סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
ועידת פריז 2018 זוהר זיסאפל
זהר זיסאפל (צילום: אוראל כהן)

זהר זיסאפל, ממקימי תעשיית ההייטק הישראלית, מת בגיל 74

בראיון ל"כלכליסט" שנערך לפני שבוע בלבד התייחס זיסאפל למאבקו במחלת הסרטן, לחשיבות ההשכלה בצמצום פערים, ולנזקים שגורמת הממשלה להייטק: "אני נדהם מהטיפשות והחוצפה של פוליטיקאים. אבל אפילו הממשלה הנוכחית לא תוכל להרוג את הענף"

זהר זיסאפל, ממקימי תעשיית ההייטק הישראלית, מת בגיל 74 לאחר מאבק ממושך במחלת הסרטן. זיסאפל ייסד יחד עם אחיו יהודה בשנות השמונים של המאה הקודמת את קבוצת רד-בינת, שכללה בשיאה יותר מ-20 חברות הייטק עצמאיות, רובן בתחום תקשורת המחשבים. בין המוכרות שבהן - רד תקשורת מחשבים, רדוור, רדווין, רדקום, סיליקום וסרגון נטוורקס. זיסאפל גם השקיע באופן פרטי בחברות רבות, בשנים האחרונות בעיקר בתחום הרכב האוטונומי, אבטחת סייבר ומחקר רפואי. עם החברות שהשקיע בהן נמנות וויז, אדלום, טאלון, ארגוס ואינוויז.
יחד עם אחיו יהודה, זהר זיסאפל תרם תרומות רבות לעמותות שונות, למחקר טכנולוגי ולקידום ההייטק הישראלי. לפני כשנה קיבלו האחים את אות ההוקרה הגבוה ביותר שמעניק הטכניון, על "מפעל חיים למען הטכניון ועל תרומה לקידום האנושות, רווחת העם היהודי ומדינת ישראל". בהודעת הטכניון נכתב אז שהאות הוענק על "היותם מעמודי התווך של אומת הסטארט-אפ הישראלית (...) על פעילותם החינוכית, החברתית והפילנתרופית הממוקדת בטיפוח צעירים וצעירות מהפריפריה ובקידום המצוינות בהשכלה הישראלית".
בטקס שנערך לרגל קבלת האות כבר נראה זיסאפל ללא שיער, כתוצאה מטיפולי כימותרפיה שעבר. בראיון ל"כלכליסט" שנערך עמו רק בשבוע שעבר (וטרם פורסם), התייחס זיסאפל קצרות למחלתו ואמר: "אני חולה ולא מסתיר את זה. אני והסרטן תיקו, אני לא ניצחתי אותו והוא לא ניצח אותי. אני לא ממליץ על המחלה הזאת".
בתשובה לשאלה האם הוא רואה את עצמו כאבי ההייטק בישראל ענה: "להייטק יש אבות רבים. חלקם צעירים מאוד דוגמת יזמי וויז וארמיס. זה כוחו של הענף, ואפילו הממשלה הנוכחית, למרות הנזק שגרמה, לא תוכל להרוג אותו".
זיסאפל התייחס בראיון באריכות להשלכות ההפיכה המשטרית על ההייטק המקומי, ובעיקר לנטייה של יזמים לרשום את החברות שלהם בחו"ל. "מטריד שחברות ישראליות חדשות נרשמות בדלוואר ולא בארץ", אמר. "זה נזק לשנים רבות בחסות מהלכי הממשלה, והנזק הזה כבר נגרם. הצעירים של היום הם לא מה שאנחנו היינו, הם יותר בינלאומיים, יותר גמישים, אין להם שום בעיה לחיות בארה"ב. קשה יותר לבנות על הסנטימנט הציוני, לכן אני חושש.
"אני פעלתי בשנות ה-90, אז המשקיעים לחצו עלינו לרשום בחו"ל ולא בארץ, דרשו גם מנכ"לים אמריקאים וכל מיני שטויות כאלה. לקח זמן עד שהמשקיעים קיבלו ביטחון בחברות ישראליות ובמנהלים ישראלים. מה שקורה עכשיו זה חזרה 20 שנה אחורה. מחזירים עטרה ליושנה, ולא במובן הרצוי".
זה הפיך בעיניך? "זה לא הפיך בתוך שנה או שנתיים, אולי בעוד 20 שנה, כי נוצר פה אובדן אמון. זה תהליך מאוד מסוכן. אני חושב שביבי נתניהו מבין את זה. הפוליטיקאים האחרים שמקדמים את הרפורמה לא מבינים איזה נזק הם גורמים בכלל. אני נדהם מהטיפשות והחוצפה של פוליטיקאים שלא מבינים מה הם עושים. ללכת על איזשהו קו, ולא חשוב איזה הרס הם גורמים. אבל הכתובת לטענות הוא ראש הממשלה, הוא זה שבישל את כל הדייסה הזאת".
זיסאפל גם דיבר על חשיבות ההשכלה לצמצום פערים ולמוביליות חברתית: "לאבא שלי היתה חנות נעליים, ואמא שלי עזרה לו בחנות. הם הגיעו לארץ לפני השואה והמשפחה שנשארה בפולין הוכחדה. אבי עבד בחנות הנעליים של אחותו, עד שהקים חנות בעצמו. כילדים אני ויהודה עבדנו בחנות שלו. אבל ההורים שלנו כל הזמן לחצו שנלמד. הם לא אמרו לנו מה ללמוד, אבל זה היה מאוד חשוב להם. אם יש מסר לכל הישראלים שמרגישים שקיפחו אותם, הוא שידאגו שהילדים שלהם ילמדו ולא יצטרכו לדבר על קיפוח. יש פוליטיקאים שעושים מזה קריירה".
אסף רפפורט, ינון קוסטיקה, עמי לוטבק ורועי רזניק, מייסדי וויז ואדאלום, שזיסאפל היה מראשוני המשקיעים בהן, מסרו: "הלב נשבר מהידיעה על מותו של זהר. הוא היה הראשון שהאמין בנו באדאלום ובזכותו התאפשרה לימים הקמת וויז. הוא שינה לנו את החיים לטובה לא רק בזכות האמונה בנו והידע הטכנולוגי, אלא בעיקר בשל הנדיבות העצומה שגילה בכל תחום, החום והתמיכה האינסופית, היכולת לתת עצה טובה בכל נקודה בזמן. הוא יחסר למדינת ישראל, להייטק הישראלי ולכל אחד מאיתנו באופן אישי".
הראיון המלא עם זהר זיסאפל יתפרסם ביום רביעי במוסף כלכליסט