סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
מחשב נייד אסוס expertbook b9
לפטופ אסוס expertbook b9 (רפאל קאהאן)

בדיקת כלכליסט
אסוס ExpertBook B9: לפטופ מקצועי במשקל נוצה - עם כמה בעיות

הוא שוקל פחות מק"ג אחד, מצויד במעבד מהיר, אחסון של שרת ועמיד כמו מכשיר צבאי. הדור האחרון של המחשבים המקצועיים של אסוס מספק הרבה מאוד תמורה לכסף, אבל יש לו כמה חסרונות שכדאי לשים לב אליהם

מחשבים ניידים נוטים להידמות אחד לשני - בעיקר בעולמות ה-PC מבוססי ווינדוס. ישנם כאלה זולים עם רכיבים שמאפשרים לגלוש באינטרנט ולפתוח מסמך וורד אבל לא יותר מכך; ישנם כאלה לשוק הביניים המיועדים לסטודנטים, כאלה שנהנים או עובדים עם המחשבים שלהם בבית או במשרד; ניידי גיימינג ועריכת וידאו יקרים וכבדים; ולפטופי עבודה שבדרך כלל נרכשים על ידי ארגונים או בעלי מקצוע לשימוש כבד. לרוב המחשבים האיכותיים ביותר כגון סדרת ה-ThinkPad של לנובו, או XPS של Dell הם מהקטגוריה האחרונה - גם אם למעשה הם נרכשים לא מעט על ידי משתמשים פרטיים. בקטגוריה הזו שולטות ללא עוררין ארבע יצרניות - כאמור לנובו, Dell, HP ואפל שמאוד פופולרית בקרב מהנדסי פיתוח ואנשי קריאייטיב. אסוס תמיד לטשה את עיניה לכיוון הזה - אבל עד השנים האחרונות לא ממש הצליחה להעמיד אלטרנטיבה ראויה.
5 צפייה בגלריה
מחשב נייד אסוס expertbook b9
מחשב נייד אסוס expertbook b9
נעים להכיר
(רפאל קאהאן)
לפני שנתיים אסוס החלה לשווק את ה-ExpertBook B9 שהוא לפי טענותיה נייד העבודה הקל והדקיק בעולם. עם כניסת הקורונה לחיינו, פחתה החשיבות של הגודל והמשקל של המחשבים, וכך רבים חזרו להשתמש בלפטופים פשוטים יותר (וכבדים יותר) או מחשבים שולחניים - זה יותר זול ובעבודה מהבית זה פחות חשוב. אבל כעת, עם החזרה לחיים מחוץ לבית, גם העובדים צריכים לחשוב על הגב שלהם. היצרניות חזרו להציע מחשבים קלים והמשקל הממוצע ללפטופ מודרני ירד מתחת ל-1.5 ק''ג. הגרסה החדשה של ExpertBook B9 מבוססת על מעבדי אינטל דור 12 Alder Lake ומיועדת להתחרות במחשבי המקבוק פרו ואייר של אפל כמו גם במחשבים ההיברידיים עם מסך ניתק כגון הסרפס של מיקרוסופט, הספין של אייסר או הדרגונפליי של HP. האם אסוס יכולה סוף סוף לשחק במגרש של הגדולים ולהכות אותם? בדקנו.
עיצוב ומבנה: קל ודקיק, מחשב בגוף של טאבלט
מחשבים דקים וקלילים יש לנו מאז ימי המקבוק אייר של אפל שהוא התקן לפיו כולם נמדדים. ישנן שתי קטגוריות של מחשבים כאלה - ההיברידיים, או 2 ב-1, שהם שילוב של טאבלט עם מחשב נייד מסורתי. הקטגוריה הזו כוללת כל מיני טריקים - החל ממקלדת שמחוברת למסך ולגוף במגנט ועד מסך שניתן לסובב ב-360 מעלות ולהצמיד על גב המחשב. הקטגוריה השנייה מציעה מחשבים מסורתיים בגוף מאוד דק ובדרך כלל גם בעיצוב פרימיום בסגנון אפל.
