כלכליסט טקמחקר בבריטניה: ארגונים קיצוניים וחובבי קונספירציות נוהרים לטלגרם
כלכליסט טק
מחקר בבריטניה: ארגונים קיצוניים וחובבי קונספירציות נוהרים לטלגרם
דו"ח של ארגון Hope not Hate הבריטי משקף מגמה מדאיגה, לפיה חלק ניכר מהפעילות של ארגונים אנטישמיים, נאו-נאצים וחובבי קונספירציות בסגנון QAnon עבר מפלטפורמות אמריקאיות לקבוצות טלגרם. אף שמדובר בפלטפורמה שקשה להכריח לפקח על תכנים, התקשורת בה אינה מוצפנת - ונגישה בקלות לרשויות שרוצות בכך
מחקר חדש של ארגון Hope not Hate הבריטי שפורסם אתמול (ד') משקף מגמה מדאיגה ביותר בקרב משתמשי שירות הצ'ט הפופולרי טלגרם. על פי ממצאיו, חלק ניכר מהפעילות של ארגונים אנטישמיים, נאו-נאצים וחובבי קונספירציות בסגנון QAnon עבר לקבוצות טלגרם. המעבר התגבר מאוד לאחר שרבים מחברי הקבוצות הללו גורשו מפלטפורמות אמריקאיות כגון טוויטר, פייסבוק ואפילו רדיט.
טלגרם נהנית ממגמת זינוק בהיקף המשתמשים החודשיים שלה (MAU). ביולי דיווחה החברה על 550 מיליון משתמשים חודשיים, והחודש הודיעה שהמספר גדל בכמעט 70 מיליון משתמשים לאחר תקלת הענק שפגעה בווטסאפ, פייסבוק ואינסטגרם. זה הופך אותה לאפליקציית הצ'ט החמישית בגודלה בעולם - וזה גם אומר שהאפליקציה מהווה מקום מפגש כלל עולמי עבור כל מי שרוצה להפיץ רעל אנטישמי בלי פיקוח.
הבעיה הזו נובעת בין היתר מהאתוס הליברטריאני של מייסד טלגרם, פאבל דורוב. בעוד האתוס הזה מהווה חבל הצלה למתנגדי המשטר במיאנמר או בלארוס, הוא גם מאפשר את הגזענות, האנטישמיות ושאר האידאולוגיות הקיצוניות. כך המחקר מדגים למשל כיצד אנשי QAnon, שנבעטו מטוויטר למחרת המתקפה על הקפיטול בינואר שעבר, מצאו לעצמם מקלט בקבוצות האנונימיות של האפליקציה.
החוקרים מיפו ערוצים רבים של קבוצות שנאה וניתחו את התכנים שפורסמו בהם ואת הגידול העצום במספר המשתמשים. כך למשל קבוצה בשם Dismantling the Cabal, שמפיצה תיאוריות קונספירציה והוקמה בפברואר שעבר, כבר מונה כ-90 אלף משתמשים. קבוצה אחרת שמנוהלת על ידי דמות ידועה בחוגי QAnon בשם GhostEzra, ומפיצה תיאוריות אנטישמיות, מונה יותר מ-330 אלף עוקבים. החוקרים מיפו כ-120 קבוצות שונות ששימשו להפצת המניפסט הגזעני של הרוצח שתקף שני מסגדים בכרייסטצ'רץ' בניו זילנד לפני כשנתיים והרג 51 בני אדם.
הבעיה לדברי אחד החוקרים היא שטלגרם נוהגת איפה ואיפה בכל הנוגע לפיקוח על התכנים שהיא מאפשרת להפיץ בפלטפורמה. כך למשל היא הסירה כ-43 אלף קבוצות ובוטים שהפיצו או שימשו לשיתוף תכנים של דאע''ש לפני כשנתיים וזאת לבקשת היורופול, ארגון המשטרה האירופי. בעוד התירוץ להסרת הקבוצות היה שמדובר בתכנים תומכי טרור, "חלק מהתכנים האנטישמיים הקיצוניים מקבילים בחומרתם לאלו של טרוריסטים", כך לדברי פטריק הרמנסון ל-Wired.
