חברת הפינטק פיקס של אורי לוין שינתה כיוון ושם - וגייסה 45 מיליון דולר
חברת הפינטק פיקס של אורי לוין שינתה כיוון ושם - וגייסה 45 מיליון דולר
מדובר בסבב השלישי בתוך שנה וחצי - בסך הכל גייסה החברה, ששינתה את שמה לפונטרה, 80 מיליון דולר בהובלת קרן לייטספיד; חברת הפינטק, שפונה לשוק היועצים הפנסיוניים בארה"ב, מתכננת לגייס 150 עובדים ב-2022, מחציתם בישראל; המנכ"ל יואב צוראל: "הכסף יספיק לנו לשמונה שנים"
חברת הפינטק פונטרה (Pontera, לשעבר פיקס - FeeX) הודיעה על השלמת גיוס של 45 מיליון דולר בהובלת קרן לייטספיד. מדובר בסבב שלישי בתוך שנה וחצי בלבד, כולם בהובלת הקרן, כאשר הראשון היה 8 מיליון דולר והשני 27 מיליון דולר - כך שכעת מגיע הסכום הכולל ל-80 מיליון דולר. קרנות נוספות שהשתתפו בגיוס הן בלאמברג קפיטל, HANACO ונצ'רס, HYPERWISE ונצ'רס ופאונדרס קיצ'ן. הקרן האחרונה מובלת על ידי אורי לוין, ממייסדי Waze , שגם נמנה עם מייסדי פיקס, שהוקמה במסגרת תוכנית זל באוניברסיטת רייכמן . לוין עדיין מכהן בדירקטוריון פיקס שבמקביל לגיוס הודיעה גם על החלפת שמה לפונטרה.
השם החדש של החברה מרמז גם על שינוי הכיוון המשמעותי שמוביל המייסד המשותף והמנכ"ל שלה יואב צוראל בשלוש שנים האחרונות. פיקס החלה את פעילותה כחברה שמאפשרת השוואה של עמלות ודמי ניהול בחיסכון פנסיוני. אלא שהשוק הזה עבר תהפוכות רבות והתברר בעיקר כמודל עסקי לא מספיק יציב. כעת פונטרה, ששמה מגיע מלשון המילה Pont או גשר בלטינית, אמורה לגשר בין החוסכים ליועצים הפנסיוניים כדי להגדיל את הרווחה הכלכלית בעת פרישה. במודל החדש הגיעה פונטרה לקצב מכירות משמעותי של כמה עשרות מיליוני דולרים בשנה, לאחר שההכנסות שולשו בכל אחת משלוש השנים האחרונות. היא מעסיקה היום 120 עובדים, 80 מתוכם במשרדיה בהרצליה. לאחר השלמת סבבי הגיוס היא מתכננת לגייס עוד 150 עובדים, מחציתם בישראל.
הפרק החדש בחיי פונטרה מגיע כשהיא כבר חברה ותיקה, בת 10, שבמהלך הדרך עברה קשיים והמהמורות. "הכסף שגייסנו עכשיו יספיק לנו לשמונה שנים כי יש לנו DNA של חברה רזה, של הבנת חשיבות הכסף", אומר צוראל בשיחה עם "כלכליסט". "ב-2016 מצב החברה לא היה טוב ונפרדנו משליש מהעובדים. מאז אני מבין מה זה קצב שריפת המזומנים גם אם השווקים משתוללים. אמנם גם אצלנו קצב שריפת המזומנים יעלה עם הצורך לגייס 150 עובדים, אבל הזיכרון של 2016 נמצא בראש כל הזמן. בגלל הזהירות וההיסטוריה שלנו גם לא רציתי ללכת על השווי הגבוה ביותר שיכולנו לקבל עכשיו, אבל הסיבוב הבא שלנו כבר יכול להיות יוניקורן".
ב-2016 עסקה פיקס במכירת פתרון לניהול והשוואת עמלות שקיבל דחיפה אדירה בעקבות חוק הנאמנות ללקוח שהעביר ממשל אובמה. חוק זה חייב להתייחס למבנה העמלות וגובה דמי הניהול כחלק מהייעוץ הפיננסי לאזרחי ארה"ב.
"ביום אחד קיבלנו ביקושים מכל התעשייה כי היינו השחקן היחיד בתחום. הגענו במהירות להכנסות של כמה מיליוני דולרים במודל של מנוי והיו כבר הזמנות ששיקפו הכנסות של עשרות מיליוני דולרים ב-2017", נזכר צוראל. "עבדנו על סבב גיוס גדול, עד שיום אחד בית המשפט ביטל את החקיקה ועם חילופי הממשל בעקבות הניצחון של דונלד טראמפ בבחירות, הוא לא ערער על ההחלטה".
כיום פונטרה פונה לשוק היועצים בתוכניות הפנסיה האמריקאיות (401K) ומספקת להם פלטפורמה לניהול חסכונות הלקוחות וביצוע עסקאות קנייה ומכירה. המודל העסקי מבוסס על תשלום שמעביר היועץ לחברה בהתאם להיקף השימוש ולא כדמי מנוי קבועים. שוק הפנסיה האמריקאי הוא עצום ונאמד ב-10 טריליון דולר, אך מרבית החוסכים מנהלים את התוכניות באופן עצמאי. על פי הערכות, 30 מיליון חוסכים אמריקאים בלבד עובדים עם יועצים, אם כי מדובר בפלח הלקוחות עם החיסכון הגבוה יותר של כ-250 אלף דולר, וזאת לעומת חיסכון ממוצע של 70 אלף דולר ב-401K. בפונטרה בונים על הגדלת נתח היועצים בשוק, לאחר שבאחרונה פורסמו מחקרים בארה"ב שמראים כי ניהול מקצועי של קרן הפנסיה משפר את ביצועיה ב-3%-4% לשנה.