האסוס הוא קצת שילוב של השתיים מהבחינה הזו. הגוף שלו מאוד דק - 1.49 ס''מ כשהוא סגור ומשקלו נע בין 880 גרם לק"ג אחד בהתאם לגודל הסוללה. מדובר בנתונים מאוד מרשימים שכרגע (לפחות בגרסה הקלה יותר) רק פוג'יטסו מציעה חוץ מאסוס. אבל הניידים של הראשונה לא מיובאים לארץ, והאחרונה היא היחידה שמציעה בישראל, כרגע בקטגוריה של ניידים עסקיים, מחשבים ששוקלים פחות מ-900 גרם.
5 צפייה בגלריה
מחשב נייד אסוס expertbook b9
מחשב נייד אסוס expertbook b9
דק אבל עם שקע HDMI בגודל מלא
(רפאל קאהאן)
ואולם המשקל הקל לא אומר שהמחשב עדין או משתמש ברכיבים פחות עמידים. ה-B9 עומד בתקן MIL-STD-810 שנחשב למחמיר מאוד בנוגע לעמידות ומבוסס על מבחני קשיחות של הצבא האמריקאי. כלומר, הוא עמיד בטמפרטורות קיצוניות של קור וחום, יכול לעבוד בגובה רב או לספוג טלטלות ונפילות ללא נזק משמעותי. אסוס השתמשו בגוף שלו בסגסוגת מגנזיום-ליתיום חזקה והוא מרגיש מאוד איכותי ועמיד. לא ניסינו להטיח אותו ברצפה אבל בשימוש שכלל נסיעות ברכבת, באוטובוס, אירועים וכנסים לא ניכר שמשהו פגם בו - לא היתה עליו שריטה, ולמעשה הוא נראה בדיוק כמו ביום שקיבלנו אותו. עוד דבר שמאוד הרשים אותנו הוא המסך: מדובר בפאנל 14 אינץ' במחשב שגדול כמו לפטופ עם מסך 13 אינץ' בממוצע. זה אולי לא נראה הבדל גדול - אבל כשעובדים על מחשב, כל אינץ' משנה מאוד את איכות התצוגה ואת פריסת החלונות. וכאן זה בהחלט ניכר.
5 צפייה בגלריה
מחשב נייד אסוס expertbook b9
מחשב נייד אסוס expertbook b9
הרגלית של המסך מקשה להשתמש בו על הברכיים
(רפאל קאהאן)
אבל לא הכל מושלם בממלכת אסוס. מצאנו שתי בעיות עיקריות שמעיקות מאוד בשימוש השוטף. הראשונה - זוג רגליות קשיחות שמשמשות להעמדת המחשב כשהמסך פתוח; הן ממש לא נעימות כשמשתמשים במחשב על הברכיים, מצב שכיח בעבודה בדרכים. למעשה, במכנסיים קצרים זה כמעט בלתי אפשרי להניח את המחשב על הברכיים ליותר מכמה דקות בלי להרגיש את הרגליות ננעצות בך. הבעיה השנייה היא שחריצי האוורור ממוקמים בתחתית המחשב, כלומר כשהמחשב עובד קשה ומונח על הברכיים אתם תרגישו היטב את נידוף החום. אלה אולי קטנות - אבל חשוב לזכור שלפטופ עבודה זה לא צחוק ושארגונומיה היא דבר חשוב. לגבי זה אסוס עוד צריכה לעבוד קצת, שכן מצאנו עוד בעיה כזו במקלדת אבל יותר על כך בהמשך. בסך הכל מדובר במחשב בעל איכות הרכבה גבוהה, שמרגיש לגמרי פרימיום.
