סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק

הסטארט-אפים המבטיחים
מעיין הכוח של המנהיג

ראסל אלוואנגר, מנכ"ל טאואר סמיקונדוקטור, זיקק במהלך הקריירה הארוכה שלו ארבעה ערכי ניהול הדרושים לשגשוגן של חברות. הערכים האלה הם שהצילו את טאואר כשאיבדה את הדרך - והם שהפכו אותה להצלחה עולמית

לאחר יותר מ־40 שנה בתעשיית המוליכים למחצה, שבמהלכן עברתי מחזורי למידה אישיים המבוססים על שילוב בין עשייה, התבוננות והפנמה, אני מאמין שניתן לזקק את עקרונות ההצלחה לארבעה נושאים מרכזיים הקשורים זה בזה: כוח להתמיד, חזון והון אנושי, הבנת חובת המנהיגות ונכונות לקחת צעדים נועזים והחלטיים. כל אחד מהם הוא מרכיב מרכזי, בסיסי, בלתי נפרד, בדרך להצלחה של ארגון טכנולוגי.


1. חזון והון אנושי

כשאדם מקבל הזדמנות להוביל מיזם עסקי, חשוב שיגיע אליו עם חזון שמגדיר את הערך שהמיזם יפיק, ואת התרבות שעל הארגון ליישם כדי לממש את החזון. לאחר גיבוש החזון, יש לשקול היטב את איוש הצוות הנכון להגשמת החזון, בהתבסס על תכונות אישיות, צרכים ארגוניים והתנהגויות תרבותיות. איוש נכון של הצוות צריך לכלול פרופילים שונים עם גמישות מסוימת, על מנת להתאים לשינויים בתנאי השוק ובמחזורי הצמיחה של החברה.
גיליתי שבנוסף לכוח האדם המתאים, חשוב מאוד שיהיה בצוות אדם שאליו יכול המנכ"ל לפנות להתייעצות, מעין קונסיליירי: אדם מהימן ביותר עם התובנה והכוח שיאפשרו לו להציב מראה מול ביצועיו של המנהל, פעולותיו והתנהגויותיו, ולספק מבט מפוכח על החברה. זה קריטי לאייש את החברה באנשים חזקים שלא רק מממשים את החזון הראשוני אלא גם מאתגרים אותו, ובעיקר מביאים רעיונות חדשים לשולחן.
לחברה יציבה עם חזון חזק והון אנושי מעולה יש מעט מאוד פרויקטים שיש להם מחזור חיים "מעריסה לקבר". פעילויות טובות המאוישות על ידי אנשים בעלי תשוקה ויכולת, בסביבה המאפשרת לעובדים כאלה לפרוח, יולידו פעילויות נגזרות. חזון נכון והון אנושי מעולה יבטיחו שהחברה תתנהל "מעריסה לעריסה".
צוות מעולה מורכב לא רק ממי שמדווחים למנכ"ל. גם המנכ"ל צריך לתת דין וחשבון. איש לא צריך לעולם להישאר בסיטואציה שבה המנהל שלו קובע את כישלונו. בטאואר הצוות שלנו הושלם כשאמיר אלשטיין התמנה ליו"ר הדירקטוריון. אי אפשר להפריז בחשיבות היחסים שבין מנכ"ל לדירקטוריון, ובמיוחד ליו"ר, במאמץ לאפשר לחברה להתפתח ולהגשים את חזונה.
את הדנ"א של טאואר אפשר לסכם במשפט של הנשיא האמריקאי ג'ון קנדי: "אני אידיאליסט נטול אשליות". אם אדם רודף בנחישות אחר אידיאלים גבוהים, ומבין שחברות ונאמנות הן האוצר היקר ביותר — יש לו מעיין של כוח שיאפשר לו להתמיד גם בזמנים האפלים ביותר

