הסטארט-אפים המבטיחיםמבחן התוצאה: מה קרה לחברות ברשימה של השנה שעברה?
הסטארט-אפים המבטיחים
מבחן התוצאה: מה קרה לחברות ברשימה של השנה שעברה?
לא פחות מ־12 חברות שנכללו בדירוג הסטארט־אפים המבטיחים של כלכליסט אשתקד הפכו מאז ליוניקורנים. הרוב המוחלט של האחרות הציגו צמיחות מטאוריות וגיוסי הון מרשימים, או שנמכרו בעסקאות ענק. מצטערים, אבל קשה לומר שפספסנו
נראה שהצלחנו. לא פחות מ־12 חברות מבין אלה שהוצגו כאן אשתקד הפכו במהלך השנה החולפת ליוניקורנים חדשים בישראל — אומת הסטארט־אפ שנמצאת במקום השישי בדירוג חדי־הקרן העולמי (אחרי ארה"ב, סין, הודו, בריטניה, גרמניה וצרפת, נכון לסוף 2021). מדובר ביותר מ־50% מכלל היוניקורנים בישראל כיום. זה עוד ביטוי לשנה של התפוצצות להייטק הישראלי, כפי שממחיש עצם העובדה שכולנו יודעים היום מהו חד־קרן ואיך באמת הוא נראה (כמו בניין משרדים ברוטשילד).
מינט מדיה, שהיתה החברה הראשונה ברשימה אשתקד, עדיין עובדת על ההנפקה שלה ול”כלכליסט” נודע שקצב שקצב ההכנסות השנתי שלה עומד כעת על כ־200 מיליון דולר. מיד אחריה ברשימה דורגה חברת טרנסמיט סקיוריטי, שגייסה את סיבוב ה־A הגדול ביותר אי פעם לחברת סייבר בישראל — 543 מיליון דולר — לפי הערכת שווי של 2.2 מיליארד דולר.
במקום השלישי מיקמנו את הסטארט־אפ ורביט (Verbit) שפיתח מערכת אוטומטית לתמלול קבצי אודיו ו־ווידיאו, ובנובמבר האחרון גייס 250 מיליון דולר לפי שווי של 2 מיליארד דולר, ובמקום הרביעי דורגה חברת ג'ויטיונס, שמציעה למשתמשים ללמוד נגינה באמצעות אפליקציה. החברה גייסה ביוני האחרון 50 מיליון דולר בהובלת קרן ההשקעות של גוגל, לפי שווי שוק של מיליארד דולר.
במקומות השישי והשביעי הצבנו שתי חברות סייבר — Guardicore ו־Intsight. הראשונה נרכשה בספטמבר האחרון על ידי חברת אקאמי בכ־600 מיליון דולר, השנייה נרכשה ביולי האחרון בכ־400 מיליון דולר על ידי חברת הסייבר ראפיד־7.
היה פיצוץ
אחת הקפיצות היותר מרשימות בשנה החולפת שייכת לחברה שמוקמה שמינית ברשימה — חברת פיירבלוקס, שבתוך שנה הגיעה לשווי שוק בלתי נתפס של שמונה מיליארד דולר משווי של פחות ממיליארד. פיירבלוקס, שפיתחה תשתית מאובטחת לנכסים דיגיטליים, גייסה בינואר האחרון 550 מיליון דולר, שהתווספו ל־330 מיליון דולר שהיא גייסה רק חצי שנה קודם לכן.
במקום התשיעי הוצבה At-Bay, העוסקת בתחום המשלב סייבר וביטוח, שרשמה אף היא זינוק נאה וגייסה ביולי 2021 185 מיליון דולר לפי שווי של 1.35 מיליארד דולר, ועשירית ברשימה דורגה חברת אימיונאיי (ImmunAI), שפיתחה פלטפורמה המאפשרת האצה משמעותית של פיתוח תרופות לסרטן. באוקטובר האחרון גייסה החברה 215 מיליון דולר לפי שווי של יותר ממיליארד דולר והפכה ליוניקורן.
חברת Tomorrow.io — המקום ה־11 ברשימת “כלכליסט” של 2021 — היתה על סף הנפקה משמעותית באמצעות ספאק, אך לנוכח הירידות בשווקים החליטה לדחות אותה לתקופה טובה יותר. חברת HoneyBook רשמה אף היא קפיצה במהלך השנה האחרונה, כשבעזרת שני גיוסי ענק הפכה ליוניקורן בשווי של מעל ל־2 מיליארד דולר. במאי 2021 גייסה החברה המספקת שירותים פיננסים לעסקים קטנים בארצות הברית 155 מיליון דולר לפי שווי של מיליארד דולר ובנובמבר גייסה עוד 250 מיליון דולר, הפעם כבר לפי שווי של 2.4 מיליארד דולר.