חומרה: עוצמה של שרת בגוף של טאבלט
החלק המרשים ביותר ב-B9 הוא המפרט שלו. היצרנית הצליחה לדחוס בו מעבדי אינטל דור 12 אלדר לייק בגרסת ה-vPro עד i7 עם שבבים גרפיים Iris Xe; ניתן לשלב שני כונני SSD בתצורת RAID כלומר שיודעים לעבוד במקביל למניעת איבוד נתונים ובנפח אחסון של עד 4 טרה-בייט כולל. זה הרבה מאוד עוצמה: תוכלו לפתוח כאן מסמכי אקסל כבדים או להפעיל תוכנות הנדסיות ואפילו סימולציות בלי יותר מדי בעיות. המגבלה היחידה היא החום שכאמור מצטבר בגוף דקיק - אבל זו כבר מגבלה פיזיקלית וזה כמובן לא נייד שמיועד להחליף שרת למרות שעל הנייר יש לו את העוצמה. לעומת זאת מבחינת זכרון הפעולה - כאן אסוס קצת חסכו - וחבל - והסתפקו ב-16 או 32 גיגה-בייט בתקן LPDDR4X שאינו העדכני ביותר.
5 צפייה בגלריה
מחשב נייד אסוס expertbook b9
מחשב נייד אסוס expertbook b9
כשחם לו האוויר מנודף למטה - שוב על הברכיים המסכנות של המשתמש
(רפאל קאהאן)
ישנו סט שלם של שקעים, שניים בפורמט USB-C בתקן ת'אנדרבולט המהיר שאחד מהם גם משמש לחיבור המטען; שקע USB 3.2 Gen 2 Type-A; שקע HDMI בגודל מלא; עוד אחד בתקן מיקרו HDMI שמאפשר לחבר לרשת קווית (RJ45); יציאת שמע ומיקרופון מלאה בפורמט 3.5 מ''מ; ושקע בפורמט קנסינגטון לחיבור מנעול. זה יותר מרוב המתחרים שלרוב מוותרים על שקע אחד או שניים.
המסך של ה-B9 טוב, אבל הוא לא המרשים ביותר בקטגוריה. מדובר בפאנל LED ברזולוציה FHD בפורמט 16:9. הפורמט הזה לא מושלם לעבודה אלא יותר לצפייה במדיה. חבל, פורמט 3:2 או אפילו 16:10 היו יותר מתאימים כאן כי הם מאפשרים לקבל יותר שטח תצוגה אנכי - שימושי לטבלאות נתונים או לתצוגה של אתרי אינטרנט ומסמכים.
הבהירות של המסך בת 400 ניט לא יוצאת דופן אבל מספיקה לעבודה בחוץ גם אור שמש בזכות ציפוי מט שמונע השתקפויות. זה לא מסך לעריכת תמונות או וידאו - אבל הוא מספיק לעריכה בסיסית. הסוללה מגיעה בשתי גרסאות - 33 וואט שעה או 66 וואט שעה. הגרסה שלנו התבססה על הסוללה הגדולה יותר והצלחנו להוציא ממנה בקלות יותר מ-12 שעות בשימוש מעורב שכלל גלישה, עבודה באופיס ואף צפייה במסמכי מולטימדיה.
ממשק ומולטימדיה: מקלדת טובה אבל עם בעיה אחת מעצבנת
ה-B9 מצויד בשלל ממשקים שמאפשרים לעבוד איתו בנוחות. נתחיל עם המקלדת. בעבר טענתי שמקלדות אסוס סובלות מרכות גדולה מדי במקשים - אבל כאן מקבלים התנגדות טובה שמאפשרת הקלדה מהירה בנוחות ובדיוק. אם אתם נוהגים להקליד הרבה בעבודה, זו מספקת מאוד. אבל יש לה בעיה אחת שהורסת את החוויה. מהנדסי אסוס תקעו את מקש ה-Delete בצמוד למקש הכיבוי וההדלקה - והם גם באותו הגודל וללא שום דרך להבדיל ביניהם בהקלדה עיוורת. מצאתי את עצמי לא פעם מכבה בטעות את המחשב בגלל שרציתי למחוק אות או מלה. זה מאוד מתסכל כשזה קורה ואני לא מבין איך אסוס נפלה כך בקטנה הגדולה הזו. במיוחד כשזה קורה לא מעט בהקלדת מסמכים ארוכים יחסית (כמו כתיבת מאמרים למשל). בניגוד למקלדת, הטראקפד דווקא עובד מעולה. הוא נוח מאוד, מדויק וגדול. גם כאן אסוס הוסיפה את היכולת להפוך אותו למקלדת מספרים וירטואלית - וזה עובד טוב למרות שלטעמי זה יותר גימיק. סורק טביעות הצבעות שממוקם בצידו הימני של המחשב מתחת למקשי החיצים מהיר ביותר.

