הממשלה שואלת את הציבור: איזו רגולציה יש להחיל על הרשתות החברתיות?
הממשלה שואלת את הציבור: איזו רגולציה יש להחיל על הרשתות החברתיות?
הוועדות שהקימו משרד המשפטים ומשרד התקשורת על מנת לגבש אסדרה של פלטפורמות התוכן הדיגיטליות פרסמו קול קורא לציבור בנושא. בין הסוגיות: מה תהיה ההגדרה של תוכן פוגעני ולפי מה יוחלט על אילו חברות יחולו הכללים החדשים
משרד המשפטים ומשרד התקשורת מבקשים את התייחסויות הציבור לנושא האסדרה על פלטפורמות התוכן הדיגיטליות, כך פורסם היום במסגרת קול קורא המשותף לשני המשרדים. התייחסויות הציבור תועברנה לידי שתי ועדות – הוועדה לבחינת האסדרה על פלטפורמת תוכן דיגיטליות בראשות מנכ"לית משרד התקשורת לירן אבישג בן חורין והוועדה להתאמת המשפט לאתגרי החדשנות והאצת הטכנולוגיה בראשות מנכ"ל משרד המשפטים עו"ד ערן דוידי.
עבודת שתי הוועדות שלובה זו בזו: בזמן שמשרד התקשורת בוחן הטלת רגולציה על רשתות חברתיות, משרד המשפטים מעוניין להתאים את החקיקה והמשפט להתקדמות הטכנולוגיה כדי להבטיח את היעילות של הרגולציה שתיקבע.
כעת הוועדות הממשלתית מבקשות מהציבור לשלוח התייחסויות לנושא זה עד סוף מרץ, לרבות הצעות לגבי קביעת מידת האחריות של הפלטפורמות הדיגיטליות על התוכן המופץ בהן, מידת השקיפות שתחול על הפלטפורמות, שירות הלקוחות של החברות, נגישותן לבעלי מוגבלויות, ההגדרה של תוכן פוגעני והקריטריונים המדידים לפיהם יש להחליט על אילו חברות יחולו הכללים החדשים.
במשרד התקשורת מקדמים את האסדרה על התחום כחלק מאימוץ המלצות ועדת פולקמן לשוק השידורים בישראל שאחת מהן הייתה לבחון אפשרות של אסדרת פלטפורמות התוכן הדיגיטלי ובראשן הרשתות החברתיות כמו פייסבוק, אינסטגרם וטוויטר.
האפשרות של הטלת רגולציה על הרשתות החברתיות עלתה מדרגה בחודשים האחרונים ברחבי העולם אחרי פרסום תחקיר ה"וול סטריט ג'ורנל" שחשף את השיטות של מטא (אז, עדיין פייסבוק) לצנזר תכנים ברשת ואת הכישלון לה במניעת הפצה של פייק ניוז בתחומים שונים ואת האחריות שלה להתפתחותן של מחלות נפשיות אצל צעירים בעקבות שימוש באפליקציית אינסטגרם.
בנובמבר האחרון, "הפורום למידע ודמורקטיה" ("the Forum for Information and Democracy") העלה מספר רעיונות לרגולציה על רשתות חברתיות, ביניהן הצעה כי הפלטפורמות תידרשנה לפרסם את פרטי האלגוריתם שלהן, להוסיף תקני בטיחות לקוד שלהן, לקבוע כללים למניעת הפצה של דיס-אינפורמציה ועוד. הפורום הוקם כדי לספק המלצות לא מחייבות ל-38 מדינות, ביניהן אוסטריה, קנדה, צרפת, גרמניה, הודו, דרום קוריאה ובריטניה. בהמשך לפרסום הדו"ח, מדינות רבות ברחבי העולם, בניהן ארה"ב, ברזיל ומדינות שונות באירופה, עובדות כעת על גיבוש מסגרת חוקתית שתאפשר להחיל חוקים על פלטפורמות הרשתות החברתיות.