2. הבנת המנהיגות

בעולם קיים אי־שוויון: לא כולנו מקבלים הזדמנויות שוות. אלה מאיתנו המאיישים תפקידי מנהיגות עסקית נמצאים בעמדה לאזן את האי־שוויון הזה, על ידי מתן הזדמנויות לאנשים בעלי פוטנציאל גבוה ויכולת ביצועית. החשובה מבין ההזדמנויות שניתנות למנהיג עסקי היא היכולת להגדיר תרבות ארגונית מבוססת ערכים, שבה העובדים צומחים מבחינה אתית, חברתית ופיננסית, וצוברים כישורים, ידע וביטחון. ערך הוא קריטי לבעלי המניות, אבל הוא בר־קיימא רק כשיוצרים תרבות המתמקדת בפיתוח וצמיחה של הפרט, לצד מערכת תגמולים מתאימה. בחברה ערכית, השעות הארוכות שהעובדים מקדישים ליצירת ערך משמשות כמנוע לכל היבטי הצמיחה האישית באמצעות חתירה למצוינות.
עסקים חזקים, מבוססי ערך, עושים יותר עבור הקהילות והמדינות שבהן הם פועלים. נשים וגברים שחוזרים הביתה בתום יום עבודה כשהם מסופקים ובטוחים בכך שיצרו ערך הם שותפים טובים יותר, הורים, אחים ואחיות טובים יותר, חברים ואזרחים טובים יותר. להיות בעמדה המספקת להם את ההזדמנות הזאת — זו ברכה. זהו חלק מהחוזה האנושי עם האל.

3. נכונות לקחת צעדים נועזים והחלטיים

נשיא ארה"ב המנוח טדי רוזוולט אמר פעם: "המבקר שמצביע על פגמים אינו חשוב. הקרדיט שייך למי שניצב בזירה, שפניו מכוסות אבק, זיעה ודם, שמתאמץ בגבורה, ששוגה, שנכשל שוב ושוב — אבל נלחם למען מטרה ראויה במסירות עצומה". עובדים זקוקים למנהיג ש"ניצב בזירה במסירות", ולא לכזה שמחלק הוראות מהצד; למנהיג ששואב כוח מתוך ביטחון ביכולתו ומהידיעה שהעובדים שלצדו מחוללים ניסים. מידת מעורבותו של המנהיג בפעילויות הקשות של הארגון תעורר השראה, תמשוך את הטובים שבאנשים ותשמר אותם.