חברת אוברוולף (Overwolf) שבמקום ה־14 אמנם לא הגיעה למעמד של יוניקורן, אבל רשמה מספר רכישות של חברות בינלאומיות וגייסה 75 מיליון דולר — בין השאר מאנדריסן הורוביץ, אחת הקרנות המשמעותיות בעמק הסיליקון.
חברת Viz.ai שבמקום ה־17 רשמה ציון דרך משמעותי ביותר השנה כשהפכה לחברה הראשונה בתחום הדימות והבינה המלאכותית שהופכת ליוניקורן. החברה גייסה 100 מיליון דולר לפי שווי של 1.2 מיליארד דולר. החברה פיתחה פיתחה פלטפורמת AI המקבלת מידע ממכשירי אולטראסאונד, א.ק.ג, CT, CTA, MRI, X-Ray וכדומה, ומספקת זיהוי אוטומטי של תופעות דוגמת שבץ, דימומים מוחיים, תסחיפי ריאה, קרעים באבי העורקים ומפרצות מוחיות.
במקום ה־20 ברשימה היתה חברת הפינטק קפיטוליס (Capitolis) שהודיעה ממש לאחרונה על גיוס של 110 מיליון דולר לפי שווי של 1.6 מיליארד דולר, ובמקום ה־24 ברשימה הצבנו את חברת נקסט סיליקון (NextSilicon) שעד לחשיפת “כלכליסט” לא היתה מוכרת לרבים. חברת השבבים שהוקמה על ידי אלעד רז מפתחת שבבים למחשבי על וגייסה 120 מיליון דולר לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר — מה שהפך אותה לאחת מחברות השבבים המשמעותיות בישראל.
אקזיטים ורכישות
במקומות ה־26 ו־27 יושבות שתי חברות שהפכו אף הן ליוניקורן השנה. הראשונה היא חברת צ'ק (Cheq) המפתחת מערכות לזיהוי הונאות פרסום, שגייסה 150 מיליון דולר לפי שווי של מיליארד דולר, והשנייה היא ברינג (Bringg), המפתחת פתרונות טכנולוגיים לניהול מערכי שילוח ולוגיסטיקה מורכבים עבור שוק הקמעונאות, המזון והלוגיסטיקה, שגייסה 100 מיליון דולר והפכה ליוניקורן.
במקום ה־35 דורגה חברת מדיגייט (Medigate), שהיתה שותפה לאחת מעסקאות הרכישה היותר מעניינות בשנה האחרונה: יוניקורן הסייבר קלארוטי רכש אותה בכ־400 מיליון דולר ויצר חברה מובילה בתחום הסייבר של ה־IOT.
חברת קלאודינרי (Cloudinary) שבמקום ה־36 לא גייסה מעולם דולר אחד לתוך החברה, אבל מכרה מניות של עובדים ומייסדים במאות מיליוני דולרים כדי לאפשר לעובדיה לרשום אקזיט עוד לפני שהחברה מנפיקה וגם כדי להכניס משקיעים איכותיים. החברה שמציגה צמיחה משמעותית דיווחה שעסקאות אלה הביאו אותה לשווי של יותר מ־2 מיליארד דולר.
חברת גרנולייט (Granulate) שבמקום ה־40 נמכרה לענקית השבבים אינטל בסכום שהוערך במעט יותר מ־500 מיליון דולר — אקזיט נאה מאוד לחברה שגייסה 45 מיליון דולר בלבד — חברת Oribi שדורגה במקום ה־42 זכתה להיות החברה שהכניסה את לינקדאין לישראל, לאחר שזו רכשה אותה בסכום צנוע של כ־90 מיליון דולר.
חברת הסייבר התעשייתי שהוצבה במקום ה־43, קלארוטי (Claroty), רכשה בשנה האחרונה את חברת מדיגייט, ביוני 2021 הפכה ליוניקורן בעקבות גיוס של 140 מיליון דולר ובדצמבר שנה שעברה גייסה 400 מיליון דולר נוספים ששימשו בעיקר לרכישת מדיגייט.