קרן ההון סיכון של IBI תחלק דיבידנד של 26.5 מיליון שקל
קרן ההון סיכון של IBI תחלק דיבידנד של 26.5 מיליון שקל
הקרן חילקה בארבע השנים האחרונות דיבידנדים של 110 מיליון שקל; שוויה בבורסה עומד על 180 מיליון שקל - נמוך מההון שלה ומשווי החברות בהן היא מחזיקה
קרן ההון סיכון IBI TECH FUND, הנסחרת בבורסת תל אביב, תחלק למשקיעיה דיבידנד של 26.5 מיליון שקל. הדיבידנד מגיע בהמשך לשורת דיבידנדים אותה חילקה הקרן בארבע השנים האחרונות - המסתכמים ביותר מ-110 מיליון שקל.
הקרן מנוהלת על ידי ד"ר דן אקס וד"ר דור לי לו בשיתוף עם בית ההשקעות IBI. הקרן שגויסה ב-2018 היתה היחידה שהצליחה לגייס במסלול הממשלתי 400 מיליון שקל להשקעה בחברות סטארט-אפ בשלבי הסיד. ב-2017 יזמו משרד האוצר והרשות לניירות ערך יוזמה להקמת 4 קרנות הון סיכון שכל אחת תגייס 400 מיליון שקל, יירשמו למסחר ויהיו תחת פיקוח רגולטורי וכל קרן כזו תזכה לתמריצים שכללו בין היתר רשת ביטחון של 50 מיליון שקל, אפשרות למינוף השקעות בערבות מדינה בהיקף של עד 100 מיליון שקל, הקלות בדיווח ועוד. בסופו של דבר, רק IBI הצליחה לגייס קרן.
הקרן רושמת סחירות נמוכה מאוד בבורסה בתל אביב, וזו אחת הסיבות כנראה לשווי הנמוך מאוד שלה שעומד על כ-180 מיליון שקל; סכום זה אינו משקף את הון הקרן שעומד כיום על כ-300 מיליון שקל ואת שווי החברות שהיא מחזיקה - המוערך ב-285 מיליון שקל. חלק משמעותי בהחזר היה האקזיט של חברת הסייבר הישראלית פולאר סקיוריטי שנמכרה ל-IBM בכ-60 מיליון דולר לאחר שגייסה 8.5 מיליון דולר בלבד והקרן היתה בין המשקיעות הראשונות שלה.
בשיחה עם כלכליסט מספרים השניים שהקרן היא תופעה ייחודית בבורסה והסוחרים לא תמיד יודעים להעריך אותה נכון "בשונה מקרנות הון סיכון שקוראות לכסף לצורכי השקעה, הכסף אצלנו כולו מהיום הראשון מושקע בכדי לשמור על ערכו ואף ליצור תשואה. בקורונה זיהינו מספר הזדמנויות השקעה בניירות ערך שאפשרו לנו ליצור תשואות נאות עדיין לפני התשואות שנרשום מהחברות שבהן השקענו שרובן היו בשלבים ראשוניים מאוד".
לדבריהם, "חובת הדיווח שלנו לבורסה שונה מזו של חברה ציבורית. חובה זו נולדה כתוצאה בעיקר מההבנה של הבורסה כשהוקמה הקרן שלנו שאם תהיה חובת דיווח כמו של כל מניה, חברות סטארט-אפ מעטות יסכימו לקבל מאיתנו כסף".
במהלך המלחמה הבינו ראשי הקרן שיש לסייע לחברות הסטארט-אפ והכריזו על תוכנית השקעות מיוחדת ומזורזת, שבה היא מקצרת את תהליך ההשקעה במטרה להמשיך ולהניע את האקוסיסטם הישראלי. בקרן מבטיחים כי כל פנייה תיענה תוך 24 שעות בלבד. בשיחה הם מסבירים שהקרן קיבלה מספר רב של פניות ועם אחדות מהן יש המשכיות ולא מן הנמנע שאחת או יותר יקבלו השקעה מהחברה. התוכנית מיועדת לצוותים שעובדים על פתרונות B2B בשלבי סיד או פרה-סיד, שהיו בשיחות אקטיביות עם קרנות והתהליך הופסק בעקבות המלחמה והמצב; כלומר, חברות שהיו במהלך גיוס פעיל ערב ה-07/10 והגיוס הופסק/ נדחה, ויודעות לגלות גמישות בהתאם למצב החדש ולאור חוסר הוודאות הנוכחי.
"עד היום הקרן השקיעה ב-16 חברות, כאשר היא מחויבת תשקיפית לחלק כל שנה למשקיעיה 90% מהרווחים הממומשים שצברה באותה שנה, מה שחילקנו השנה משקף תשואת דיבידנד גבוהה מאד של כ-15%. סך החלוקה בארבע השנים האחרונות הינו סביב 110 מיליון שקל. כאשר השנה, חלק משמעותי מהחלוקה נובע מרווחים שנוצרו בחברות הסטארט-אפ שלנו", הם אומרים.
בין היתר, IBI Tech Fund השקיעה בחברות LightSolver, Solidus, HyperNative, Shopic, Nimble and Control Plane. מבין ההשקעות הבולטות של הקרן ניתן לציין את: LightSolver שפועלת בתחום המחשוב הקוואנטי ופיתחה פלטפורמה המנצלת את מהירות האור ומרכזת את הכוח של אלפי מחשבים למכשיר אחד. בעוד שאר המחשבים הקלאסיים והקוונטים המתקדמים פותרים בעיות בזמן אקספוננציאלי, LightSolver פותרים זאת בזמן פולינומי. היחידה רותמת את התכונות הטבעיות של האור כדי לשבור את הגבולות הפיזיים של האלקטרוניקה ובכך עולה על מחשבי העל המסורתיים ומספקת פתרונות לבעיות מורכבות עם מהירות, דיוק וביצועים גבוהים יותר. LightSolver זמין לעסקים כיום כתוכנה כשירות ומספקת פתרונות לבעיות אופטימיזציה שנחשבו בעבר בלתי פתירות. בנוסף את HyperNative שפיתחה פלטפורמה לאבטח ולנתר טרנזקציות על גבי הבלוקצ'יין, ולבסוף גם את Solidus שהיא חברת מסחר אלגוריתמי הפועלת בממשק של שווקים פיננסיים גלובליים.