המחקר מצא שנקודת הזינוק העיקרית לגידול האדיר בתיאוריות קונספירציה, גזענות ואנטישמיות היתה תחילת מגפת הקורונה שלוותה בסגרים והגבלות תנועה רבות בכל העולם. אז הטענות העיקריות היו נגד ביל גייטס או טכנולוגיית הדור החמישי - אבל מהר מאוד הן הפכו לקיצוניות יותר ויותר. "הבעיה במצב כזה היא שתיאוריות כאלה נוטות להפוך לכתב אישום נגד קבוצה קטנה שממקדת את השנאה כלפיה. בדרך כלל אלה יהיו היהודים", אומר קואסים קאסם, פרופסור לפילוסופיה באוניברסיטת וורוויק. לכן הזינוק בהיקף האנטישמיות בהמשך לתיאוריות הקונספירציה למחרת מגפת הקורונה אינו מפתיע כלל וכלל.
תיאוריות QAnon, שמאשימות את שועי העולם במזימה מתוחכמת של כת שטנית המונה פוליטיקאים פדופילים (פרשת הילרי קלינטון), בנקאים ושחקנים הוליוודיים, מזכירה מאוד טענות אנטישמיות על מזימה יודו-מסונית להשתלט על העולם - כפי שתיארו אותה הנאצים. בהתחשב בכך ש-1 מתוך 5 אמריקאים מאמין בתוכני QAnon כאלה או אחרים, הדרך להפצה של אנטישמיות בעקיפין פתוחה לרווחה. מנגד, המעבר לדרכונים ירוקים והקמפיינים לחיסונים גם הם הביאו לגידול אדיר במתנגדים בקרב אירופאים רבים, שחלקם מצטרפים לקבוצות כאלה וסופגים תיאוריות קונספירציה אנטישמיות. באופן חצי מפתיע, המדינה בה הגידול היה המהותי ביותר היא גרמניה.
טלגרם היא פלטפורמה שקשה מאוד להכריח לפקח על תכנים קיצוניים. האפליקציה פותחה במקור כאמצעי תקשורת עבור מתנגדי פוטין ברוסיה, אולם כיום שרתיה ממוקמים במספר מקומות בעולם כולל דובאי ורוסיה עצמה. בכל מקרה, ולמרות הדימוי האנונימי שלה, התקשורת בפלטפורמה אינה מוצפנת וקל מאוד לרשויות שרוצות לפקח עליה לסמן את התכנים הבעייתיים, כך שאין בעיה מהותית למנוע הפצה של תכנים קיצוניים אם היא תידרש לכך. למעשה טלגרם כבר חתמה רשמית עם הקרמלין על הסכם במסגרתו היא מעבירה מידע על טרור או פשעים לרשויות הרוסיות לפי דרישה, ובתמורה היא מורשית להמשיך לפעול ברוסיה ללא חסימה.
בנוסף מדובר בפלטפורמה שקל מאוד להפיץ בה תכנים, בין אם מדיה או הודעות, בעיקר כי אין פיקוח עליהם. שלא כמו פייסבוק או טוויטר, שמפעילות מערכות סינון תוכן - הגם שלא מושלמות - בטלגרם אין מישהו שמסתכל על התכנים מטעם החברה, למעט אם מדווחים לה ישירות, וגם אז לא בטוח שהיא תפעל, למעט אם יכופפו לה את היד. כך למשל קל מאוד למצוא עותקים של הפרוטוקולים של זקני ציון - הפמפלט האנטישמי הידוע ביותר ששימש בסיס לאין-ספור תיאוריות אנטישמיות. אלה מלווים בממים אנטישמיים כמו "הסוחר השמח", קריקטורה של יהודי בעל אף דמוי קרס וחיוך ארסי.
דימוי זה מוכר היטב כאנטישמי ומספיק לדווח עליו בכל פלטפורמה כדי שהוא יוסר לאלתר, אבל בטלגרם תוכלו למצוא אותו בקלות. לדברי המלכ''ר, טלגרם לא ממש מתאמצת להסיר תכנים בעייתיים כאלה. "הם לא ממש מגיבים כשאנחנו מדווחים להם על תכנים כאלה", אומר הרמנסון. לדבריו, זה מסוכן מאוד מפני שזה מאפשר לקבוצות שנאה מאורגנות להפיץ בקלות תכנים שבכל מקום אחר היו מפוקחים.
כך למשל תכנים של קבוצה פשיסטית בריטית בשם Patriotic Alternative, שהקימה קבוצה מאוד פופולרית בטלגרם; כך גם קבוצת AtomWaffen Division, שמאגדת נאו-נאצים מכל רחבי העולם. זו האחרונה נקשרה עד כה ל-11 מקרי רצח במדינות שונות. "אלה לא אידאולוגיות בגרוש, מדובר בפרופגנדה מסוכנת שמביאה לטרור", מסכם הרמנסון את התופעה.