סופטבנק מדממת מיליארדים ומפטרת כ-30% מעובדי קרן ההשקעות שלה
סופטבנק מדממת מיליארדים ומפטרת כ-30% מעובדי קרן ההשקעות שלה
לפי דיווח של בלומברג, יפוטרו כ-150 עובדי הקרן של סופטבנק בלונדון, שבבעלות המייסד, מאסיושי סון. הצהרתו הגיעה לאחר שנחשפו הפסדים שהגיעו לכ-23 מיליארד דולר
סופטבנק יוצאת במסע פיטורים שיכלול לפחות כ-30% מכוח האדם של קרן Vision - קרן ההשקעות של מאסיושי סאן - המייסד המיליארדר של החברה.
לפי הדיווח של סוכנות בלומברג היום (ה') מהלך הפיטורים יקיף כ-150 עובדים מתוך 500 עובדי קרן ההשקעות בלונדון. מסאיושי סאן הוא משקיע גדול בעולם הסטארט-אפים. קרן ויז'ן שלו נחשבת כאחת הגדולות בתחום והיא מממנת את הפעילות של אובר, WeWork של אדם נוימן וגם בחברות ישראליות כגון טראקס ורדיס לאבס.
לאחרונה מינתה הקרן את יוסי כהן, ראש המוסד לשעבר, כנציגה הרשמי בישראל ובנוסף כבר השקיעה כ-25 מיליון דולר בפלטפורמת Ourcrowd. המהלך של מסאיושי לא מגיע בהפתעה גמורה. כבר באוגוסט שעבר אמר שהוא יטמיע "קיצוצי עלויות", הן בחברת סופטבנק עצמה והן בקרן ההשקעות ויז'ן.
הצהרתו הגיעה לאחר שנחשפו הפסדי הקבוצה בבעלותו שהגיעו לכ-23 מיליארד דולר. רוב ההפסד הגיע מירידת השווי במספר חברות גדולות מאוד בפורטפוליו של הקרן - כמו למשל קופאנג (Coupang) המכונה האמזון של דרום-קוריאנית ודורדאש האמריקאית שמתמחה במשלוחים אונליין. בנוסף סופטבנק דיווחה על הפסד של כ-6 מיליארד דולר הנובע מהיחלשות הין מול הדולר.
לא ברור כמה עמוק היא מתכננת לחתוך בבשר. חלק מהמקורות של בלומברג טוענים שהיקף הפיטורים יכול גם להגיע לכ-50% מסך העובדים שלה. מסאיושי הודיע שהוא ינקוט בשורה של צעדים המיועדים להגן על נכסיו והחברה שלו בזמן המשבר הנוכחי בעולם הטכנולוגיה. כדי לממן חלק מהצעדים האלה החברה אפילו מימשה חוזים עתידיים של עליבאבא בהיקף של יותר מ-17 מיליארד דולר. השקעתו המוקדמת של מסאיושי סון בענקית המסחר המקוון הסינית עזרה לו לגבש את הילת המשקיע המצליח שדבקה בו בשנים האחרונות.
עם זאת חייבים לומר שהאסטרטגיה שלו עבדה כל עוד היה לו הון זמין וזול להשקעה. בינתיים מעט מאוד חברות בהן השקיע בשנים האחרונות הצליחו להשיא לו רווחים. למעשה בשתיים מהן - אובר ו-WeWork, הוא הפסיד ועדיין מפסיד כסף רב. אובר למשל לא הצליחה להשיא רווח עד כה וזאת למרות שהיא קיימת כבר כמעט עשור. גם המודל של WeWork התברר כלא ישים והביא להעזבתו של המייסד, הישראלי אדם נוימן.
אבל לא כל ההשקעות שלו מאתגרות כמו השתיים לעיל. אחת מהשקעותיו האחרונות היא ARM, חברת השבבים הבריטית שמוצריה שולטים בשוק מעבדי המובייל ושצפויה לצאת להנפקה בקרוב. החברה הצליחה לתפוס כיום מקום של כבוד בזכות שני אירועים: הראשון הוא המעבר של אפל למעבדים מפיתוחה במחשבים שלה, אירוע ששבר את המונופול רב השנים של אינטל בתחום; השני, הוא משבר השבבים שהביא לא מעט יצרניות להעדיף ייצור של שבבי מובייל לסמארטפונים בגלל הדעיכה של שוק המחשבים הביתי לאחר סיום סגרי הקורונה. קרן ויז'ן כנראה עוברת תקופה קשה, אבל אין ספק שאם היא תדע להתמודד עם המשבר הנוכחי היא עדיין תוכל לחזור לאיתנה.