סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
אמנון שעשוע  מ מייסדי מובילאיי ו
אמנון שעשוע (צילום: עמית שעל)

בלעדי
קיצוצים במקום הנפקה: אורקם של אמנון שעשוע מפטרת עוד 100 עובדים

החברה המפתחת התקן מבוסס ראייה ממוחשבת יוצאת בסבב פיטורים נוסף - שלושה חודשים לאחר שפיטרה 50 עובדים - ונפרדת מכמעט מחצית מהעובדים שנותרו בחברה. הסיבה לקיצוץ הנוכחי: ירידה חדה במכירות למדינות ערביות

שלושה חודשים בלבד לאחר שפיטרה 50 עובדים, אורקם של אמנון שעשוע שוב מקצצת - כך נודע לכלכליסט. החברה תפטר הפעם 100 עובדים, בעיקר אנשי שיווק של משקפי הקריאה לעיוורים בישראל ובארה"ב. מדובר למעשה בכמחצית מהעובדים שנותרו בחברה אחרי הפיטורים בפברואר. החברה תתמקד מעתה בעיקר במכירות באמצעות מפיצים והמשך פיתוח של מערכות שמיעה.
הסיבה לקיצוץ, על פי הערכות - ירידה חדה במכירות למדינות הערביות, על פי הערכות, חלקן גם כאלה שאין להן יחסים דיפלומטיים עם ישראל. חלק ניכר מההכנסות הצפויות של החברה של אמנון שעשוע, שהקים ומנהל את מובילאיי, מגיע ממדינות אלה. באורקם הגיעו למסקנה כי ההשפעות האלה לא ייפסקו עד סוף 2024, מה שמקשה גם על היציאה המתוכננת להנפקה.
מאורקם נמסר: "עקב הימשכות הליך פיצול חטיבות השמיעה והראייה המגיע יחד עם אקלים עסקי מאתגר, נדרשת החברה להעמיק תהליכי התייעלות. צמצום עלויות התפעול יסייעו לחברה למקד את פעילותה, לזרז את המעבר לרווחיות ולהכינה לגיוס הון, כאשר תנאי השוק יאפשרו זאת".
בסביבת אורקם תולים אמנם את הפיטורים בירידה במכירות כתוצאה מהמלחמה, אבל סביר להניח כי מדובר גם בהשפעות חיצוניות שכבר הביאו את החברה לפצל את פעילות השמיעה לחטיבה נפרדת ולהתמקד בה. הסיבה לכך היא קפיצה חדה בפיתוח טכנולוגיות בינה מלאכותית ג'נרטיבית שמאפשרת לבצע פונקציות דומות להקראת התוכן לעיוורים של אורקם באמצעות הסמארטפון ללא רכישת ההתקן שלה. בחברה, שמנוהלת על ידי אלעד צרפתי, החליטו להתמקד בפיתוח של עזרי שמיעה.
אורקם, שהוקמה על ידי אמנון שעשוע וזיו אבירם, תיכננה לצאת להנפקה עוד בתקופת הקורונה לאחר שהתקרבה לקצב הכנסות של 100 מיליון דולר ולרווחיות. במרץ 2021 היא גייסה 50 מיליון דולר לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר ובהנפקה היא כיוונה לשווי שיהיה גבוה יותר מ-2.5 מיליארד דולר. כעת התוכניות נבלמו על רקע המלחמה והקפאת הרכש ממדינות ערביות, שכאמור היוו מנוע צמיחה משמעותי עבור החברה הישראלית. בשיא העסיקה החברה כ-400 עובדים, אך ערכה את סבב הקיצוצים הראשון כבר בסוף 2022 בו פוטרו כמה עשרות עובדים ובפברואר 2024 פיטרה 50 עובדים נוספים ונותרה עם 220 עובדים ערב הסבב הנוכחי.