5 צפייה בגלריה
מחשב נייד אסוס expertbook b9
מחשב נייד אסוס expertbook b9
כפתור ה-Delete צמוד לכפתור ההפעלה בצד הימני העליון של המקדלת
(רפאל קאהאן)
המחשב גם תומך בפתיחת נעילה על ידי מצלמת הרשת המובנית, אבל משום מה זה לא עבד חלק לגמרי ב-100% מהמקרים ולפעמים הוא ביקש ממני לנסות שוב או לעבור לסורק טביעות האצבעות. המצלמה אגב מספקת רזולוציה באיכות 720P בלבד. יש לה גם תריס פרטיות שמאפשר לכסות אותה ידנית. מבחינת מולטימדיה, המחשב עושה עבודה טובה בסעיף הצלילים, הוא מצויד במנגנון AI שאמור לסנן רעשי רקע הן ברמקולים והן במיקרופון. זה מיועד לשיחות זום כשאתם במשרד רועש או בבית עם ילדים שרצים ברקע וזה עובד די טוב. לפחות אצלי אף אחד לא התלונן על איכות שמע גרועה.
מבחינת שימוש ב-B9 כמחשב לסרטים או גרפיקה, זה כבר פחות מומלץ. אמנם הוא מסוגל לכך אבל האיכות לא יוצאת דופן ולא תקבלו כאן תצוגה שתרשים אתכם. אגב, גם לגיימינג הוא לא מומלץ למעט למשחקי קזו'אל או כותרים ישנים יחסית ובכל מקרה לא בהגדרות תצוגה באיכות גבוהה. הוא מגיע עם ווינדוס 11 פרו וללא אפליקציות מיותרות למעט שתיים - האנטי-וירוס של מקאפי ואפליקציית הניהול של אסוס שרחוקה מלהיות נוחה לשימוש.
סיכום ואלטרנטיבות: הקל ביותר בישראל לסוגו
ה-B9 בגרסה שבדקנו עולה כ-8,600 שקל, ישנן גרסאות זולות יותר שניתן לרכוש במחיר של החל מ-6,600 שקל אבל אלה מציעות לרוב מעבד דור 11, אבל למי שזה לא מפריע אז זו דרך לחסוך קצת כסף. המתחרים שלו עולים מחירים די דומים. לטעמנו ה-Thinkpad T14 שסקרנו בעבר מתחרה ישיר שלו עם מפרט מאוד דומה ועולה גם הוא בסביבות אותו המחיר - אבל הוא שוקל כ-300 גרם יותר. ישנו גם ה-לטיטיוד 7330 של Dell ששוקל מעט יותר ומציע מסך קטן יותר. ל-HP יש את סדרת ה-Envy אך מדובר יותר במחשבי פרימיום למנהלים מאשר מחשב לעבודה נטו, ומחשבי העבודה של HP מסדרת דרגונפליי דווקא מציעים אלטרנטיבה טובה גם אם פחות משתלמת, שכן הם מצוידים במעבדים מהדור הקודם. לקינוח מחשבי אפל כגון המקבוק אייר או פרו לסוגיהם מציעים מעבד יותר מהיר אבל כולם, גם האייר, כבדים בכ-300 גרם מהאסוס.
לסיכום, אם אתם מחפשים מחשב עבודה קליל, חזק, עם מעבדי דור 12 של אינטל ותמיכה ב-RAID, ה-B9 החדש הוא בהחלט אופציה טובה גם אם לא הזולה ביותר.
לכתבה זו פורסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של כלכליסט לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.