נגמרו הטריקס: גל הפיטורים מכה גם ב־WiX
נגמרו הטריקס: גל הפיטורים מכה גם ב־WiX
נתוני הרבעון השני הולמים בחברה הישראלית לבניית אתרי אינטרנט; הם מעידים על בלימת הצמיחה ופספוס משמעותי של תחזית הרווח; החברה תיאלץ לבצע תוכנית קיצוצים נרחבת שתחסוך 150 מיליון דולר בשנה, לעצור פעילויות פיתוח ולהתמקד בעיקר בעסקי הליבה
התמונות העליזות שהעלו בכירי חברת התוכנה WiX במסיבה שהתקיימה בצמוד לפרסום הדו"חות הכספיים לרבעון הראשון מפנות את מקומן למציאות. המנהלים שהצטלמו במאי האחרון נושאים שלטים: "קיצוצים: אין וויסקי, יש רק טקילה", כתגובה על הערכות לפיהן החברה תבצע קיצוצים בכוח אדם, מקבלים עתה משמעות אחרת - לאחר שרק אתמול פורסם כי במשרד האמריקאי של WiX פוטרו 100 עובדים.
לפני כן, במהלך הרבעון נחשף ש־WiX - חברה ישראלית שמפתחת פלטפורמה לבניית אתרי אינטרנט - סגרה חברה בת וניצלה את המהלך לפיטורי עשרות עובדים נוספים. כעת גם ב־WiX מבינים שאין יותר מקום להשתעשע - הדו"חות הכספיים לרבעון השני מעידים על בלימת הצמיחה, פספוס משמעותי של תחזית הרווח והפחתת התחזיות להמשך השנה.
לנוכח נתונים אלה, החברה נאלצת לפרסם תוכנית קיצוצים נרחבת. התוכנית אמורה לחסוך לה הוצאות של 150 מיליון דולר בשנה לתקופה של שלוש השנים הקרובות. "התוצאות שלנו משקפות תנודתיות מתמשכת בשווקים ולכן אנחנו כבר התחלנו לבצע את התוכנית התלת שנתית להפחתת עלויות", ציינה WiX בדו"חות. הקיצוצים נועדו, כך לפי החברה, להאיץ את התרחבות שולי הרווח הגולמי והתפעולי ולסייע לה להגיע ליעד תזרים המזומנים גם אם תנאי השוק ימשיכו להיות מאתגרים אל תוך 2023.
"הכלכלה העולמית עוברת תהליך משברי וזה משפיע מאוד על המסחר באינטרנט", אמר ל"כלכליסט" ניר זוהר, נשיא WiX (שאתמול השיק מיזם אחר שלו - שירות סטרימינג לטלוויזיה). "זיהינו את זה ובניגוד לחברות אחרות שישר חתכו 10% מהעובדים לא קמנו בבוקר והופתענו מהמצב. התחלנו את תהליכי ההתייעלות עוד בתחילת השנה עם עצירת גיוסי עובדים לאחר שבתקופה הבריאה גדלנו מאוד מהר. עכשיו אנחנו עוצרים וחושבים איך עובדים בצורה בריאה יותר. אם מסתכלים רבעון מול רבעון מצבת כוח האדם שלנו ירדה".
WiX העסיקה בסוף הרבעון השני 5,863 עובדים לעומת מצבת כוח אדם של 6,084 עובדים בתום הרבעון הראשון, כלומר ירידה של 221 עובדים. "לצד מה שהרגשנו וחזינו יש גם לא מעט דברים שלא חזינו כמו המלחמה באירופה, משבר האנרגיה וההשפעה של האירועים על האינפלציה והמטבעות. הבנו שצריך להיות הרבה יותר מחושבים בכל ההוצאות, אבל לא צריך גלי פיטורים, מספיק לתכנן ולהיות מחושב", ציין עוד זוהר.
ב־WiX מסבירים כי השפעת התנודות במטבעות היתה דרמטית והורגשה בעיקר בתזרים המזומנים. 30% מהכנסות החברה מגיעות מחוץ לארה"ב, בעיקר בריטניה וגוש היורו, שם ההכרה בהכנסות היא במטבע המקומי, אך ההוצאות הן דולריות. זו גם הסיבה לכך ש־WiX מפחיתה את תחזית התזרים החופשי השנתי ל־3%-2% מההכנסות שצפויות לעמוד על כ־1.4 מיליארד דולר וזאת לעומת תחזית קודמת לתזרים של 5%-4% מתוך ההכנסות.
מה כוללת תוכנית הצמצום מעבר לפיטורים שכבר נחשפו? 20% מהקיצוץ השנתי יחול כבר על המחצית השנייה של 2022 ואלה הם בעיקר התאמות בכוח האדם, כלומר ייתכן כי מהלך הפיטורים עוד לא יצא לפועל במלואו.
