושה מישורים:
אל מול התאגידים הרב-לאומיים שפועלים כאן חשוב לייצר תמריצים משמעותיים להרחבת פעילותם, ולשדר להם שבכל הקשור להייטק הפעילות נמשכת כסדרה. אל מול המשקיעים והסטארטאפים, יש צורך לתקן תקנות בתחומי המיסוי והרגולציה, שיעודדו את המשך הזרמת ההון לתעשייה (דוגמת הרחבת חוק האנג'לים). ברמת העובדים, על המדינה להקים גוף שיתן סעד משפטי והסברתי לעובדים בחברות בינ"ל שנתקלים בעוינות ואפליה, כדי ליידע אותם על זכויותיהם ובמקביל להעניק להם את הכלים להתמודד בחזיתות אלו. מאמץ דומה צריך להתקיים מול חברות ישראליות גלובליות שעובדיהן מסיתים נגד ישראל.
עבור שונאי ישראל, הפגיעה בהייטק הישראלי היא הדובדבן שבקצפת אחרי הצלחות חלקיות שרשמו במוסדות האקדמאיים בארה"ב, ובקשרי המסחר מול מדינות נוספות. תעשיית הטק יכולה לנצח, יש לה את כל היכולות ואת הכשרון לשמר את ההובלה לשנים רבות.
התרומה של ההייטק הישראלי לכלכלה, לעורף ולמורל לא תסולא בפז – אך כשהמלחמה עולה שלב יש צורך לעבור מיוזמות ספורדיות מבורכות למאמץ לאומי מרוכז. הטבות ותמיכה בהייטק עכשיו – לפני שיהיה מאוחר מדי.
מורן צ'מסי הוא שותף מנהל בקרן Amplefields Investments