4. כוח להתמיד

מעיין הכוח שלי הוא מערכת היחסים שלי עם האל, הגדושה בתקווה שהמתמטיקה של הנצח היא צודקת והוגנת. הכוח הזה נובע גם מהידיעה שרעייתי תמיד ניצבת לצדי, בכל מצב, ומעניקה לי את הכוח לומר, לעשות ולפעול בהתאם למה שאני מאמין שהוא נכון וטוב, ללא קשר לתוצאות. מובן שהידיעה שזה כך מבוססת על התנהגותי שלי. לעולם לא אעשה בכוונה דבר שיפגע בקשר שלי עם רעייתי או באמונתי באלוהים.
בנוסף להכרה בנאמנות הבלתי מעורערת, בגיבוי ובידידות שאני מקבל מאשתי וילדיי, שבגרו, אני שואב כוח גדול מהידיעה שחבריי הקרובים, רובם עמיתיי לטאואר, תמיד יתנו לי את תמיכתם המלאה ואת אמונם. נוכח הידיעה הזו, דבר מבין המשתנים הרבים ש"החיים" מטילים בעקביות על כל בני האדם לא יכול להיות מאיים. ובהקשר זה אתייחס למספר אירועים מרכזיים בטאואר.
לאחר שגויסתי לטאואר ב־2005 התחלנו לשנות את הכיוון שאליו נעה החברה, מהיצרנית השנייה או השלישית מסוגה המתמקדת בטכנולוגיות דיגיטליות לא עדכניות — ליצרנית מובילה של טכנולוגיות אנלוגיות חדישות. שני הלקוחות הגדולים שלנו בחרו להמשיך באפיק הדיגיטלי, וכדי לשמור על מערכת היחסים העסקית איתם סבלנו מירידות מתמשכות במחירים. לבסוף, החלטנו להיפרד מהלקוח הגדול ביותר שלנו. במקום לשמר לקוח שסיפק שולי רווח צרים והכנסה משמעותית, קנינו את Jazz Semiconductor עם טכנולוגיית ה־RF החזקה שלהם.
זה לא היה מהלך מובן מאליו. באותה תקופה לטאואר היה רווח נקי שלילי, תזרים מזומנים שלילי וחוב נטו של 600 מיליון דולר בקירוב, וג'אז היתה אף היא עם רווח נקי שלילי, תזרים מזומנים שלילי וחוב נקי. ובכל זאת, הרגשתי שזה הדבר הנכון לעשות. העסקה לרכישת ג'אז דרשה לא רק אישור מהבנקים המלווים לטאואר, אלא גם יצירת מבנה חדש, יצירתי ורחב של החוב שהיה קיים בזמנו. עבדנו עם שני הבנקים הישראליים הגדולים, הפועלים ולאומי, זכינו לשיתוף הפעולה שלהם ואף רקמנו ידידות אמיצה עם מי שהיתה אז מנכ"לית בנק לאומי, רקפת רוסק־עמינח, שמעצותיה אנחנו נהנים עד היום. רכישת ג'אז אפשרה לנו להמציא את טאואר מחדש — וזה היה מאתגר מעבר למה שניתן להביע בכתב.
מאז התקופה ההיא התמודדנו עם שורה של הזדמנויות מחד ורוחות נגדיות מאידך. בצד ההזדמנויות, בנינו עסקת Win-Win אמיתית כשטאואר קנתה 51% משלושה מפעלים של פנסוניק סמיקונדקטור עם חוזה של כ־2 מיליארד דולר לחמש שנים, שסיפק לנו כושר ייצור ואפשר לנו להצמיח את העסקים האורגניים שלנו ולהיכנס לעולם ה־300 מ"מ תמורת פחות מ־8 מיליון דולר. אחר כך קנינו את מפעל Maxim בטקסס בעסקת מניות, שגם היא היתה עסקת Win-Win. צעדים נועזים ויצירתיים כאלה יכולים להתבצע רק בכוחו של צוות יוצא דופן שנמצא איתך ב־100%.
בצד הקשיים, בינואר 2016 התמודדנו עם דו"ח שקרי שפורסם על אודותינו, ובעקבותיו הוגשה נגדנו תביעה ייצוגית. כבר מהיום הראשון הצהרתי: "לא נתפשר, נגן על החברה בנחישות". הדבר התאפשר הודות לכוח שנבע מהיושרה העסקית והאישית של סמנכ"ל הכספים שלנו אורן שירזי, ושל סמנכ"לית קשרי המשקיעים נואית לוי, והודות לגיבוי מלא ומוחלט של מועצת המנהלים. ואכן, התיקים נדחו לחלוטין על ידי בתי המשפט.
עוד אתגר נרשם בספטמבר 2020, כשספגנו מתקפת סייבר. זו היתה מפחידה בהתחלה, אבל דיווחנו על אודותיה מיד, שכרנו את היועצים הטובים ביותר (Sygnia), ובאמצעות מאמץ צוותי 24/7, שמעולם לא ראיתי כדוגמתו, שבנו לפעילות הסדירה תוך ימים.
•••
ג'ון פ' קנדי, עוד נשיא אמריקני, הצהיר פעם: "אני אידיאליסט נטול אשליות". זהו גם הדנ”א של טאואר. כאשר אדם רודף ללא לאות אחר אידיאלים נשגבים, ומתייחס לחברות כאל אוצר יקר מתוך הבנה שחברות ונאמנות חד הן, יש לו מעיין עמוק של כוח שיאפשר לו להישאר מחויב ולהתמיד בזמנים האפלים ביותר, עד שיפרוץ אור השחר. כאשר אותו אדם מגייס התמדה וחזון שכאלה באמצעות איוש צוות ראוי, כאשר הוא ממלא את חובותיו כמנהיג, וכאשר הוא נוכח בזירה ונוקט צעדים נועזים — אזי כל יוזמה פורחת במשך הזמן.