לא רק הסטארט-אפים הצעירים: דוח חדש חושף - כ-50% מהחברות מתקשות לגייס הון
לא רק הסטארט-אפים הצעירים: דוח חדש חושף - כ-50% מהחברות מתקשות לגייס הון
דוח של SNPI, שמבוסס על 600 בקשות גיוס הון שהוגשו לאחת מקרנות החירום, חושף כי גם סטארט-אפים ותיקים וכאלו שגייסו סכומים משמעותיים טרם המלחמה מתקשים לגייס הון. חברות צעירות מדווחות לא רק על קשיים אלא גם על הפסקת תהליכי השקעה. הסקטורים העיקריים שנפגעו: תוכנה ארגונית ובריאות דיגיטלית
המלחמה מערימה קשיים רבים על תעשיית ההייטק בישראל, והנפגעות העיקריות הן החברות הצעירות. מניתוח של מכון SNPI עולה כי 70% מהחברות שדיווחו על פגיעה בשל גיוס עובדי מפתח למילואים מעסיקות עד 10 עובדים.
הניתוח של SNPI מבוסס על 600 בקשות גיוס הון שהוגשו לאחת מקרנות החירום שהוקמו על מנת לסייע לחברות ישראליות במלחמה. מהניתוח עולה כי לא רק הסטארט-אפים הצעירים נפגעו: כ-50% מהחברות דיווחו על קושי בגיוס הון, כולל סטארט-אפים ותיקים (שקמו לפני 2017) וכאלו שגייסו סכומים משמעותיים טרם המלחמה. חברות צעירות, שמעסיקות עד 10 עובדים וגייסו פחות מ-5 מיליון דולר, מדווחות לא רק על קשיים אלא גם על הפסקת תהליכי השקעה, הן על ידי משקיעים זרים והן על ידי מקומיים.
הסקטורים הבולטים שפעילותם בישראל נפגעה הם תוכנה ארגונית ובריאות דיגיטלית. פגיעה חמורה נרשמה גם בסקטור הפודטק, שחלק משמעותי מהחברות שפועלות בו הן צעירות ויושבות בפריפריה, בעיקר בצפון. הסקטורים שנפגעו פחות הם סייבר, מסחר מקוון, משחקים ואלקטרוניקה.
מהניתוח שערך דני בירן למכון SNPI עולה שלמעלה מ-20% מהחברות דיווחו על פגיעה בפעילות כתוצאה מגיוס עובדים למילואים, שיעור דומה דיווח על פגיעה בפעילות השוטפת בישראל. חברות רבות מעידות כי הפסקת הטיסות של החברות הזרות לישראל עם תחילת המלחמה יצרה להן קשיים בתפקוד השוטף.
אתמול פרסמה רשות החדשנות סקר שמעיד על מצוקת גיוס הון קשה בקרב חברות סטארט-אפ צעירות. לפי הסקר, שבוצע בקרב 500 יזמים ומנהלי סטארט-אפים בחודש האחרון, 50% מחברות ההייטק בשלבים מוקדמים נשארו עם מזומנים לתקופה של פחות מ-6 חודשים וכ-56% מהן צופות שלא יצליחו לגייס סבב מימוני נוסף.
כותבי הניתוח סבורים כי תוכנית רשות החדשנות לתמיכה בחברות באמצעות מסלול הדורש הון תואם אינה מתאימה בעת הזו להרבה חברות שנתקלת בקושי ליצור קשרים עם משקיע או לחתום עמו על הסכם השקעה.