בדיקת כלכליסטה-Yoga החדש של לנובו מגיע עם AI ועובד מצוין גם בלעדיה
בדיקת כלכליסט
ה-Yoga החדש של לנובו מגיע עם AI ועובד מצוין גם בלעדיה
לנובו השיקה את Yoga Slim 7x, הדגם הראשון שלה בקטגוריית Copilot+ PC שמבוסס על מעבד Snapdragon ומבצע חלק ממשימות ה-AI כבר במחשב עצמו. הוא חזק ומהיר, המסך מעולה - והמחיר בהתאם
אחת המחמאות הגדולות שאפשר לתת ל-Yoga Slim 7x החדש של לנובו היא שלא מרגישים שהוא שונה. הוא גם לא ממש נראה שונה, חוץ מהמדבקה בפינה השמאלית התחתונה, שמעידה כי המעבד שלו הוא מסדרת Snapdragon של קוואלקום. היוגה החדש הוא המחשב הראשון של לנובו בקטגוריית Copilot+ PC שהשיקה מיקרוסופט במאי האחרון, ממש כמו ה-Vivobook של אסוס שהופיע כאן לא מזמן.
המעבד החדש פותח יכולות חדשות ואמור, לפי מיקרוסופט, להביא את מהפכת ה-AI אל המחשב האישי. בווינדוס עצמה שולבו כמה תכונות חדשות שמנצלות את היכולות של המעבד, גם אם לא הכל קורה רק במחשב ועדיין צריך להישאר מחוברים לרשת, וגם תוכנות אחרות מתחילות לאט לאט להציע עוד כמה אפשרויות.
לקחנו את ה-Yoga Slim 7x לבדיקה כדי לראות מה הוא מציע.
עיצוב ומבנה: גדול, דק ולא קל במיוחד
חיצונית, כאמור, אין כאן בשורה חדשה - זה עוד מחשב בסדרת יוגה, עם מסך בגודל 14.5 אינץ', שמסתפק בסיבוב של המסך לקצת פחות מ-180 מעלות.
המבנה שמאכלס את המסך הזה משאיר מקום למקלדת נוחה, כרגיל אצל לנובו, ולטאצ'פד גדול ונוח. המחשב דק ואלגנטי בסך הכל, המשקל מתחיל ב-1.3 ק"ג אבל הדגם שהגיע לבדיקה לא הרגיש קל או כבד במיוחד - משקל בינוני במקום טוב באמצע.
מפרט החיבורים החיצוניים מפתיע לרעה - היוגה כולל שלושה חיבורי USB-C בלבד. נכון, המחשב דק, אבל כבר ראינו מחשבים בעובי דומה שמציעים יותר, גם אם לא את הכל. אוקי, העולם עובר לבלוטות' וחיבורים אלחוטיים, אז אולי כבר לא צריך באמת אפילו חיבור לאוזניות חוטיות, אבל מה עם HDMI לחיבור למסך חיצוני או מקרן? ומה עם USB-A לחיבור כונן חיצוני, למשל? אפשר כמובן להיעזר במתאמים, מפצלים או תחנת עגינה, אבל זה הרבה יותר נוח כשהחיבורים כבר קיימים במחשב עצמו.
לנובו מצהירה שהיוגה עומד גם בתקן צבאי אמריקאי שאמור להבטיח שהמחשב ימשיך לעבוד גם בסביבה עם תנאים קשים, כמו אבק, לחות, טמפרטורות גבוהות ועוד.
חומרה: השינוי משמעותי, אבל לא בטוח שתרגישו אותו
השינוי הבולט ביותר, כאמור, הוא המעבד. היוגה עם מעבד Snapdragon Elite X, לידו 32 גיגה בייט של זיכרון, אחסון בנפח 1 טרה בייט וכרטיס מסך Aderno של קוואלקום. חידוש נוסף כאן הוא מעבד NPU, שמיועד להאיץ פעולות AI ולהוריד עומס מהמעבד הראשי (ה-CPU) ומהמעבד הגרפי (ה-GPU).
צריך קצת רקע כדי להבין את משמעות השינוי: בתחום המחשבים שולט (ואולי שלט?) במשך שנים הצירוף Wintel - מערכת הפעלה Windows שמותקנת במחשבים שמבוססים על מעבדי Intel (ויש גם מעבדים של AMD המתחרה). גם אפל הסתמכה על מעבדי אינטל, ולפני כארבע שנים נטשה אותה לטובת מעבדים משלה, שמבוססים על ארכיטקטורה של ARM.
בלי להיכנס ליותר מדי פרטים טכניים, הארכיטקטורה היא הבסיס שלפיו פועל המחשב, והשינוי הוא לא רק טכני: מעבדי אינטל פועלים בארכיטקטורת x86 ותוכנות שמיועדות לארכיטקטורה אחת לא פועלות בשנייה. צריך לפתח גרסה שונה של התוכנה לכל ארכיטקטורה, או לפחות להיעזר בתוכנה שתבצע את ההתאמות הדרושות באופן וירטואלי. איך זה עובד? תיכף אגיע לזה.