במקביל מציינים ב־WiX כי יעדי גיוס העובדים העתידיים הותאמו למציאות החדשה ולאופטימיזציה של פעילויות שאינן תורמות ישירות ליצירת הכנסות. המשמעות בפועל היא עצירת פעילויות פיתוח וסטארט־אפים עתידיים שרבים כמותם פעלו עד לא מזמן, ובמקום זאת מיקוד בעסקי הליבה של הקמת אתרי אינטרנט וחנויות אונליין עבור לקוחות חיצוניים.
ב־WiX מוסיפים כי תוכנית הקיצוצים לא תחול על השקעות שקשורות ברכישת לקוחות חדשים, אך כן תורגש במחלקת שירות הלקוחות, מה שכבר החל עם פיטורי 100 העובדים בארה"ב אתמול. מתוך החיסכון של 150 מיליון דולר בשנה בעלויות, 25% יגיעו מתוך ארגון השירות והתמיכה בלקוחות. המיקוד יהיה על פעילויות שמביאות הכנסות.
מה בסביבתה העסקית גרם ל־WiX לנקוט במהלך קיצוצים משמעותי כזה? בשנות הגאות הצמיחה המהירה של WiX חיפתה על היותה חברה הפסדית. עתה כשנרשמת האטה משמעותית בצמיחה - שלמעשה כמעט ונעצרה ברבעונים האחרונים - נחשפים עומק האתגרים התפעוליים של החברה.
את הרבעון השני היא סיימה עם הכנסות של 345.2 מיליון דולר, שהיו אמנם מעט גבוהות מהתחזיות, אך משקפות צמיחה של 9% בלבד מול התקופה המקבילה. ברווח דיווחה על הפסד של 1.92 דולר למניה, פספוס עמוק של 64 סנט ביחס לתחזיות. במונחים אבסולוטיים מדובר בהפסד גדול מאד של 111 מיליון דולר בשורה התחתונה - בה בעת, מתוך הסכום, 42.3 מיליון דולר נובע מהכרה בהפסד על ההשקעה במניות חברת התוכנה מאנדיי.
תזרים המזומנים השלילי מפעילות הסתכם ב־2.7 מיליון דולר ויחד עם הוצאות הוניות, בעיקר לטובת הקמת המטה החדש של החברה בצומת גלילות, התזרים השלילי היה 15.9 מיליון דולר. הדו"חות מלמדים עוד כי WiX צמצמה מעט את הוצאות השיווק והמכירות, מ־123 מיליון דולר לפני שנה ל־120 מיליון דולר כעת, אך ההפסד התפעולי שלה עדיין גדל לרמה של 75 מיליון דולר מול 72 מיליון דולר ברבעון המקביל.
המספרים של הרבעון השני משקפים למעשה את כל השנה של WiX - צמיחה חד־ספרתית עם הפסדים כבדים. החברה מנמיכה את התחזית לרבעון השלישי וצופה כעת הכנסות של 345-341 מיליון דולר בלבד, כלומר תיתכן ירידה בהשוואה לרבעון האחרון. מול הרבעון המקביל מדובר בקצב צמיחה איטי של 8%-7% בלבד.
ב־WiX מציינים כי ההפחתה בצמיחה נובעת מחזרת השוק שלה לרמות שלפני הקורונה והשפעות של שערי חליפין. השפעת שערי המטבעות מורגשת בכל החברות הבינלאומיות שמתמודדות עם התנודות החדות של דולר מול היורו בחודשים האחרונים. השאלה המרכזית שמרחפת סביב WiX כיום היא האם ניתן לשנות את ה־DNA של החברה ולהפוך אותה לחברה עם משמעת תפעולית שתגיע בסופו של דבר לרווחיות. ההיסטוריה מלמדת כי ללא התאוששות מהירה בסביבה העסקית ובמנועי הצמיחה, מהלכי הקיצוצים בחברות הופכים למעין תסריט שחוזר על עצמו, בניסיון לרצות בכל פעם מחדש את השוק.
עד כה ב־WiX העדיפו לנקוט בשיטת הסלמי שהחלה עם הימנעות ממתן תחזיות בסוף שנת 2021, המשיכה ברבעון הקודם עם רמיזות ראשונות ליישום מהלכים של קיצוצים, וברבעון הנוכחי שהוא אמנם פחות מגומגם מבחינת התוכניות, אך ספק אם יספיק כדי להעביר את WiX לרווחיות או תזרים חיובי.
בינתיים מניית WiX שנפלה אתמול ב־5% למחיר שמשקף שווי של כ־4 מיליארד דולר לחברה, נמצאת בעמדת נחיתות מול חברות טכנולוגיה מסוגן של אמדוקס או צ'ק פוינט שצומחות בקצב דומה, אך מציגות רווחיות גבוהה במקביל.