בכיר בצבא ארה"ב: "ביצענו תקיפות סייבר נגד רוסיה כסיוע לאוקראינה"
בכיר בצבא ארה"ב: "ביצענו תקיפות סייבר נגד רוסיה כסיוע לאוקראינה"
גנרל פול נקסוני, מפקד זרוע הסייבר של צבא ארה"ב: "ערכנו סדרה של מבצעים - התקפיים, הגנתיים ומודיעיניים"; מומחה: "צעד היסטורי"
הממד הדיגיטלי הפך כבר לזרוע הרביעית של תורת הלחימה, והגילויים של גנרל פול נקסוני, מפקד זרוע הסייבר של צבא ארה"ב, אמש ממחישים זאת היטב. בראיון לרשת סקיי ניוז הבריטית חשף נקסוני שצבא ארה"ב ערך סדרה של מתקפות סייבר על רוסיה כסיוע לאוקראינה נגד מה שהגדיר כפלישה בלתי-חוקית. "ערכנו סדרה של מבצעים - התקפיים, הגנתיים ומודיעיניים", אמר, ללא פירוט נוסף.
נקסוני, שגם מכהן כמנהל ה-NSA, אמר כי מדובר בפעולות חוקיות שעומדות בקנה אחד עם מדיניות החוץ של ארה"ב. "התפקיד שלי הוא להציג לנשיא ולמזכיר ההגנה סדרה של אופציות, וזה מה שעשיתי", הסביר. מדובר ברמז עבה על כך שהנשיא אישר את התקיפות באופן אישי.
גם דוברת הבית הלבן, קארין ז'אן-פייר, אישרה את הדברים של נקסוני ואף הרחיבה: "אנחנו לא מתדיינים על חבילות הסיוע הביטחוני לאוקראינה. אנו מבצעים בדיוק את מה שהנשיא אמר שהוא יבצע, לספק סיוע הגנתי מעל ומעבר".
עמית יורן, בכיר בזרועות הסייבר של ממשלת ארה"ב ומנכ''ל RSA לשעבר וכיום מנכ''ל חברת הסייבר Tenable, אמר שמבצעי סייבר מתקיימים בכל עת, ושארה"ב תמיד ביצעה תקיפות סייבר. "אך החידוש כאן הוא הוא שמתייחסים באופן ציבורי לתקיפות האלה - זה מאוד לא שגרתי", הסביר. גם מנהל אסטרטגיית הסייבר של VMware, טום קלרמן, אמר שמדובר בצעד "היסטורי".
ארה"ב והאיחוד האירופי האשימו בחודש שעבר באופן רשמי את רוסיה בתקיפות סייבר הרסניות שנועדו לחסל את תשתיות המחשוב של אוקראינה לפני תחילת הפלישה. נדיר מאוד שמדינות מאשימות ישירות מדינות אחרות בתקיפות סייבר בשל הקושי הרב לייחוס שלהן לגורם כזה או אחר. אך הפעם לא היססו אנשי הסייבר להצביע על הגורם שלטענתם עומד מאחורי המעשים. זיהוי היריב מאפשר לבצע פעולות הגנתיות בצורה יותר ממוקדת, ועם ההצהרה הודיעו הגורמים המדיניים באירופה וארה"ב כי "ינקטו צעדים כדי להגן ולהגיב לתקיפות של הקרמלין".
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן כבר אמר בעבר שארה"ב תגיב בכוח צבאי קינטי על תקיפות סייבר נגדה או המערב. דברי נקסוני הם האישור הרשמי הראשון לתגובות כאלה. הוא גם חשף לפני שנה בדיוק שפיקוד הסייבר האמריקאי שלח יחידות למדינות שונות כולל אוקראינה כדי לשפר את הגנות הסייבר שלהן ולסייע בזיהוי איומי סייבר עליהן.
התרגיל הראשון של פיקוד הסייבר - שהוקם בתקופת כהונתו של דונלד טראמפ לפני כחמש שנים - כלל שליחה של יחידות בעלות יכולות תקיפה לאוקראינה כבר ב-2018. נקסוני סיפר בנאום שנשא באוניברסיטת ונדרבילט במאי שעבר, כי היחידות נועדו "להבין מה היריבים שלנו עושים, ללכוד אותם ולשתף את המידע"; בזמנו הוא לא התייחס ליריב אותו ניסו לצוד, אך כעת ברור לכל שהכוונה היתה לרוסיה. בארה"ב מודעים היטב ליכולות הסייבר הרוסיות, ונקסוני אישר שהם "חושבים על כך בכל עת, כל יום".