כפי שציינתי בהתחלה, אחת המחמאות הגדולות שאפשר לתת ליוגה היא שכל הרקע ההיסטורי הזה והשינוי המשמעותי במעבד לא באמת מורגשים רוב הזמן. בשימוש יום יומי במחשב - גלישה באינטרנט, עבודה עם חבילת אופיס, צפייה בסרטים ועוד - הכל… פשוט עובד. היוגה חזק ומהיר ומעבר בין חלונות ותוכנות עובד בצורה חלקה.
המחשב מצויד במסך OLED מצוין, עם תצוגה צבעונית מעולה והוא מתפקד גם כמסך מגע. הבהירות מספיק חזקה גם לעבודה בשמש, אבל צריך למצוא זווית מתאימה - כרגיל במסכי OLED, בשמש הזכוכית משקפת את הסביבה, אבל זו באמת שאלה של זווית צפייה ואפשר להתגבר על זה.
הרמקולים חזקים ומציעים צליל טוב, ולא יותר מכך: הם לא מגיעים לווליום חזק מאוד וגם לא לאיכות גבוהה או מפתיעה לטובה.
יתרון נוסף של מעבדי Snapdragon הוא בצריכת אנרגיה נמוכה יחסית, והסוללה מספיקה בקלות ליום עבודה מלא. למטען, שמתחבר אחד משקעי ה-USB-C, נדרשו בערך 30 דקות כדי למלא את הסוללה מ-15% ל-50% וכשעה וחצי לטעינה מלאה.
תוכנה: לאט לאט מתחילים לממש את הפוטנציאל
היוגה מגיע עם ווינדוס 11, וגם פה לא מרגישים כמעט הבדל. כמעט, כי למערכת נוספו כמה יכולות AI חדשות, שמאפיינים את כל קטגוריית Copilot+ PC. בתוכנת צייר הוותיקה יש את Cocreator, שעוקב אחרי השרטוטים שלכם ומציע עיבוד וגרסה משלו, כשאפשר גם לבחור בין כמה סגנונות. בתוכנת התמונות של מיקרוסופט אפשר ליצור תמונות ממש כמו במידג'רני או דאלי, צריך רק חשבון משתמש במיקרוסופט וחיבור לאינטרנט, ואפשר גם לעבד תמונות קיימות שלכם עם אפקטים שונים. יש גם כלי שמוסיף כתוביות תרגום בזמן אמת לאודיו ווידאו, ולא תומך בעברית.
למרות ההכרזה על כך שה-AI מגיע למחשב האישי והמעבר למעבד חדש שיאפשר את זה, בפועל הוא מאיץ את הפעולות ומעביר חלק מהן לביצוע במחשב, אבל עדיין דרוש חיבור לאינטרנט כדי לבצע את הפעולות האלו.
מעבר לתכונות שכבר משולבות בווינדוס, גם תוכנות חיצוניות מתחילות לנצל את היכולות של מעבד Snapdragon ולהציע אפשרויות חדשות, למשל הסרה מהירה של הרקע בתוכנות עריכת וידאו או תמונות.
מצד שני, יש עדיין תוכנות שלא הותאמו בכלל לעבודה עם המעבד החדש ולא זמינות להורדה או להתקנה. נראה שיש פה שיפור מסוים מצד מיקרוסופט, למרות שלא עבר זמן רב מאז הבדיקה של המתחרה מבית אסוס - משחק שהופיע בחנות התוכנות של מיקרוסופט כשבדקתי את ה-Vivobook כבר לא מוצג בה וכך גם תוכנות אחרות.
חשוב להדגיש ולהפיג חששות: תוכנות רבות עובדות בלי בעיות עם מעבד Snapdragon, גם אם יש להן כבר יכולות AI חדשות וגם אם לא, כך שלרוב המשתמשים המעבר יהיה שקוף. אם אתם ממש חייבים תוכנה ספציפית או כמה תוכנות, כדאי לבדוק ולוודא שיש להן גרסה מתאימה.
סיכום
עם או בלי יכולות AI, היוגה Slim 7x הוא מחשב מצוין. המסך מעולה וגם תומך במגע, המפרט חזק ובזכותו העבודה עם המחשב מהירה, המקלדת נוחה, הטאצ'פד גדול והסוללה מחזיקה לשעות על גבי שעות. החיסרון הבולט הוא העובדה שיש רק חיבורי USB-C.
כל החבילה הזו לא זולה: המחיר של היוגה הוא כמעט 7,000 שקל. התמורה היא כאמור מחשב חזק ועמיד, ועדיין מדובר בהוצאה רצינית. כרגע חלק מהתמורה היא גם הבטחה לעתיד שבו עוד חברות ישתמשו ביכולות של המעבד של קוואלקום וישלבו במוצרים שלהן תכונות חדשות. עד אז אפשר ליהנות מהיכולות שכבר קיימות וממחשב באמת מוצלח.